Bibelot Band Boost 2009

De metal voorronde

Barbara van Engelen & Dennis Kuiper ,

Bibelot stond te trillen op zijn toch al oude grondvesten zaterdagavond tijdens de metal voorrondes, want wat ging het tekeer.

Vijf bands traden die avond op; Point of View, Defuse, Traktor, The Fifth Alliance en als laatste Tenk. Het was een avond waarin metal in zijn verschillende gedaantes de avond bepaalde.

De metal voorronde

Bibelot stond te trillen op zijn toch al oude grondvesten zaterdagavond tijdens de metal voorrondes, want wat ging het tekeer.

Vijf bands traden die avond op; Point of View, Defuse, Traktor, The Fifth Alliance en als laatste Tenk. Het was een avond waarin metal in zijn verschillende gedaantes de avond bepaalde. Uiteindelijke winnaar die avond was Defuse, die daarmee gelijk een plaats in de finale verdiende. Tweede werd de band Traktor, die daarmee in de halve finale belandden, en het nog een keer mogen waarmaken om uiteindelijk in de finale te komen. Al met al was het een interessante avond waarin veel (voor mij nog) onbekende bands toch zeker mijn aandacht hebben getrokken!

 

Point of View

Eerste band van de avond was Point of View, ik kende deze band nog niet en was ook erg nieuwsgierig naar hun optreden. Voordat ze moesten beginnen stonden ze met de stemmingen al op 27%, duidelijk dus dat ze al een flink aantal fans hadden.

Eerste indruk tijdens het opbouwen van het podium; “is dit nu metal?” het enige wat ik zag was een gitarist met een roze gitaar en ik kon maar niet ophouden te denken dat dit vast niks zou worden. Wat heb ik me vergist! Toen de eerste noten werden gespeeld knalde de mannen van het podium. Wat een activiteit ineens, ik zag niet langer de gitarist met de roze gitaar maar een band die weet wat ze doen. Als ik voor mezelf de stijl van Point of View moet omschrijven kom ik al snel uit op een mix van Limp bizkit met betrekking tot de vocals en de muziek van Rage Against the Machine, erg interessant dus. Jammer was dat het geluid erg hard stond en dat ik daardoor de teksten niet goed kon verstaan, waar het over ging kon ik dus niet goed volgen, maar de muziek maakte dat meer dan goed. Het enige wat ik op een gegeven moment wel kon verstaan was; “Get the fuck up!”en dat deed het publiek dan ook, je kon zien dat het publiek de muziek van Point of View zeker kon waarderen. In zekere zin vond ik het ‘opzwepende metal’ als ik het zo mag omschrijven, vooral het laatste nummer dat ze speelden was erg tof. Leuk om te zien was dat de bassist helemaal los ging op het podium, jammer vond ik alleen dat de zanger erg veel bezig was met zijn apparatuur en daardoor niet echt contact maakte met de zaal. Al met al een goede band waarvan de muziek knalde en erg toegankelijk is. Ik was duidelijk niet de enige want na afloop van het optreden hadden de mannen 31% van de stemmen veroverd.

 
Defuse

Als tweede band van de avond mocht Defuse zich gaan bewijzen. Ik weet echter niet of dat nog nodig was want de mannen hadden bij aanvang van het optreden al 41% van de stemmen veroverd, veel fans dus. Ik kende eerdere nummers van Defuse al wel, en ik had stiekem al wat geluisterd van het nieuwe album Deviance. Wat ik erg leuk vond was dat de mannen elkaar succes wensten, dit gaf voor mij wel aan dat de mannen erg betrokken zijn als band. En als een band erg betrokken is kan dat in mijn ogen alleen maar goede muziek opleveren. Mijn eerste indruk; “dit is een band met podiumervaring” de mannen zijn zich erg bewust van het podium en weten hoe ze de mensen moeten vermaken. Op een gegeven ogenblik dacht ik even dat de zanger van het podium af zou vallen zo dicht stond hij op het randje om maar contact te maken met ‘zijn’ publiek, want dat was het, ‘hun’ publiek. Defuse wist met zijn muziek de zaal te bereiken, tijdens de rustige stukken hing het publiek aan zijn lippen en met de ruigere gedeelten ging de gitarist als een beest over het podium. Het is maar goed dat hij zijn gitaar via een zender versterkt en niet met een snoer want hij had geheid in de knoop gezeten na afloop. Hij gooide zijn gitaar achterlangs zijn lichaam en het publiek kon dit zeker waarderen. Dan de muziek, Defuse brengt muziek met hart en ziel. Voor mij was het even weer terug naar vroeger, heerlijk op mijn kamer luisterend naar de Deftones. Waar de Deftones zijn opgehouden met goede muziek te maken neemt Defuse het stokje over, klasse!

