Hoewel het livecircuit het afgelopen jaar op zijn gat lag, is er weer een hele nieuwe generatie aan veelbelovend Nederlands talent te signaleren. Welke acts van eigen bodem verdienen een breder publiek? Wie stoot dit jaar door naar de ereklasse van de muziekwereld? En wie mag, als het effe meezit, deze zomer alle festivals platspelen? Dit zijn de 12van3voor12, de Nederlandse artiesten waar we ons fan van verklaren. Wij focussen ons op de vier Rotterdamse acts: Froukje, Luka, Animistic Beliefs en Raw Roets

Dit Rotterdamse duo maakt ruwe en ongepolijste electro, hinkstapsprong-IDM en techno met een punk-attitude. Het coolste: Animistic Beliefs improviseert het live allemaal bij elkaar. Het is muziek voor kraakpanden, ravekelders én de grote stages, hun tracks gaan al mee in de platentassen van Helena Hauff, Afra en David Vunk, ze maakten ook al een cassette met Legowelt en er staat alvast een mooie spot op Dekmantel Festival 2021 in de agenda.

Vorig jaar was amper begonnen, en de toen 18-jarige conservatoriumstudent Froukje Veenstra scoorde vanuit het niets een gigantische viral-hit met ‘Groter Dan Ik’. Het werd de soundtrack van een wereld die letterlijk en figuurlijk in de fik stond, en zo werd Froukje de hoogst genoteerde nieuwkomer in de Song van het Jaar-lijst (zesde!). Maar dit is pas het begin voor Froukje, er komt al snel een EP op Top Notch en dan volgt een fikse Popronde-tour.

Eerlijk waar, wij waren weggeblazen door de radiosessie die Luka afgelopen najaar in 3voor12 Radio deed. Ja, haar album First Steps of Letting Go beloofde al veel goeds, met springerige elektronische popliedjes met een quirky inslag a la Sylvan Esso, stemmige folkrock en af en toe een soulvolle uithaal. Live laat ze die liedjes pas echt ontbranden met grootse climaxen en prachtig verstilde kippenvelmomenten.

Drie grootheden maken zich al jaren hard voor Raw Roets: Hef, Winne en Feis plaatsen de Rotterdamse rapper al sinds 2015 op een voetstuk. Ja, hij kan spitten als de beste en schrijft diepe, filosofische teksten, maar heeft ook een uitzonderlijk gevoel voor melodie. Na de supersterke EP Dromen In Kleur volgt dit jaar een album op het label van Winne.

12van3voor12 van 2020

In 3voor12 Radio komen de 12van3voor12 de komende week uitgebreid aan bod. 3voor12 Radio luister je elke maandag tot en met donderdag van 21:00 uur tot 00:00 uur op 3FM.