Punkers en punkliefhebbers opgelet! Disturbance komt na tien jaar eindelijk met een nieuw album. Zaterdag 3 maart 2018 kan het publiek Tox Populi voor het eerst horen en kopen in V11, Rotterdam. Als je geen kaartje hebt gekocht heb je helaas pech – de release party was in begin januari na een week al uitverkocht.

Tox Populi begint sterk met een gelijknamig nummer, waar de stem van niemand minder dan Sparky Phillips (Demented Are Go) op te horen is. Bij het tweede nummer ‘Exhale the Peroxide’ knalt frontman Rob met een ritme versnelling erin. Sparky vertelt in Tox Populi het verhaal van het album – alle nummers worden subtiel in een kleine monoloog genoemd, met leidende draad het topic verslaving. “De titel was zo’n beetje het laatste wat op zijn plek moest vallen eigenlijk”, zegt gitarist Dim. “Verslaving was de algemene deler van de nummers. Dan heb ik het niet alleen over de klassieke drugsverslaving, maar ook de verslaving van bezit of de verslaving je achter een façade te verstoppen. Dit is wat het volk zichzelf aandoet. In de titel is verslaving als een gif die het volk monddood maakt – het tegenovergestelde van een stem hebben. Vox populi, maar dan de contradictie.”

Het is bijzonder hoe een plaat uit 2018 zo kan klinken alsof het uit de jaren ’80 of ’90 komt. Disturbance houdt zich in deze moderne tijd aan hun unieke, old school sound. Hun thema’s zijn ook redelijk traditioneel. Toch voelen de nummers en hun topics niet aan als uitgekauwde onderwerpen. Disturbance heeft de gave om oldschool streetpunk als een modern fenomeen te laten klinken. In Tox Populi zijn nummers met de standaard meezing-refreinen met herhalende woorden aanwezig, waardoor je direct mee wil zingen met je stereo. Dit gaat live ontzettend goed doen.

Disturbance bestaat al sinds de mid jaren ’90, hebben over de hele wereld getourd en toch wordt nu pas hun derde album uitgebracht. Na een korte split in 2008 voegt huidige drummer Jo zich bij de band. Bassist Jos: “Die split met Burning Lady (2011) was het eerste materiaal wat we hebben met opgenomen met Jonathan, de bedoeling was om daarna snel meer te schrijven, maar dat ging helaas wat minder vlot dan wij wilden. Wij zijn allemaal nogal serieus over onze nummers; het moet voor iedereen kloppen. Is dat niet het geval, dan gaan we terug naar de tekentafel. Er wordt niets uitgebracht waar wij niet met z’n allen voor de volle 100% achter staan en dat neemt dus wat meer tijd in beslag. Je zou dit dus eigenlijk een soort van ‘best of’ kunnen noemen van de afgelopen tien jaar, haha. Want er ligt nog veel materiaal, maar dat is of niet af of we vinden het zelf niet goed genoeg.”

“Het mixen is uiteraard wat uit de hand gelopen, dat heeft iets langer geduurd".


 

Het is echter niet aan het album te horen dat de nummers over een periode van tien jaar zijn geschreven. Tox Populi klinkt sterk, strak en als één mooi geheel, wat gestart en beëindigd wordt met hetzelfde nummer ‘Tox Populi’ en ‘Tox Populi Part II’. ‘Tox Populi Part II’ is een mooie knipoog naar het begin van het album, dit keer wel gezongen door Rob, met een passende classic punk fade in en fade out. 

Het album is in twee lange weekenden opgenomen in maart 2017 bij Studio 195, waar onder andere ook Gewoon Fucking Raggen, Gewapend Beton en The Apers hebben opgenomen. “Het mixen is uiteraard wat uit de hand gelopen, dat heeft iets langer geduurd. De plaat is uiteindelijk gemastered door Rinus Hooning van Record Industry, dat was echt de laatste finishing touch”, aldus Jos. De perfectionistische aard van Disturbance is maar goed ook. Ik heb mijn best gedaan om dingen te vinden die mij echt niet aanstaan, maar het is voor mij onmogelijk. Jos heeft gelijk met zijn ‘best of’ vergelijking – ieder nummer knalt. Er is weinig poespas te vinden, de enige uitzondering zijnde de trompet van Bart Raats (The Moe Greene Specials) op de nummers ‘Tox Populi’ en ‘Tox Populi Part II’. Dit geeft de nummers een heerlijke melanchonische klank. De korte vocale guest appearance van Sparky Phillips is ook sterk – alleen aan het begin van het album, waar hij dan ook niet zingt maar praat. Het is tien jaar wachten meer dan waard geweest. 

Met een oplage van 1000 stuks wordt Tox Populi op Toxic Green (!) vinyl uitgebracht in samenwerking met Punk’n’Loud Records uit Griekenland en Dirty Punk Records uit Frankrijk. Tox Populi wordt tevens op CD uitgebracht in samenwerking met Dirty Old Man Records uit het Verenigd Koninkrijk en Dead Lamb Records uit Ierland. 

De uitverkochte releaseparty vindt zaterdag 3 maart 2018 plaats in V11, Rotterdam. Support acts: G.O.D. en HUMAN DOGFOOD (FR), gevolgd door een ‘80s afterparty met DJ DIM. Geen kaartje? 20 april staat Disturbance met Neuroot in Uden.

Lees verder op 3voor12 Rotterdam