Het gratis muziekfestival van Rotterdam met de meeste optredens op één dag! Met meer dan 70 geselecteerde en geprogrammeerde acts variërend van singer-songwriter, pop, hiphop, electronics, reggae, garage rock, punk en metal op 36 locaties. De Staat, John Coffey, Kensington, Chef’Special en Racoon en vele andere hebben meegedaan, voordat ze bekend zijn geworden. Popronde is het grootste rondreizende festival van Nederland en doet dit jaar 41 steden aan. Coördinator Francis Pronk heeft het festival 3x zo groot laten groeien in 10 jaar tijd, er zijn veel meer Rotterdamse acts geselecteerd en het is onderdeel van de Rotterdamse Popweek. Op 2 november strijkt het festival in Rotterdam neer

1) Wies

Meezingen! Wies maakt spannende Nederlandstalige muziek. Eindelijk een ander smaakje binnen de Nederlandstalige muziek met alternatieve achtergrond. Zoals ze het zelf beschrijven: 'pop, electronica en het raggende organische. Denk aan Ramses Shaffy meets alt-J, of Spinvis meets The Black Keys.'Bovendien zijn ze bevestigd voor Eurosonic Noorderslag 2020, zijn ze 3FM talent en zouden ze hoge ogen kunnen gooien bij het Song Van Het Jaar (aangezien ze er ook spelen)
Wies heeft de Grote Prijs van Amsterdam (na onder meer Tape Toy, Eut en Jagd) en de Grote Prijs van Nederland gewonnen

2) Price

'De band Price maakt orkestrale garagerock vol scherpe hooks en bevlogen energie. De supergroep met (ex)-leden van o.a. Korfbal, Canshaker Pi en Fungo Bat zet indrukwekkende muren van geluid vol fuzzy psychedelica tegenover heldere ongedwongen passages.' Valt te lezen in de Popronde bio. Genoeg informatie om te overtuigen!

3) A.M. Sam

De leden van A. M. SAM spelen alsof ze al in Paradiso staan. De set bruist, de muziek leeft en de gevatte gitaar trekt ieder nummer naar een hoogtepunt. Dat lezen we in het verslag van Popronde Utrecht. 

Één van de Popronde acts met een uniek eigen geluid dat internationale potentie heeft

'Westcoast guitar riffs blended with Sam's voice to danceable and catchy songs. References from Beck to The Beatles, and from Tame Impala to Velvet Underground. '

4) Destructive Penguins

Feest! Daar zorgen Destructive Penguins wel voor. Met nummers als nieuwe single 'No Pressure', 'High on The Low' en Painting Pictures. Met toeters en blazers. Deze band zou je zo maar eens op vele festival weides kunnen gaan zien. Helemaal met nog meer nummers die je bij blijven!

'Destructive Penguins brengt een explosieve muziekcocktail van pop, hiphop en reggae. De energie, liefde en het plezier spatten er elke show vanaf.  Dansen, springen en zweten; het hoort er allemaal bij.'

21:45 uur in Vibes met Magnetic Spacemen (garage) en Two and a Half Girl (metal)

5) The Vices

The Vices speelt veel tijdens de popronde, zijn een lieveling bij alternatieve media, krijgen support van de ochtendshow op 3FM en gaan we vast terugzien op festivals. Nu de de band de EP Life Grows uit heeft blijkt waarom. So It Goes was een fijne introductie met een fijn Growlers geluid. Met de eerste videoclip voor Life Grows na de cartoon videoclip voor Speeding Up To Last

Als je begint dit jaar op Eurosonic staat en daarna YUNGBLUD support doe je iets goed. 

20:45 uur speelt The Vices in De Gele Kanarie. Een nieuw café dat veel doet met muziek en nu ook eens sterke line-up heeft met Gumbo Kings (ruige deltablues en de melodie van soul uit het oude Memphis.) en The Koalaz (Een cocktail van reggae, dub en Manu Chao invloeden in psychedelische woestijnverpakking')

6) Dr Justice & The Smooth Operators

'De muziek van Dr Justice kan omschreven worden als Disco Pop en is gemaakt met eén doel. 'Making. You. Dance.' Dat valt te lezen in de popronde bio.

Electro rock met een stevige band en sexy achtergrond zangeressen. Dr Justice zat een tijd in De Skaggerz en zit nog altijd in Scotch. Beide zijn bekende bands uit de regio. Met een nummer Selfie vraag je natuurlijk om selfies tijdens het optreden. Booty on Lock heeft een fijne clip met danspasjes (instuderen!) deels opgenomen in Rotterdam.

