Popronde Rotterdam grootser dan ooit Popronde Rotterdam grootser dan ooit

In gesprek met programmeur Francis Pronk

, Tekst: Thomas Hartveld

Popronde Rotterdam grootser dan ooit

In gesprek met programmeur Francis Pronk

Tekst: Thomas Hartveld ,

Zaterdag 7 november stopt het rondreizend muziekfestival Popronde in Rotterdam. Een goed moment om de programmeur, Francis Pronk, eens een aantal vragen te stellen. Want hoe kom je nou eigenlijk in aanmerking voor een plek tijdens de Popronde en wie bepaalt welke band waar speelt.

Wat is de Popronde? Popronde is een rondreizend muziekfestival door heel Nederland. Elk najaar, in de periode van september tot en met november, vindt het festival plaats in een 40-tal steden door het hele land. In 2015 strijkt Popronde neer in 38 steden, waaronder op zaterdag 7 nov in Rotterdam

Verschillende bands die daarna groter zijn geworden zijn nog steeds blij met de Popronde. Waarom? Je leert tijdens de Popronde zoveel als band. Je staat bijvoorbeeld op plekken waar je normaal niet zou staan. Van een kleine kroeg tot een poppodium, van een koffietent tot een galerie. Verzin het maar, of het is een Popronde locatie. De ene keer tref je een enthousiast publiek, de andere keer kakelen mensen er doorheen. Je doet zoveel speelervaring op dat je dit meeneemt in je verdere muzikale carrière. Popronde stoomt bands klaar voor de volgende stap.

Rotterdam is op zaterdag 7 november aan de beurt. Wat is er te te zien tijdens de Popronde Rotterdam?  Er is van alles te zien, van singer/songwriter tot reggae, van hiphop tot elektronische muziek, van pop tot metal. Voor ieder wat wils.

Hoeveel bands en locaties zijn er dit jaar? We hebben 54 bands, waarvan sommigen meerdere keren spelen. De Popronde begint al 's middags om 14 uur en sommige bands doen dan eerst een preview van hun avondoptreden. Alles bij elkaar opgeteld zijn het 73 optredens op 29 verschillende locaties.

Zijn er ook nog nieuwe locaties bij?
Nieuwe locaties zijn onder andere Van Gennep (boekwinkel), King Kong Hostel, Wunderbar, Hudson, Zilch en Mascolori. 

Met welke acts ben je heel blij dat je ze hebt kunnen boeken? Hoogtepunten zijn onder andere PollyAnna en The Brahms. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn: our minor fall, Rectum Raiders, DIEDE, Iguana Death Cult, The Mighty Breaks en The Homesick.

Wat voor feedback kreeg je op de voorgaande edities van de Popronde Rotterdam? Ik doe Popronde Rotterdam nu voor de vijfde keer en de eerste drie jaar stuitte ik telkens tegen hetzelfde probleem: de locaties waren niet allemaal op loopafstand. Toentertijd zat Roodkapje bijvoorbeeld nog op de Meent en de andere locaties waren voornamelijk op de Oude- en Nieuwe Binnenweg en Witte de With. Ook heeft Heidegger vroeger eens meegedaan, maar je merkt toch dat de mensen in de bekende straten blijven hangen en zo zappen van locatie naar locatie. Ik heb dus een aantal locaties geschrapt, zodat het allemaal te doen is met de benenwagen en vorig jaar had dat al zijn vruchten afgeworpen: iedere locatie was bomvol!

Hoe word je geselecteerd voor de Popronde?
Er is een selectiecommissie bestaande uit hoge pieten uit de muziekindustrie. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen van de radio, belangrijke bookers, programmeurs, journalisten, docenten etc. Alle bands worden in categorieën ingedeeld, bijvoorbeeld pop. Van de 100 inschrijvingen moeten er uiteindelijk 20 in de selectie. Omdat er een hoop commissieleden zijn, kan het nooit zijn dat iedereen het met elkaar eens is, dus dit jaar bestond de selectie dan ook uit ruim 130 bands.

Wie bepaalt er waar welke act speelt?
Dit kiest de locatie (ok, met een beetje hulp van mij!) De locatie wil bijvoorbeeld een singer/songwriter, maar dan met band. Ik zoek dan een drietal acts uit die voldoen aan de eisen en laat deze horen. Als de locatie enthousiast is, wordt de band meteen geboekt. Meestal is dat het geval, maar ik heb ook wel eens uren bij een locatie gezeten om de juiste act te vinden.

Er zijn ook bepaalde routes tijdens de Popronde Rotterdam. Hoe lopen die?
Eigenlijk is de enige route de route die jij zelf bepaald. Je bent vrij om te kiezen waar je heengaat. Ben je niet zo goed in kiezen, dan is er inderdaad wel een bepaalde route die je kan nemen, bijvoorbeeld de Never Mind The Hype-route. Deze is door het platform uitgestippeld voor mensen die meer van het hardere werk houden.

Welke bands raad je aan?
Ik raad our minor fall aan. Deze band deed een paar jaar geleden ook mee aan de Popronde. Ik had hen in eerste instantie niet geboekt voor Rotterdam, maar zag hen op Popronde Delft en was meteen verkocht. Ik heb de band toch nog weten te strikken voor Rotterdam, maar het drukwerk was er al! Ik heb alle posters (met mijn toenmalige stagiaire) één voor één met de hand aangepast, zodat iedereen wist dat our minor fall zou spelen. Nu doen ze weer mee aan de Popronde en ik twijfelde geen seconde om deze band aan te raden bij een locatie, in dit geval bij Buiten Deli & Lunch op de Nieuwe Binnenweg.

Mocht je meer van het steverige werk zijn, dan is Rectum Raiders een ontzettende aanrader. Ik hou wel van een band die lekker gek is. Ik zag hen voor het eerst op Popronde Nijmegen dit jaar, gehuld in strakke leggings en ze hadden iemand bij zich met een paardenmasker die debiel aan het dansen was. Heerlijk vind ik dat! Lekker ranzige teksten a la Steel Panther en foute outfits: ik ben om.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam