3 maart was het eindelijk zo ver – de album release party van Disturbance. Tien jaar geleden is het laatste album uitgekomen. Eenn van de Rotterdamse Punk bands die het langst actief is, is Disturbance. Samen met Die Nakse Bananen. In een razendsnel uitverkochte V11 met G.O.D. en Human Dogfood. De band heeft bijvoorbeeld op ScumBash gespeeld. Een van de leden organiseert (mede) Tales From The Punx dat op 12 mei editie drie kent. Met het nieuwe album Tox Populi is de band klaar om de podia en festivals te overrompelen.

Op zaterdagavond trotseren we de koud naar V11 toe. Bovenaan de trap worden de gasten begroet door drie enthousiaste meiden, wie je zo hartelijk ontvangen dat je eigenlijk niet verder wil lopen. De deuren gingen om 9 uur open en om half 10 was ontvangst. Meer dan de helft van V11 stond al vol. Beneden aan de trap word ik weer hartelijk ontvangen, ditmaal door de Moeder van Rotterdamse Punkers; Puppi. Ze vliegt me om de nek, kan nog net even snel roepen “It’s like a family reunion!” voordat ze weer verder gaat om iemand anders net zo enthousiast te begroeten. En zo lijkt het inderdaad. Als ik om me heen kijk, zie ik alleen maar mensen elkaar enthousiast begroeten. Ik heb nog nooit zo’n relaxte, liefdevolle sfeer gevoeld bij een punkshow. Alle aanwezigen hebben hier enorm naar uitgekeken. Eindelijk is daar het derde album van Disturbance - Tox Populi. Lees hier de recensie

G.O.D. begint stipt om half tien. De band knalt nummer na nummer zonder ertussendoor te praten; zij laten de muziek voor zich spreken. De band is wel wat meer rock’n’roll dan de andere bands van
de avond. Ze doen aan Motorhead denken, en eindigen het laatste nummer ook met het iconische einde van Ace of Spades. De band is enorm goed op elkaar ingespeeld, en waar zij weinig tot geen contact maken met het publiek, doen zij dat juist met elkaar op het podium. Kleine knikjes naar elkaar wanneer een overgang komt, elkaar aanvoelen als er ingezet wordt en verder gewoon ontzettend strak spelen.

Human Dogfood

Als tweede speelt Human Dogfood, een band uit Parijs met een Nederlandse drummer. Hier komt het publiek was meer los. Heerlijke, in your face, ‘bonsoir au revoir *burp*’ punk. Gitarist en drummer wisselen de zang samen een beetje af, wat het allemaal een beetje dynamisch houdt. Het lijkt een redelijk korte set leek, zeker vergeleken met G.O.D., maar gelukkig zijn ze dit jaar weer te bewonderen bij Tales From the Punx III in Baroeg.

Disturbance

Disturbance

Dan is het tijd voor het toetje, het moment waar we op hebben gewacht. Disturbance zet in met een bandje van ‘Tox Populi’, waar Sparky Phillips van Demented Are Go op zingt. Later vertellen ze dat het idee eigenlijk was dat Sparky zelf op het podium zou staan voor ‘Tox Populi’, maar dat hij er helaas niet bij kon zijn.
Creatief opgelost, al stond het bandje helaas nogal zacht waardoor niet iedereen doorhad dat Disturbance begonnen was.

Dat verandert wanneer ze ‘Exhale the Peroxide’ inzetten. Het publiek wat bij het bandje nog niet doorhad dat de show gestart was, snelt zich nu naar voren. Al snel vallen er glazen kapot, vliegt er een monitor van het podium, en sneuvelt er een microfoonstandaard. Eerlijk is eerlijk; dit was muzikaal gezien niet de beste show van Disturbance. Er wordt in het begin nogal slordig gespeeld, verkeerd ingezet, en de microfoonkabel en baskabel vliegen er constant uit. Maar dit maakt allemaal niet uit voor de band en het publiek. Sterker nog, deze kleine foutjes lijkt de aanwezigen op V11 alleen maar enthousiaster te maken.

Disturbance heeft duidelijk de plaat onder vrienden al gedeeld, want er wordt al passioneel meegezongen met de nummers van ‘Tox Populi’. Het wordt afgewisseld met wat klassiekers als God Pulled The Chain en Voices. Het publiek klimt ook op het podium om de microfoons over te nemen. De heren vertellen na afloop dat ze de sfeer zo fijn en gezellig vonden dat het voor hen net een verjaardagsfeest leek. Nou heren, happy birthday!

FOTOGALERIJ

Disturbance

Disturbance

G.O.D.

Lees verder op 3voor12 Rotterdam