De allereerste editie van het gratis Historische Herrie in Historisch Delfshaven belooft een ontdekkingstocht te worden. Op de 7 locaties (Café De Ooievaar, Cafe de Oude Sluis, Tapperij vanouds 't Kraantje, Poolcafé Delfshaven, Bij Loes, Café 't Pakhuys en Stadsbrouwerij De Pelgrim Rotterdam) vlakbij metrostation Delfshaven spelen 21 (veelal) Rotterdamse bands. Organisator Maasstad Music wil in de toekomst graag vaker concerten organiseren in die omgeving waar nu vaker jazz en singer-songwriter acts spelen. Hierbij tien tips: 

1) Jibber Jabber & The Jams

Jibber Jabber & The Jams heeft een nieuwe drumster. Nadia van Vulva vervangt Jasper. Tijdens de Popronde in 2018 hebben ze veel gespeeld. Als garage rock'n'roll, punk en surf band. Laatst is er een toffe live-set opgenomen in Duct Tape Studio waarop te horen is dat de muziek harder is geworden. 

2) Certain Animals

Certain Animals heeft een nieuw label, een gloednieuwe single uit waarbij Henny Huisman aardbeien eet genaamd 'Strawberry Sunset' en een aankomend album in  het voorjaar van 2020. Dat opzich is al nieuws om ze in de gaten te houden. 'Live brengen we tegenwoordig veel meer dynamiek aan in onze set, met daarbij een grote rol voor Beatle-esque harmonieën. Dat wil niet zeggen dat de power verdwenen is, alleen is het meer gedoseerd en komt het daardoor beter binnen bij de luisteraar', vertelt Thijs in dit interview

Strawberry Sunset is een nummer over het verlangen naar de tijd dat geestverruiming door de ether tot je kwam en uit je transistor radio knalde, geen pillen of poeders nodig. Een nummer met een vette knipoog naar de late jaren ‘60 en vroege jaren ‘70. Een liefdevol eerbetoon aan betoverende psychedelische tracks van The Beatles en The Kinks.Met de klanken van trippy trompetten, zoete zanglijnen en een fruitige fuzzgitaar meegenomen wordt op een zoektocht naar manieren om jezelf in muziek te verliezen.

3) Dr. Meraki

Dr. Meraki is de muziekambassadeur van Rotterdam van 2017. Ze zijn terug met een iets andere sound als op de EP Blanc met single Shopped Out. Inmiddels noemen ze het: 'funk-ass-high-energy-old-souls. Denk Frank Zappa Meets Prince.' Er staan verschillende live snippets online. Snippet 1snippet 2 en de hieronder gemaakte live to tape sessie.

4) Eline Mann

De kersverse Grote Prijs van Rotterdam winnares heeft met 'Seize It' een van de sterkste singles van de afgelopen twee jaar. In juni 2019 kwam de EP Tantrum uit. Op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2020 te bewonderen op 5 mei. 

Normaal speelt ze soulvolle pop en R&B met fijne achtergrondzangeressen. In Historisch Delfshaven speelt ze solo.

Op dit moment woont ze in Londen om zichzelf verder te ontwikkelen. Lees hier het interview met de Popunie

 

5) Death By Audio

Duistere shoegaze van de Rotterdamse band Death by Audio. Het gaat zelfs richting de postpunk / new wave. Ze schijnen op te treden met 3 stroboscopen, dus wees gewaarschuwd voor een flitsend optreden. Check de live-sessie in Patronaat

6) The Arthurs

'Lekkere, pure indie rock. Steviger dan de indie rock die we kennen. Strakke lijnen met rauwe randjes.' Aldus Jitters over het optreden op Westerpop.

Het debuutalbum When I'm Sane is fijn. Songs als 'Sofie Says' en 'Into Nothing' overtuigen. De afgelopen maanden heeft The Arthurs veel gespeeld en zijn ze bezig met een nieuwe bezetting. 

Zelfs Mark Rutte stemt op The Arthurs

7) Urban Distortion

Catchy rock'n'roll van een van dé Schiedamse bands Urban Distortion. In Mei van dit jaar is er een nieuwe EP uitgekomen met single 'Crazy' inclusief de vrouwelijke versie van de bandleden.

De vorige EP 'Breakfast for Champions is ook fijn. In single 'Talking In Your Sleep' speelt zanger Ad de duivel. 

8) Skapiche

Uptempo ska feest. Op Kabaal am Gemaal staan honderden mensen mee te zingen, dansen en skanken, zie de video hieronder. Inmiddels hebben ze een nieuwe drummer ingewerkt. 

Marc van Skapiche organiseert het Gouds Skaasfestival. 

9) Stöma

Al jaren een van de spannendste bands uit Rotterdam. Bassist Bruno kan funken. Hij wordt veelvuldig gevraagd voor allerlei kunstzinnige shows. Er schijnt een nieuw album aan te komen

10) J.C. Thomaz & The Missing Slippers

Heerlijke garage rock'n'roll met inmiddels drie drummers als het even kan. Bij The Gun Club summer session in Rotown overtuigde ze weer eens dat ze de muziek van een inspiratiebron naar eigen hand kunnen zetten en eer doen aan de inspiratiebron.

Op Baroeg Open Air staat het publiek in een cirkel om de band heen. Dat schijnt op deze locatie ook tek kunnen