Defuse = Energie

”Nou, dan gaan we voor wereldverovering!”

Barbara Kuiper & Dennis Kuiper ,

De Bibelot Band Boost 2009 ging van start, en hoe! De aftrap was 25 oktober en nu moeten de metal bands zich gaan bewijzen. Absolute winnaar van deze avond was de band Defuse, en terecht. Deze 4 jongens uit Rotterdam gaven een knallende show weg waarbij niemand echt stil kon blijven staan.

”Nou, dan gaan we voor wereldverovering!”

Defuse = Energie

Zaterdag 29 november was het zo ver.

De Bibelot Band Boost 2009 ging van start, en hoe! De aftrap was 25 oktober en nu moeten de metal bands zich gaan bewijzen. Absolute winnaar van deze avond was de band Defuse, en terecht. Deze 4 jongens uit Rotterdam gaven een knallende show weg waarbij niemand echt stil kon blijven staan.

3voor12 Drechtsteden sprak met Randy(vocals), Erwin(guitar/backing vocals), Sander(bass) en Asmidin(drums) na het optreden. Het resultaat is een leuk gesprek waarin we meer te weten komen over de jongens achter Defuse en hun grootse plannen.

“Defuse gaat voor wereldverovering”

 

Allereerst, hoe vonden jullie het optreden gaan?

Asmidin verteld; “laten we het zo zeggen Bibelot is voor ons altijd weer een uitdaging. Hou er rekening mee dat het een oude kerk is. Je hebt er eerst wel een hard hoofd in omdat het Bibelot is maar andere kant je hebt veel leuke mensen om je heen en dat maakt het super. Er zijn veel bekenden van ons ,ook veel bekenden uit andere bands en dat maakt het  gezellig.”

Terwijl Asmidin het woord heeft , heeft Erwin ondertussen wel vier keer gezegd dat het optreden vet was. Als ik Randy ernaar vraagt antwoord hij met; “Ja ik vond het optreden leuk, er waren veel mensen en ze waren enthousiast.” Erwin geeft ook nog aan waarom ze het dan juist in Bibelot zo tof vinden om te spelen;”Ja Dordrecht weet je is toch een soort van home town, het ligt naast ridderkerk en vlakbij Rotterdam dus ja het was vet!”

 

Ik heb al een beetje gekeken op jullie site www.defuse.nl en daarop vertellen jullie heel uitgebreid wie en wat Defuse is, maar vertel eens in jullie eigen woorden, wie is/zijn Defuse?

Randy antwoord meteen; “ik”

De rest moet hier hard om lachen en de toon voor het interview is gezet.

Erwin; “energie en passie, dat is Defuse.”

Sander vult dit aan met; “Energie, passie en emotie.”De rest knikt instemmend.

Asmidin verteld;” We zijn al 7 jaar samen en in die tijd hebben we samen een hoop meegemaakt. We zijn met elkaar opgegroeid, behalve dat we samen in een band spelen ben ik gewoon afhankelijk van hun, het zijn mijn broers !” De rest knikt wederom instemmend, Erwin vult aan;”in al die tijd hebben we zoveel meegemaakt van lachen tot huilen, we hebben veel gedeeld en dat maakt ons heel hecht, we zijn gewoon familie, als broers.” Randy zegt ook nog;”dat gevoel geldt voor ons allemaal wel, er word ons vaak gevraagd of we ook broers zijn en dat zijn we in zekere zin ook wel, we kennen elkaar al zo lang.”

Erwin;”de band onderling in de band is ook heel erg hecht en dat zie je denk ik in niet zo veel bands terug.”

 

Wat doen jullie in het dagelijks leven als jullie niet met Defuse bezig zijn?

Randy; “Ik doe de docentenopleiding aan de kunstacademie en daarnaast werk ik met probleemjongeren. Ik heb ook nog een baan bij een telefoonwinkel.”

Erwin;”ik werk in een fotowinkel .“

 Asmidin geeft dan aan dat Erwin nog veel meer doet dan dat en dan verteld Erwin ook nog; “ik speel  ook nog in een Joe Cocker cover band en speel ik nog in een band met een zangeres erbij, gewoon een beetje standaard rock,  die band heet Yasmin. En ja daarnaast, ……. Chillen! Als ik tijd heb, dan ga ik lekker chillen.” Randy;”ja dat is ook mijn beroep, chillen!” Sander geeft dan nog maar eens goed weer; “Defuse staat voor energie, maar doet in zijn vrije tijd graag chillen.”

Als ik aan Sander vraag wat hij doet in het dagelijks leven antwoord hij met; “fulltime alcoholist.” Als ik dan verder vraag omdat ik Sander alleen maar aan de cola zie zitten en dat zijn antwoord niet echt geloofwaardig overkomt antwoord hij met “elektromonteur en voor de rest is voor mij Defuse.”

Asmidin studeert communicatie en multimedia,  daarnaast is hij ook nog grafisch ontwerper en illustrator. “maar van beroep ben ik eigenlijk tatoeëerder.”

Om nog maar eens aan te geven hoe hecht de jongens zijn , Erwin zijn eerste tatoeage is gezet door Asmidin. Erwin zegt ook;”ik heb altijd gezegd, als ik een tatoeage wil dan ga jij hem zetten.”