 
Traktor

Tja de naam alleen al, Traktor. Ik kon me hier echt geen voorstelling van maken, wat moest ik hier nu van verwachten? Ook deze band had al veel fans bij zich want ze begonnen met een 22% van de stemmen voordat er een noot was gespeeld. Erg veelbelovend dus. Ook deze band wenste elkaar ‘en public’ succes en ik kon gelijk zien dat deze mannen ook samen al langere tijd muziek maakten. De muziek kan ik eigenlijk niet zo goed vergelijken met een andere band, Traktor heeft een laten we zeggen ‘eigen sound.’ De zang deed me wel wat denken aan Coal Chamber en als ik dan een band moet noemen die er wel wat van weg heeft in de verte dan zal ik Il nino moeten noemen, maar dat zal dan een vleugje zijn. Traktor ging op het podium helemaal los en het publiek deed duidelijk zijn best om het traktor naar de zin te maken, tijdens het optreden kwam duidelijk naar voren wie de fans waren en wie niet. De muziek sprak mij persoonlijk niet erg aan, ik vond het veel van hetzelfde,dit is echter mijn mening die zoals ik al eerder zei niet door iedereen gedeeld werd. De drummer heb ik een paar keer betrapt op het feit dat hij uit de maat was en ik persoonlijk kan me daar heel erg aan storen. Daarentegen kon ik heel goed zien dat de mannen erg enthousiast zijn op het podium, soms misschien een beetje te enthousiast. Rest mij nog een ding te zeggen tegen de zanger, leuk dat je je shirt uittrekt maar hijs dan volgende keer alsjeblieft je broek op.

 

The Fifth Alliance

Toen ik deze band op de Bibelot site zag staan, was ik meteen benieuwd naar hun muziek. De naam The Fifth Alliance klinkt erg veelbelovend en ik ging er dan ook eens lekker voor zitten. Wat ik super vond was eindelijk eens een band te zien met een dame aan het hoofd, al die mannen! Aan de dame in kwestie kon ik gelijk al zien dat het geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, heerlijk een stoere chick die lekker haar ding doet. Beelden van Arch Enemy kwamen gelijk bovendrijven. Toen de band begon te spelen werd dat meteen bevestigd, de vocals kwamen erg overeen met het stemgeluid van Arch Enemy. Alleen de muziek vond ik niet overeenkomen, welke andere band ik dan wel zou kunnen noemen….geen idee.

Gewoon lekker doorsnee hardcore! En de eerste 2 nummers klonken ook zeker goed, erg strak gespeeld en ik kon niemand op fouten betrappen. Bij het derde nummer ging ik me wel een beetje afvragen of ik dit niet eerder had gehoord. Ik vond het persoonlijk veel van hetzelfde, neemt niet weg dat ik het erg prettig vond om naar te luisteren. Soms is veel van hetzelfde geen straf. Ook deze band zette een pittige show neer, waarmee ze zeker hun visitekaartje hebben achtergelaten. Jammer dat ze niet verder kwamen dan 8% van de stemmen. Volgende keer meer fans meebrengen, ik kom in elk geval zeker nog eens kijken.

 
Tenk

Toen het podium van Tenk werd opgebouwd dacht ik ; “oh nee, niet zo’n Within Temptation bandje.”Ik zag een verhoogd podium voor de dame die zou gaan zingen en een microfoonstandaard versiert met zwarte rozen. Na een avond van 4 bands die heerlijk knalden had ik totaal geen zin in een slappe afsluiting. Maar wat was ik heerlijk verrast toen Tenk begon te spelen en de dame in kwestie haar mond opendeed. Ik was net even gaan plassen maar haastte me terug naar de zaal omdat ik het erg prettig vond wat ik hoorde. Het was net of Lacuna Coil voor mijn neus stond te spelen, wat een verademing! Jammer was alleen dat de geluidsman het eerste nummer grandioos aan het verzieken was waardoor er een piep door het nummer schalde. Ik zag de DJ dan ook flink met zijn armen zwaaien om aan te geven dat meneer de geluidsman even op moest letten. Toen dat eenmaal verholpen was kon ik me eens goed richtten op Tenk. Wat mij als eerste opviel was een band die veel plezier beleefd aan het optreden met elkaar, iedereen ging los en aan de brede glimlach op hun gezichten kon ik zien dat ze het naar hun zin hadden, en dat was ook te horen. De uithalen van de zangeres waren zuiver, en mijn god wat heeft dat mens een dijk van een stem, kippenvel! Tussen de nummers door hoorden we geluidseffecten en dat deed mij dan weer onmiddellijk denken aan het oude The Gathering, wat zeker niet verkeerd is om te horen. Na afloop ben ik nog even naar de band toegegaan om erachter te komen hoe ik aan nog meer van deze lekkere muziek kon komen. www.tenkweb.com was het antwoord. Jammer voor de band dat ze als laatste moesten optreden en dat bijna iedereen in de zaal zijn stem al had uitgebracht anders hadden ze zeker weten meer gescoord dan maar 11%.