‘’Ik wil dat ze dit meemaakt en nooit zal vergeten!’’

DuvelDuvel kiest Annabel als eenmalige Apenrots voor uitstekende comebackshow

Tekst: Lodewijk Hoebens ,

Balthazar heeft met verve de officiële opening van Rotterdams gloednieuwe popzaal Annabel voor haar rekening genomen. Een dag eerder, mochten de Apen van DuvelDuvel de speakers testen. ‘’Het zou zo maar de laatste keer kunnen zijn.’’, twitterde Duvel nog. Vandaar dat men massaal richting de Schiestraat is gegaan om een van de eerste rapcrews uit Rotterdam (een laatste keer) aan het werk te zien.

Annabel heeft met de twee avonden een breed publiek aangesproken. De liefhebbers van indie rock kwamen dinsdag aan hun trekken bij de Belgen van Balthazar. Mensen die maandagavond bij DuvelDuvel aanwezig waren, zullen de zaal nog wel kennen als discotheek Hollywood Music Hall. De ‘nieuwe’ buurman van Biergarten loopt ondertussen aardig vol, terwijl een DJ vooral old school hip hop draait. Sommigen herkennen oude tracks en beginnen spontaan een eigen feestje. Al staan de meesten nog rondom de bar of bevinden zich in de lounge sectie. Bij de balkons zijn de goede plekjes ingenomen en tijdens het rondlopen doet de indeling van Annabel me denken aan de club uit Michael Jacksons Moonwalker. De vibe is er in ieder geval wel. Boven voel je de bassen lekker door de infrastructuur blazen. Goed geluid, prima belichting, veel ruimte en gezelligheid.

Vier microfonen liggen klaar op de tafel waar de DJ-decks staan. Het is na achten wanneer de jonge Nijmeegse rapper Victoire, vergezeld door een rookwolk, wordt geïntroduceerd. Samen met zijn DJ, beiden bekend van het Turtleville collectief, proberen ze de mensen verder op te warmen voor de smaakmakers later op de avond. Het belangrijkste is vervolgens dat de beat goed valt, daarmee weet je voor beweging te zorgen. ‘’Wat is gaande?’’ Alhoewel hij elke keer op een interessante manier begint, met veel aandacht naar het publiek, verslapt de aandacht even snel. Zelfs wanneer de DJ komt mee rappen, weet het duo het publiek niet te overtuigen. Twee cameramensen proberen het nochtans boeiend in beeld te brengen. De flow zit goed bij de Nijmegenaar, beetje laid back rijmend als Extince en JiggyDjé, maar de wisselwerking blijft uit.

Een komisch intermezzo van Theo ‘Rembo’ Wesselo volgt. Afgesloten met een mooi geluksgebed aan Annabel. De agenda staat inmiddels behoorlijk vol met voor volgend jaar uitverkochte shows van De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig en Rico & Sticks. De Zwollenaren zijn oude vrienden van DuvelDuvel en waren vroeger zelfs een eenheid als Opgeduveld. Het Rotterdamse drietal, de laatste jaren met Git Hyper achter ‘echte’ draaitafels, heeft in hun lange bestaan met heel wat collega’s samengewerkt. Ging niet altijd goed maar ze hebben altijd hun eigen ding gedaan. Zoals een plotse show in Annabel.
 

Het is misschien een tijd geleden dat DuvelDuvel heeft opgetreden. Vanavond bewegen ze rond en voelen het publiek aan alsof ze nooit zijn weggeweest. In Annabel geven ze als drie-eenheid een fenomenale, frank en vrije show. Zonder hulp van buitenaf, zonder al te veel poeha. DJ Git pakt zijn platen erbij terwijl Duvel en Supah even kijken hoe het met het publiek zit. ‘’Zijn jullie klaar voor die apen?!’’ Met ‘Hoijjjjj’ verwelkomen ze de zaal, van Kruiskade tot Crooswijk. Pokoenapokoe weten ze met gemak het momentum hoog te houden. Veel straattaal vanavond maar DuvelDuvel zijn een van de eerste rapformaties die volop Surinaamse slang gebruiken.

Oosterse beats van de Kubus productie ‘Buitenwesten’ doen denken aan de gelijknamige legendarische hiphoptour tien jaar geleden waar naast Opgezwolle, Typhoon en Winne ook DuvelDuvel onderdeel van was. De show heeft nooit in Rotterdam plaatsgevonden maar vanavond laten de drie Rotterdammers fijne herinneringen horen. ‘’Iemand moet het doen!’’, gaat Duvel serieus verder. Supah is meer de entertainer en blijft het publiek opladen. ‘’Rotterdam zijn we loud, ja of nee?’’ DJ Git Hypakrijgt op zijn beurt de kans om Annabel te overtuigen van zijn turntable skills. Het scratchen is al imponerend maar met een drumstokje weet hij net dat beetje extra te brengen. Vooral werk van de langspelers Aap-O-Theek en Puur Kultuurkomen langs maar de rappers hebben zo veel meer uitgebracht. In een tijd dat MySpace nog relevant was, werd een hoop als mp3 op internet gezet. Zo gaat ‘Fok Ze’, met de bekende sample van 90’s clubhit ''Gypsy Woman', er fijntjes in. De underground singles worden voor het einde bewaard. Een man met apenmasker gaat mee op het podium en hangt samen met het publiek mee in de vibe. ‘’Rotterdam de lauwste stad, ok!’’, aldus Supah. Vervolgens is er maar een manier om Annabel naar het volgende level te brengen. Maar voor dat gebeurt moet Duvel nog wat doen.

Hij haalt zijn dochtertje erbij. ‘’M’n kleine Duvel!’’ Ze nemen samen een foto, waarna vaderlief een vertederend statement maakt. ‘’Ik wil dat ze dit meemaakt en nooit zal vergeten!’’ Git Hyper laat de eerste tonen van ‘Wie Is Ut’ horen en de hele tent gaat los. Wat een klassieker blijft het binnen de Nederlandse hiphopscene. Het podium is voor de dansmoves van een klein meisje dat een kleine 1000 blikken op haar gericht heeft. Memorabel momentje ook al is de show erna nogal abrupt afgelopen. Hopelijk krijgen de jongens van DuvelDuvel niet het labeltje classic opgeplakt, want na de show in Annabel is te zien dat de passie en drive nog altijd op de juiste plek zit.