Dordt = Dope

31- 01- 2009

Jermaine Berkhoudt ,

Verwachtingen: Groots, grande, VOL. Zo ver ik heb begrepen is Dordt = Dope een festival met vele artiesten, redelijke diversiteit en erg leerzaam voor opkomende acts. Ik ben dan ook benieuwd wat deze avond te weeg gaat brengen in Bibelot. Van te voren deden de roddels al de ronde dat de Amsterdamse rapper Appa niet aanwezig zou zijn bij dit spektakel vanwege persoonlijke problemen. Hiervoor in de plaats zou echter Zo Moeilijk, het Nijmeegse front representen.

31- 01- 2009

Verwachtingen: Groots, grande, VOL. Zo ver ik heb begrepen is Dordt = Dope een festival met vele artiesten, redelijke diversiteit en erg leerzaam voor opkomende acts. Ik ben dan ook benieuwd wat deze avond te weeg gaat brengen in Bibelot. Van te voren deden de roddels al de ronde dat de Amsterdamse rapper Appa niet aanwezig zou zijn bij dit spektakel vanwege persoonlijke problemen. Hiervoor in de plaats zou echter Zo Moeilijk, het Nijmeegse front representen.

Net aangekomen, hoor ik al in de verte  boem, boem, boem uit de richting van het hoofdpodium komen. Afkomstig uit Breda met een zeer overtuigende aanwezigheid is dit 15-jarige sensatie Fotosynthese. Hij rockt de mic zoals het hoort, alleen was niet alles even duidelijk te verstaan. Hij wekt zeker nieuwsgierigheid met z’n “Grootspraak” naar meer tracks. Zijn rug wordt gedekt door Van Kwaad tot Erger, de groep waaruit hij afkomstig is, bestaand uit Benjur, Tjerkovara, Eppo, Viezerik en Dj Dunic.

Nog voordat Spinal & Steen op het hoofd podium staan is er op het Koepelpodium een Breakdance-act die afkomstig is uit Rotterdam, genaamd Groove Kings. Omdat ik  zelf altijd al bewonderaar ben geweest van deze (top)sport besloot ik een kijkje te nemen bij dit driemans team. Het niveau van deze gasten ligt ongelofelijk hoog, de bewegingen die ze maken zijn te bizar om over te schrijven. Conclusie: je had er gewoon bij moeten zijn. Maar je kan ze ook zien op hun Hyves: www.gkings.hyves.nl/

 Hierna komt het moment waar vele “kadavers” op hebben gewacht: Spinal & Steen. Het is niet echt mijn smaak, vanwege het constante prediken van haat en verderf door deze twee rappers. Spinal en Steen zijn te omschrijven als hard, rauw, smerig.

Ik heb veel gehoord, veel gezien, en veel meegemaakt binnen de muren van de Nederhop maar dit gaat mij iets te ver. Ondanks dat worden deze twee op de voet gevolgd door een grote groep aanhangers, die goed gebruik maken van de “ Pit”

Spinal is afkomstig uit de groep Nul7Negen, bekend van hun debuut album “Kwaad tegen Kwaad”. Steen is ook geen onbekende naam. Hij is bekend van onder andere zijn cameo’s op State TV en zijn solo album “ Muziek voor je Moeder”. Dit aparte duo spreekt dingen uit die ik niet zou durven herhalen hier, maar worden zeer gewaardeerd door hun volgelingen in besloten kring.

Tussen Spinal & Steen en de volgende act op het hoofd podium, Manu, vindt zich op het Koepelpodium de presentatie plaats van de Hiphop Centrale Cd. Daar is het beste van dordt en omgeving te horen. Ik sta zelf ook op deze cd (#15 JR- For Luv Or Money) en ben dus redelijk bekend met deze artiesten. Als eerst bijt Kamikaze de kop eraf. Afkomstig uit Rotterdam probeert hij met zijn back-up man MCM de sfeer op te krikken met “Revolutionaire shit” en One Love”. Na deze act volgt een act afkomstig uit mijn Papendrecht. De zestienjarige MF is de Deense dog uit Papendrecht en zet een knap staaltje werk neer. MF is hard bezig om solo de top de bereiken hij was o.a. lid van de voormalige Papendrechtse rapformatie Anoniem. MF brengt zijn rijms zeer volwassen en dat garandeert dat je vast meer zult horen van MF.

Het is inmiddels over elven en veel mensen hebben lang gewacht op de volgende artiest. Deze maakt zijn retour in Bibelot, Raen Music afgezant. De man Manu is een onvergetelijke ervaring, ik zou het het toppunt van gevoel kunnen noemen. Zijn tracks zijn heerlijk, recht voor zijn raap, muzikaal en afkomstig van het album “Vloek op de Overvloed” (2008). Manu brengt een geheel andere vibe naar het hoofdpodium dan alles wat hiervoor te zien en te horen was. Samen met zijn broer Neo, die 2 jaar geleden herstelde van kanker, zet hij een show neer waar menig ander naar mag streven. Verder heb ik daar weinig aan toe te voegen. Vloek op de overvloed spreekt voor zich.

De volgende in de line- up is de plaatsvervanger voor Appa: De groep Zo Moelijk. Nikes bedient de draaitafel en laat voor mij bekende beats horen. Met Surinaamse invloed in hun tracks hebben ze een onontkenbare stijl. De Nijmeegse Modo-gasten deden voornamelijk tracks van het album uitgebracht onder TopNotch, genaamd Nijmeegse Modo(2008). Klassiekers in de mix, zoals “ Een Brug te Ver”, en  Roskovitch maakte deze onvergetelijke avond in Dordt werkelijk dope. “Controlle” is er zeker; vingers worden in de lucht gestoken en het publiek springt. Zo Moeilijk, zeer geslaagd.

Het liep allemaal wat uit qua tijd maar de optredens die nog te zien waren, waren de Dordtse hip-hop veteraan Risskant, die tevens de avond aan elkaar praatte als host. Verder was er nog te zien: Diggy Dex, Ad Rem,  Anders Niemand, Klein maar Fijn, Indyrect & MC DNA en Brutaliteit. Ook werden er demo’s gehouden in scratchen, verzorgd door Jay Fat, en beatboxen verzorgd door Rudebeats.

De avond was uitermate geslaagd, en ik stem dan ook in: Dordt = Dope.

 

Bronnen:
hhtp://www.myspace.com/fotosynthese               http://www.myspace.com/vankwaadtoterger                http://www.myspace.com/kadaverrap1
http://www.manu-script.com
http://www.zomoeilijk.com
http://www.3voor12drechtsteden.nl