Detail: zangeres Vera Balde is de zus van Merol (van Lekker Met De Meiden en Hou Je Bek en Bef Me)

7) Lotte Pen

'Elektronische neo-classical om bij stil te staan. Klassiek saxofonist Lotte Pen speelde wereldwijd solo met orkesten en ensembles, maar besloot om zélf muziek te maken. "Ik heb de afgelopen jaren steeds meer vrijheid gevonden om buiten genres te denken." Lotte Pen speelde in o.a. Carnegie Hall (New York), Bunka Kaikan (Tokio), Paradiso en het Concertgebouw.'

Even heel wat anders, maar oh zo prachtig!

20:00 uur in Worm (foyer) speelt Lotte Pen. Met Bec Plexus (genre-versplinterende songs met zang, drums, synthesizers en baanbrekende electronics à la Björk, Knower en Dirty Projector.)  en De Methode (amorfe dub-atmosferen gaan hier hand in hand met een lome, hypnotiserende pop-esthetiek. Het expansieve, koortsachtige geluidsspectrum zit vol met heimelijke ritmiek en melodie: allen ruïnes van een verpulverde club-droom.)

8) BUG

De meeslepende fuzzrocker doet lekker Brits aan en heeft ook een smakelijke tik Fat White Family-esque gekte mee gekregen, schrijft Never Mind The Hype over BUG over eerste single Tongue van de nieuwe EP Milk (zie bandcamp)

Zelf noemen ze: 'In de traditie van bands als Husker Dü en Nirvana maken ze muziek die rauwe punkrock combineert met experimentele melodische pop.' Daar voegen we graag noise-rock invloeden aan toe!

23:15 uur in Bar3 speelt BUG. Verder spelen Beerbottle Chopsticks('Party! Beerbottle Chopsticks is een hyperenergieke en gedreven garagerock band waar je funderingen van gaan trillen'.), The Ballet Bombs (Deze psychedelische punkers gaan tot het sonische gaatje. Met buitenaardse oscillaties zeeën van galm en speaker verscheurende fuzz'. Meatbodies fuzz invloeden) en Bongloard (Fuzz gitaren, felle bass riffs en beukende drum. Geïnspireerd door Thee oh Sees en Ty Segall. Met Jannes van Kaam (FFOOSS), Ties Bogers (Ex-Palmsy) en Jan van Asch (Speak Easy) 

9) Kat Skills

Spannende duistere pop. Met Dead Man's Mouth heeft ze een heerlijke nummer te pakken. Het doet ergens wat denken aan Billie Eilish. De zangeres van Kat Skills zat/zit ook in Yes Darling. Genoeg potentie om te overtuigen!

Om 21:00 uur speelt KAT SKILLS in Boudewijn. Op die locatie spelen ook Áslaug (pop met prachtige stem) en QUINN (pop - sensuele energie van Oscar and the Wolf, de vocale overtuiging van Kate Bush en de rauwheid van Portishead.)

10) Meadowlake

Meadowlake is een veelbelovende band met sterke indie-songs omvat in een dikke deken van gitaar en echo. De band klinkt bij vlagen rustig als Beach House en dan intens als The National.' aldus de band in de bio op de popronde

'Gestage drums, echoënde synths en de zwoele zang van  Jarno Olijve, die elkaar in elk nummer ontmoeten in een soort post-apocalyptische zwanenzang van melancholiek en schoonheid, waarin je berust in je lot, op zoek naar een sprankje hoop.' Aldus The Daily Indie (host in Roodkapje)

Om 22:30 uur speelt Meadowlake in Roodkapje (host The Daily Indie). In Roodkapje speelt ook Loui Lind (support-act van Pip Blom - film-noir-achtige liedjes Geschikt voor fans van Mitski, Nick Cave of Kate Bush die tegen een mentaal stootje moeten kunnen) en Bastian Benjamin ( producer/toetsenist die zijn liefde voor Triphop combineert met ambient soundscapes en filmische composities. Tijdens zijn live performance wordt je meegenomen op een reis van licht naar donker en terug. Live met twee vocalisten)

Real Derek

Aanstekelijke rafelige gitaarliedjes vervlochten met overstuurde zang. De zanger van Figgie, de zangeres ken je van LGTNG. Muziek voor sukkeltjes door sukkeltjes. Aldus 3voor12 over één van de 12 3voor12 Talent bij de Popronde

Gezien de clip van Bricks wordt dat lekker heen en weer bewegen.