Asmidin;”Ik heb bij Randy ook tatoeages gezet. “Randy laat trots de tatoeages zien die Asmidin gezet heeft.” En dat bedoel ik dus ook met het vertrouwen hebben in elkaar.” Geeft Asmidin nog maar eens aan.

 

Stel jullie winnen vanavond, een feestje?

Randy;”Wat kunnen we eigenlijk winnen?”

Asmidin; “kun je nagaan, we spelen dus gewoon om de gezelligheid, we weten niet eens wat we kunnen winnen.”

Nou dan staan jullie in de finale van de Bibelot Band Boost.

Randy;”Nou, dan gaan we voor wereldverovering!”

Erwin;”Een flinke afterparty, een gezellige party waarbij we drinken totdat het bier op is, en als het bier op is dan gaan we slapen.”

 

En als jullie niet winnen?

Randy; “Dan gaan we nog meer bier drinken!”

En daarna krijg ik een hoop data te horen wanneer ze weer moeten spelen. Ik geef aan dat dit nog even moet wachten omdat het verderop in het interview nog terugkomt. Duidelijk is dat Defuse gewoon verdergaat met optreden en niet bij de pakken neerzit.

 

Dat nieuwe album van jullie, Deviance, klinkt erg lekker, maar hoe is die tot stand gekomen?

Erwin; “Het is een lang schrijfproces geweest, waarin Defuse eigenlijk laat zien dat ze weer back to basic zijn gegaan.”

Asmidin; “ja, inderdaad een lang schrijfproces geweest. Op een gegeven moment past het gewoon allemaal in elkaar, en nu is het echt de tijd voor ons om een volledig album te maken.”

Erwin; “gewoon full-lenght, een uur lang Defuse luisteren.”

Randy; “het album is gewoon een afsluiting van een eerste periode bij elkaar, en een nieuw begin eigenlijk van een nieuw tijdperk.”

Asmidin; “ja ook omdat Randy een tijd last heeft gehad van keelproblemen, bijna een jaar lang en dat we echt zoiets hadden van, ja jongens wat doen we want het kan natuurlijk funest zijn voor de band. We hebben toen besloten om wel door te gaan met schrijven, dat heeft uiteindelijk ook geleid tot een omslag, niet alleen maar technisch maar ook heel luisterbaar. Dat was ook wel erg prettig en ik denk dat we dat ook wel nodig hadden, hierdoor konden we onze gevoelens kwijt in de muziek.”

 

Wat zijn de toekomstplannen? Ik hoorde al iets over Amerika, de tickets zijn al besteld?

Randy; “ja inderdaad, 24 juni gaan we een maand naar Amerika  toe, daar gaan we touren. San Francisco, LA.”

Erwin; “we hebben ook een show in Las Vegas, daar gaan we al het geld uitgeven dat  we nog niet hebben verdiend.”

 

Gaan jullie alleen of met een andere band?

Erwin; “We gaan samen met een andere band optreden Ioma, dat is een band uit Amerika die we hebben leren kennen, we hebben toen samen met hun een tour gedaan in Nederland en België en dat klikte toen eigenlijk erg goed, we zijn toen een beetje naar elkaar toegegroeid. En we hadden toen wel zoiets van ja nu moeten we ook wel een keer die kant op.”

 

En is Ioma in Amerika al wel bekend of nog aan het doorbreken?

Erwin; “ja eigenlijk een band net zoals wij, ook al lang samen en ze zijn nu net een beetje bekend aan het worden.”

Sander; “het is een band met dezelfde levenswijze, ook wel wat dingen met hun meegemaakt.”

 

Waar kunnen de ‘fans’ jullie de komende tijd bewonderen?

Randy; “10 januari in de Beuk in Barendrecht.”

Erwin; “maar ook nog 11 december in de Thonis te Rotterdam. En ergens in april zeer waarschijnlijk in de Waterfront in Rotterdam, wanneer precies is nog niet duidelijk, 16,17,of 18 april zoiets.”

 

Laatste vraag, hebben jullie nog iets te melden? Willen jullie nog iets kwijt?

Randy; “ik moet pissen!” vervolgens vraagt hij netjes of hij mag gaan en sprint richting wc.

Die zie ik dus niet meer terug.

Erwin verteld me dat ik maar heel groot op moet schrijven; “Veel LOL”

Asmidin; “Hou ons in de gaten, we zijn alweer bezig met nieuwe ontwikkelingen en een nieuw schrijfproces, misschien volgend jaar al wel een nieuw album.”

Erwin; “ ja, 2009 word vooral veel optreden , optreden en optreden, misschien komt het nieuwe album er wel misschien ook nog niet maar voornamelijk draait het voor ons om optreden en naamsbekendheid maken,  veel samen ervaren, vooral met de tour in Amerika, echt grenzen verleggen. Het echte rock en roll gevoel,  1 maand op elkaars lip zitten en samen ervaren!”

Sander wil jij nog iets kwijt? “Uhm, nee.”

En daarmee komt er een einde aan een zeer gezellig interview met de mannen van Defuse.

Wil je nog wat meer weten over de mannen, of ze in de gaten houden met de tour?

Kijk dan op www.defuse.nl, www.myspace.com/defuseband of op www.purevolume.com/defuse

Maar deze mannen staan natuurlijk ook weer in Bibelot tijdens de finale van de band boost!

Het album Deviance ligt in de platenwinkel maar is ook te bestellen op hun site.