Ieder jaar kiezen we met 3voor12 een dozijn kersvers talent voor rondreizend festival Popronde: twaalf namen waar we helemaal stapelverliefd op zijn, die we zo goed vinden dat iedereen het moet horen. Dit zijn ze, de acts die komend jaar de 3voor12-podia op de Popronde zullen platspelen.

A.M. Sam

Als je ’n beetje in de Nederlandse bandscene zit, is er een goeie kans dat je het gezicht van frontman Sam al herkent: hij speelde gitaar bij onder andere San Dollar, Tom Tukker en Clean Pete. Wedden dat hij met z’n eigen groep dadelijk nog veel groter wordt? Wij draaien z’n debuutsingle ‘In the Ring’ al grijs: een vrolijk springerig indiepoppareltje dat je gerust in je playlist kunt schuiven tussen Phoenix en Portugal. The Man. 

DamnDamy

DamnDamy kan in de toekomst kijken: in zijn Twitter-bio noemt hij zichzelf ‘future Edison winner’. Als lid van punk-hiphop-sensatie Black Acid heeft–ie voor heel wat blauwe plekken gezorgd en hij maakte al tracks met S10 en het Buurjongens-collectief. Nu gaat hij solo met een lekker fris trapgeluid.

La Loye

Probeer het maar eens droog te houden bij La Loye. Dat lukt je niet, hoor. De groep rondom Lieke Heusinkveld maakt prachtige, gelaagde fluisterfolk waar je maar moeilijk de vinger op kunt leggen. Een beetje zoals de meest verstilde liedjes van Big Thief, Aldous Harding en Julia Jacklin. 

LO-FI LE-VI

Supervet: LO-FI LE-VI deed een Colors-sessie (!) waar Tyler, The Creator (!!!) nog enthousiast over tweette ook. De meeste inspiratie put hij uit de hiphophoek, maar hij is eerder een slaapkamermuzikant dan een rapper. Zijn fraaie indie-R&B-liedjes vergaarden al miljoenen plays op Soundcloud en YouTube, en er is een serieuze EP onderweg.

NEMSIS

Ieder jaar is er wel een band die op de Popronde boven zichzelf uitstijgt, die laat zien hoe leuk het eigenlijk is om popsongs te spelen als gitaarband en tegelijkertijd de distortion keihard durft in te trappen. Na EUT en Tape Toy zou dat dit jaar wel ’ns Nemsis kunnen worden, een stel jonge honden uit Haarlem die de Rob Acda Award wonnen en ook wat Oosterse toonladders in hun rocksongs verwerken.

Paracetamøl

Ook altijd een zekerheid op de Popronde: een ruime greep aan garagerockbands die zich laat inspireren door Ty Segall en Thee Oh Sees. De leukste is dit jaar Paracetamøl uit Arnhem, met een streepje door de Ø. 

Port of Call

Met het internationale folkcollectiefje Folk Road Show zwierf Pieter van Vliet al door Europa én Canada. Nu bijt hij zich weer vast in zijn soloproject Port of Call. Verwacht af en toe een zoetgevooisd folkpopliedje, maar ook stuwende indierock a la Destroyer. En zijn teksten? Die zijn niet geïnspireerd door Murakami of The Avengers, maar door toiletpapier met Shakespeare-quotes.

Price

Al een paar jaar is er een muzikale estafetterace bezig in Nederland, met supercoole noisey indierockbands die allemaal leden delen en telkens de focus verleggen. Het begon met Yuko Yuko, en via The Homesick en Korfbal komen we nu uit bij Price. Ze brachten al twee singletjes uit op Subroutine (duh!) en die smaken naar meer. 

Real Derek

Op basis van de songtitel ‘Gucci Bag’ denk je misschien eerder aan een hiphopact, maar nee! Real Derek is een band! Eentje met aanstekelijke rafelige gitaarliedjes vervlochten met overstuurde zang. De zangeres ken je van LGTNG, de zanger van Figgie.

Tessel

Tessel is een Utrechts viertal dat heerlijk galmende garagepop maakt en daarmee in de finale van de Grote Prijs van Nederland belandde. In hun eerste liedje ‘Beach House’ hoor je een snufje Bombay, wat DIIV en een flinke lepel verlangen naar een hele zonnige zomer. 

WIES

Ook de winnaar van de Grote Prijs van Nederland zit in onze talentenselectie: WIES, dat hele persoonlijke poëtische nederpopliedjes maakt. 

Zeno

En de laatste is Zeno, een rapper uit Rijen die autotune-trap maakt geïnspireerd door Travis Scott, maar zijn liedjes ook unplugged durft te brengen.