Real Derek speelt om 22:45 uur in Rotown. Om 21:15 uur speelt Lo-Fi Le-Vi (deed een Colors-sessie (!) waar Tyler, The Creator (!!!) nog enthousiast over tweette ook. De meeste inspiratie put hij uit de hiphophoek, maar hij is eerder een slaapkamermuzikant dan een rapper. Zijn fraaie indie-R&B-liedjes vergaarden al miljoenen plays op Soundcloud en YouTube. Bevestigd voor Eurosonic Noorderslag 2020)

Simon Keats

Digters is een gloednieuwe locatie waarbij het plan is om vaker bands neer te zetten. Dat doen ze al in Amsterdam. Digters in Oud-Crooswijk aan de linker rottekade is net nieuw. Bony Macaroni maakt fijne pop-punk en ze hebben humor getuige de Macaroni met Bony videoserie. Simon Keats maakt fijne psychedelische pop nummers

Let op: Bony Macaroni speelt al om 14:30 uur. Simon Keats speelt versterkt om 16:30 uur

Three Little Clouds

De Doelen doet dit jaar voor het eerst mee. De bands spelen in de Jurriaanse Zaal. Als je vanaf Rotterdam cs rechtdoor loopt dan zit de entree aan de linkerzijde. Dat staat iets anders in het boekje.

In De Doelen spelen fijne soul bands en Three Little Clouds met dampende funk met enorme energie. Daar kan je natuurlijk op stil blijven staan, maar het word veel leuker als je danst!

Three Little Clouds speelt om 20:15 uur in De Doelen. Maddy Moreah brengt soul, hip-hop, jazz, funk en pop samen in een meeslepende liveshow waar zowel op gedanst als gechilled kan worden. Meryn maakt lo-fi soulpop met invloeden uit de R&B en hip-hop. Met een dankbare knipoog naar inspiratiebronnen als: David Bowie, Macy Gray en illustere oude soul sterren

PsySo

Jonge band met fijne nummers. Psychedelisch, indierock en bovenal fijne nummers die zich langzaamaan in je hoofd nestelen. In 'Shackle of my Soul' zitten ook soul invloeden. 

Dit heeft internationale potentie. Zeker ook aangezien Feng Suave ook met een zelfde soort psychedelische onderkoelde sound en verschillende invloeden lekker bezig is. 

PsySo speelt om 21:30 uur in JukeJoint (eerst Kraftbar). Daarna speelt SWEETGODANIMALS die de aftershow van New Order speelden

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

Aparte catchy pop van Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie. Luister maar naar Mensentekening. 'Wie maakt het uit wie ik ben! Ik ben een mens.' kan je alvast meezingen. 

Misschien ken je haar van Hausmagger (RIP gelukkig hebben we nog klassiekers als Man In De Metro en Dacht het Effetjes van Wel). Nancy Kleurenblind heeft alternatieve pop nummers als Getattoërde Pik, de Duivel van Delft en 'Ik Ga Je Doen'.

Nancy Kleurenblind speelt om 21:30 uur in De Riddert. Daarna speelt 3voor12 Talent Nemsis. 'Ieder jaar is er wel een band die op de Popronde boven zichzelf uitstijgt, die laat zien hoe leuk het eigenlijk is om popsongs te spelen als gitaarband en tegelijkertijd de distortion keihard durft in te trappen. Na EUT en Tape Toy zou dat dit jaar wel ’ns Nemsis kunnen worden, een stel jonge honden uit Haarlem die de Rob Acda Award wonnen en ook wat Oosterse toonladders in hun rocksongs verwerken.'

TESSEL

'Tessel maakt fijne galmende garagepop maakt. In single ‘Beach House’ hoor je een snufje Bombay, wat DIIV en een flinke lepel verlangen naar een hele zonnige zomer.'  In de radiouitzending bij startpunt Popronde Nijmegen vertelt Levi dat Beach House gaat over twee werelden die normaal niet samenkomen. In het strandhuisje komen ze wel samen.

Tessel speelt een thuiswedstrijd in de coffeecompany op Eendrachtsplein om 14:30 uur. Daarna speelt Foxlane die al bij De Wereld Draait Door speelde omdat single Birmingham al meer dan een miljoen keer is beluisterd en verwijst naar de populiare serie Peaky Blinders. 

Om 22:45 uur spelen ze in Stalles. Om 20:15 uur speelt Susan H elektronsiche pop. Om 21:30 uur speelt Small Town Bandits catchy popsongs en gevoelige ballads, denk aan Eagles en James Bay. Om 0:00 uur speelt Alison Marble - Gedreven door vliegende gitaarlijnen en slepende grooves maken zij een mix van britpop, shoegaze en indie. Denk aan bands als Slowdive, My Bloody Valentine, The Stone Roses en Oasis.