Kleine Jay & Cartes in Dock 3

dikke beats met een vieze flow

Jermaine Berkhoudt ,

Verwachtingen: Onverschillig, nog nooit gehoord van Dock 3. En dan ook nog eens zwaar verdwaald in H.I. Ambacht om uiteindelijk een uur te vroeg aan te komen. Ik ben niet zo heel bekend met Kleine Jay en/of Cartes en hun raps, buiten het 101 barwerk en hun voorronde- en finalewerk in De Grote Prijs 2006 en de overwinning in 2007 om.

dikke beats met een vieze flow

Verwachtingen: Onverschillig, nog nooit gehoord van Dock 3. En dan ook nog eens zwaar verdwaald in H.I. Ambacht om uiteindelijk een uur te vroeg aan te komen. Ik ben niet zo heel bekend met Kleine Jay en/of Cartes en hun raps, buiten het 101 barwerk en hun voorronde- en finalewerk in De Grote Prijs 2006 en de overwinning in 2007 om. Ze schijnen allebei kei- en keihard te zijn op het podium, dus ik verheug me er al de hele week op om als een gek los te gaan. De sfeer is tam, maar komt het beest nog los?


Na de soundcheck van Kleine Jay & (Nick) Cartes uit Den Bosch draait DJ Jay Phat lekkere oldskools en hoofdknikkende beats om de toeschouwers en de optredens van de rap workshop, verzorgd door Risskant en producer Rudebeats en voltooid door 29 studenten van vijf scholen uit de Drechtsteden, op te warmen. De scholieren die dit najaar de workshop gevolgd hebben leerden hoe ze een rap moesten schrijven en uitvoeren, en hoe je met het programma Reason een beat kan creëren. De scholen die aan deze inspirerende workshop meededen zijn CSG De Lage Waard, het Insulacollege, het Develsteincollege, het Walburgcollege, en het Johan de Witt Gymnasium.

De avond wordt gehost door Risskant, die na de optredens van de scholieren wat pittige rijms weggeeft in een Freestyle sessie die vlot op gang komt wanneer ook de deelnemers zich aan een Freestyle wagen.

Jong en oud delen het podium voordat Kleine Jay en Cartes de spotlight betreden. En opeens hoor ik een bijna te gruwelijk voor woorden beatboxer, Producers/ Beatboxer Ruud A.K.A. RudeBeats (www.rudebeats.nl) laten van zich horen met een onvoorstelbaar realistische sound. Aangezien ik zelf in "het wereldje" van hiphop verkeer weet ik het één en ander over de verschillende aspecten ervan en met name beatboxers heb ik hoog en laag horen beatboxen, maar dit was een niveau van jewelste, met een zuivere sound.


Voor Kleine Jay & Cartes "het" gaan doen, en met "het" bedoel ik het op zijn kop zette van de bijna lege zaal, verschijnt Spacekees (Noah's Ark)op het podium. gebackt door Tariq. Hij gaat van start met algemeen bekende nummers als "Ik Wil Een Meisje" en zijn "Hasj blauw verse" van de Partysquad track "Wat Wil Je Doen". De beats van Kees zijn gruwelijker dan zijn performance, ik zat zelf ook helemaal niet te wachten op de zwakuitgedrukte gare act. Maar ja, tijd moet gevuld worden. Zonder Jiggy Dje (Noah's Ark) doen Spacekees en Kleine Jay het nummer "Is Het Dan Zo Kut (fockt op)".


In 2005 ontmoet Kleine Jay Nick (Cartes), en ze zijn gelijk onder de indruk van elkaar. Nick vraagt in 2006 aan Jay om hem te backen tijdens de voorrondes en uiteindelijk de finale van de Grote prijs van Nederland. In 2007 zijn de rollen omgedraaid en ondersteunt Cartes Jay vocaal. Samen met producers Radjie (Souled Out Music) en Alecto combineren ze dikke beats met een vieze flow. In 2008 droppen ze samen het lang verwachte album "Wie Wat Bewaart".


Ondanks de bar lage opkomst in het kleine jeugdcentrum Dock 3 slaagden Cartes en Jay er in de show te rocken, de zaal op z'n kop te zetten en de tent af te breken. Toen ik backstage was met die gasten voordat ze het podium op gingen waren ze rustig en luisterden naar klassiekers van Sean Price, maar ze traden op als beesten! Dit bevestigt de geruchten, ik ben vol overtuigd, verkocht! Een fan niet, maar zeker wel een nieuw geworven trouwe luisteraar. De teksten van Jay en Cartes zijn diep en raken je het hardst als je alleen luistert. Kijkend om me heen denk ik bij mezelf: we zouden allemaal moeten springen. Aangezien dat niet gebeurt beperk ik mezelf ook maar tot de handen op en een knikkende kop. De show was toonaangevend en zeker voor herhaling vatbaar. Hou deze mannen in de gaten!