Kroepoekfabriek verandert in een hiphop paradijs

Bokoesam verschijnt op GLOW in de kroepoekfabriek

Tekst: Jaleesa Landveld Foto's: Amber Hofwegen ,

Op 3 februari werd het weekend goed ingeluid met GLOW in de Kroepoekfabriek. Verschillende artiesten kwamen optreden, waarvan Bokoesam de hoofdact was. De zaal werd opgewarmd met optredens van Tisci London, Trillfam en Individuals. Als afsluiter kon men van upcoming rapper Yung Nnelg genieten.

De avond begint goed met Tisci London, Trillfam en Individuals. Vooral Individuals weten het publiek mee te krijgen. De jonge rappers van de formatie zijn zowel toeschouwer als entertainers door niet alleen te rappen, maar ook mee te doen in de energieke mosh pits. Ondanks dat het optreden wel een beetje chaotisch is met de door elkaar heen lopende rappers, is het publiek enorm enthousiast.  De groep mag tot hun eigen vreugde langer doorgaan, omdat Yung Nnelg te laat is.

Bokoesam komt ondanks dat hij ziek is toch het podium op, lurkend aan een fles Jack Daniels. In zijn roze outfit weet hij vooral de meisjes in de zaal, dit zijn er niet veel, gek te maken. "Mijn stem is echt foktop", herhaalt de rapper een aantal keer, waarna zijn stem met steeds verder achteruit lijkt te gaan. Het publiek gaat helemaal los op nummers als 'No Go Zone' en 'Infrarood'. Soms worden de mosh pits in de zaal zo heftig, dat men bijna het podium op geduwd wordt. Voor de ge-autotunede nummers zijn er in de zaal minder liefhebbers te vinden.
 

Bokoesam kan zijn energie nauwelijks kwijt en springt zonder enige aankondiging het ietwat magere publiek in. Het stagediven blijkt van korte duur, want na enkele seconden wordt de rapper via twee beknelde meisjes het podium opgegooid. Bokoesam schenkt nog heel even aandacht aan een jarige jongen en nodigt hem en zijn vriend, na "Happy Birthday" gezongen te hebben, het podium op. De twee maakten samen met de rapper een selfie, waarna Bokoesam de telefoon van de jarige jongen zonder enig besef met een enorme vaart naast het podium gooit. De jongen kan zijn verjaardagskadootje, namelijk een gebroken telefoonscherm, aan de zijkant van het podium ophalen. 

De alcohol die Bokoesam van tevoren tot zich heeft genomen, blijkt hem niet veel goeds te doen. Vermoeid, puft de rapper met zijn hoofd in zijn handen even uit op de DJ booth. Hij besluit de restanten van de Jack Daniels te schenken aan het publiek en giet zonder na te denken de alcohol in de waarschijnlijk minderjarige monden. "Ik hoop dat jullie al wel 18 zijn".

Hoewel de Amsterdamse rapper Yung Nnelg, uit het collectief SMIB, eigenlijk voor Bokoesam had moeten optreden, komt hij doordat hij te laat was dus na Bokoesam. Yung Nnelg is in tegenstelling tot Boekoesam erg overtuigend, het contrast is groot. Yung Nnelg komt het podium opgesjeesd tijdens het nummer 'Forrest Gump', dat in samenwerking is met Bokoesam, wordt ingezet. Het publiek kent het nummer maar al te goed en gaat volledig los. Wanneer Bokoesam van het podium verdwijnt, laat Yung Nnelg het publiek, dat bestaat uit een groot aantal SMIB fans, los gaan op nummers als 'YNF', 'Tempo' en 'Op Dreef'. Achteraf gezien zou het misschien eerlijker geweest om Yung Nnelg als hoofdact aan te kondigen, de rapper overtuigde en maakte een stuk meer waar dan Bokoesam.