Uit het ogenschijnlijke niets was daar Linde Schöne, een Nijmeegse zangeres die een hiphop-vibe aan pianoliedjes koppelde en zowaar de beste Nederlandstalige R&B in tijden maakte. Een zegetocht die begon op Eurosonic Noorderslag en uitmondde in een tour langs de vaderlandse podia. Vanavond echter iets heel anders, want de diva geeft een huiskamerconcert in Rotterdam.

De Rotterdammer Gaspard Bos mag het spits afbijten en doet dit met beats die hij op z’n iPhone speelt. De raps met komische inslag doen het goed bij het publiek en hij krijgt vrij vlot de mensen aan het meezingen. Het is niet gangster wat Bos doet, maar wel grappig. Of er echt een markt voor is, is een tweede, maar vanavond at een huiskamer uit z’n hand. En wat dacht je van cover van Famkelouise’s ‘Op Me Monnie’? Check. En nog goed ook.

Dan Linde Schöne, die een klein probleempje ervoer vlak voor de show. Alhoewel probleempje, zeg maar gerust een ding: producer/toetsenist Boeboe kan wegens omstandigheden niet mee naar Rotterdam en daar stond ze dan ineens op de stoep. Zonder toetsenist. Geluk bij een ongeluk: Schöne repeteert nu met een full band en de toetsenist daarvan woont in Rotterdam. Misschien wel alsof het wel zo zal moeten zijn.

Het maakt het optreden nog wat unieker: omdat ze nog nooit in deze setting hebben samengespeeld, besluit het tweetal dat Schöne de helft van de tracks a capella ten gehore brengt. Zo komen de breekbare songs misschien nog wel meer gebroken naar voren en dit maakt deze, toch al intieme setting, nóg intiemer. Op deze manier weet ze het publiek nóg meer mee te krijgen in de vibe en hangt iedereen aan haar lippen.

Ze legt al haar ziel en zaligheid in de tracks en met haar betoverende stem weet ze te imponeren. Zo zijn de versies van ‘Intercity’ en ‘Liefde van de Vloer’ om door een ringetje te halen. Zo echt en puur. De realer-than-life teksten zijn herkenbaar en wanneer laatstgenoemde track woord voor woord meegezongen wordt zorgt dit voor metershoog kippenvel. Wonderschoon. En zo valt eigenlijk het hele optreden te omschrijven: wonderschoon.

Lees verder op 3voor12 Rotterdam