Mutations staat aan de vooravond van de release van een nieuwe plaat, die kortweg Mutations gaat heten. Dat betekent niet dat het een debuutalbum is voor de Rotterdamse band. Zie het meer als de start van een nieuwe fase, vertelt toetsenist Walther Eichler.

Eerst JR & The Mutations, toen The Mutations en nu Mutations. Jullie zijn aan een derde leven bezig?

“Haha, zo zou je het kunnen zien. Het begon in 2011, toen Joey Retro een liveband zocht bij de nummers van zijn solodebuut. Daarmee hebben we een jaar vrij veel gespeeld. En toen kapten eerst de drummer en toen de bassist ermee. Er kwam een nieuwe ritmesectie en we speelden weer vrij veel (onder andere bij de opening van Rotterdam CS in 2014, red.). Daarna hebben we ons een jaar teruggetrokken in onze oefenruimte.”

Om er met het album Mutations uit te komen…Hoe ontstond die plaat en hoe klinkt hij?

“Wij zijn een eclectisch gezelschap. Joey is de Beatles-fan, de man van de mooie poppy liedjes, met soms een beetje psychedelica. Gitarist Jowalt en drummer Andreas zijn meer van het experiment. Zappa onder anderen. En dan nog een bassist die van complexe baslijnen houdt en een toetsenist met een voorliefde voor klassiek. Hoe dat klinkt? Mensen zeggen dat het invloeden heeft van Pink Floyd, The Doors. Wij halen onze inspiratie overal vandaan, maar de sixties en seventies zijn voor ons inderdaad wel een grote bron van inspiratie. Joey komt meestal met vrij complete liedjes aan, Jowalt vaak alleen met een eerste opzetje. Al jammend en experimenterend zijn daar nummers uitgekomen die dus vooral klinken als Mutations.”

Jullie noemen het zelf visual music. Wat moet ik daarbij zien?

“We houden ervan om mensen mee op reis te nemen. Dat ze met ons meegaan en in vervoering raken. Daar zijn het de nummers dus ook naar. Wij houden van uitgesponnen instrumentale stukken, met ruimte voor jamachtige improvisatie.”

Wanneer komt de plaat eigenlijk uit?

“Bijna. We hebben net de proefpersing binnen. Over een paar weekjes is hij te koop. We laten vooral vinyl persen. Het album is analoog gemixt en gemasterd en klinkt gewoon het lekkerst op plaat. Binnenkort komt ook onze clip bij het nummer ‘Nazca’ op YouTube. Die hebben we helemaal zelf in elkaar geknutseld, inclusief de decors. Hij is wel grappig geworden, bijna slapstick. Tijdens de Clubnight in Eurotrash United zullen we al een paar nieuwe dingen laten horen, maar ook wat ouder werk. Het voelt als het begin van weer een nieuwe fase. En we hebben er zin in.”

Lees verder op 3voor12 Rotterdam