Een dagje innovatie met Roos van Roosbeef, Dubvers en Spinvis

De Nationale Innovatieweek werd in Dordrecht afgesloten en voorzien van een muzikale omlijsting, 3voor12/Drechtsteden was erbij!

Margriet Schuring, ,

De Nationale Innovatieweek werd op donderdag 6 april feestelijk afgesloten in Dordrecht. Mensen die in de publieke sector werken en uit zijn op vernieuwing konden workshops, debatten en lezingen bijwonen. Op het Statenplein vonden de hele dag debatten plaats die werden afgewisseld met optredens van onder andere Roos van Roosbeef, Dubvers en Spinvis.

De Nationale Innovatieweek werd in Dordrecht afgesloten en voorzien van een muzikale omlijsting, 3voor12/Drechtsteden was erbij!

De Nationale Innovatieweek werd op donderdag 6 april feestelijk afgesloten in Dordrecht. Mensen die in de publieke sector werken en uit zijn op vernieuwing konden workshops, debatten en lezingen bijwonen. Op het Statenplein vonden de hele dag debatten plaats die werden afgewisseld met optredens van onder andere Roos van Roosbeef, Dubvers en Spinvis. Het leek de Zuidpool wel met alle Pinguïns die bij de deelnemende organisaties voor de deur stonden. ‘Pinguins kunnen vliegen’ was de slogan van de Innovatieweek. Op het Statenplein vonden tussen de bedrijven door verschillende optredens plaats. Om even voor drie beklom Roos van Roosbeef het podium van de tent. Waaauw, wat een vrouw! Ze is pas 17, maar heeft, gekleed in een schattig bloemenjurkje en een felrood kapsel, in no-time de aandacht te pakken met haar spontaniteit, puurheid, uitstraling en theatrale performance. “Het is zo druk, ik krijg het er warm van” begint Roos als ze haar vestje uittrekt voor het publiek dat slechts bestaat uit een paar toevallige voorbijgangers en ‘vernieuwers’. Bijgestaan door drummer Tim van Oosten brengt ze onder andere liedjes over bouwvakkers, ‘Volle magen klagen’, een enkele Engelstalige song en sluit ze af met ‘Tis mooi, Tis klaar’. Dit alles afgewisseld met de opinie van Roos “Zo Dordrecht, dit is Dordrecht en ik woon in Duiven”, doet het smaken naar meer. Een uurtje later is het de beurt aan Dubvers, het project van Spinvis en Simon Vinkenoog. Begeleid door de experimentele muziek van Spinvis brengt Vinkenoog vol overgave een aantal gedichten, waaronder het liefdesgedicht ‘Lieverd’ voor Edith Renalda, zijn vrouw. Een bijzondere combinatie! Tegen een uur of vijf heeft de tent zich verder gevuld met Dordtenaren en sluit Spinvis de dag feestelijk af. De band brengt onder andere ‘Bijt mijn tong af’, ‘Smalfilm’, ‘Ik wil alleen maar zwemmen’, ‘Het voordeel van Video’ en ‘In de staat van narcose’; nummers afkomstig van zowel het debuutalbum als het pasgeleden uitgebrachte ‘Dagen van gras, dagen van stro’, komen voorbij. Het geluid valt een beetje tegen achterin de tent, maar dat is de band niet te verwijten. Eerder die dag heeft Spinvis al tweemaal opgetreden met Simon Vinkenoog, en tijdens het slotnummer sluiten ze gezamenlijk af met ’Ja! (volmondig ja)’. De acht muzikanten hebben er ook tijdens dit derde optreden op de dag duidelijk zin in; ze zijn een feest om naar te kijken en te luisteren. Om even voor zes was het festijn over, ik hoopte nog even op ‘Kom in de Cockpit’ als catchy afsluiter, maar een toegift zat er helaas niet in.