De Likt is terug! “We zijn er een tijdje uit geweest, maar dit blijft heerlijk om te zeggen: goedenavond, Rotterdam!” Zo laat Jordy weten tijdens de releaseparty van het tweede album De Derde in Rotown. De Likt knalde er vrijdagavond meteen in Zoals de nieuwe plaat opent, met de bekendste oude nummers en met veel nieuwe nummers. Bij 'Breek Je Nek' ft De Staat (die er helaas niet bij konden zijn) voelde je aan dat hier het publiek op gaat mee springen met Jordy tijdens de clubtour en op festivals als Paaspop en Pinkpop.

Alleen Zij Geeft Licht In De Duisternis

Dat ze met een rugzak vol lekker nieuw materiaal langs de clubs en festivalweides gaan reizen, hebbenen we al gehoord (zie onze recensie van het nieuwe album 'De Derde'). Het is interessant om te zien hoe de nummers van het tweede album live voor het eerst landen. De Likt brengt op het nieuwe album oorwurmen als 'Net Als Toen', 'Alleen Zij Geeft Licht In De Duisternis' en 'Zelf Doen'. 'Breek Je Nek ft De Staat' zou zo maar eens de festivalhit van 2018 kunnen worden. Op ‘De Derde’ slaan de architecten van de calandlijn ook nieuwe zijwegen in. Poezïe op een avondje uit? Daar moet een nuchtere Rotterdammer misschien even aan wennen.

Geen langzame opbouw, we knallen er in een bomvol Rotown meteen vol in met drie nummers van het nieuwe album. ‘Net als toen’ (met Afronaut), ‘Alleen Zij Geeft…’ (met zangeres ADU) en ‘Bad’. Het podium springt, de zaal warmt op. Zeker als Jordy ‘een gespierde tijger’ zoekt, en vindt, op wiens schouders hij een rondje ‘Bloed Aan De Muur’ doet. Na ‘Op De Hoek’(op het vinyl-versie van De Derde) komt mevrouw Bajovic binnen. Zo lief kenden we De Likt nog niet.

De Likt

Op de vinylversie van ‘De Derde’ staan een paar extra nummers. ‘Op De Hoek’ en ‘Glim Als Een Diamond’ zijn voldoende reden om voor de zwartgeperste versie te gaan, horen we. Als Afronaut terugkeert op het podium doen we maar weer eens het door-de- hurken-en-spring-spring- dingetje. Altijd goed voor de sfeer. Jordy wordt op handen gedragen, wat goed van pas komt tijdens diverse crowdsurfs door Rotown. Hij oogt fris, energiek en gretig.

Rotown wordt daarna heen en weer geslingerd tussen uitgelatenheid (‘Finidi George’) en vervreemding (‘Wilhelminaplein’). Zoals gezegd, poëzie op een bedje van sobere geluiden is even wennen voor de De Likt-fans. Spannend hoe dat komende zomer gaat landen op bijvoorbeeld de mensenmassa in Landgraaf. Aan de andere kant: als iemand iets aan poëziepromotie kan doen, is het dit heerschap wel. Crowdsurfend draagt hij even later ‘Slavink’ voor. Een licht absurdistisch tafereel, maar blij word je er wel van.

Blij wordt Rotterdam zeker ook van het heftige ‘Cocaine Cowboy’, met gastbijdrage van zanger/gitarist Vladimir Stevic van Pene Corrida, en van ‘Zo Diep En In De Duisternis II’. De eerste versie van het nummer, die nu voor het nieuwe album is afgestoft. Zie onze video met De Likt over De Derde. Bij ‘Ja Dat Bedoel Ik’ gaat het dak er echt af. Heel Rotown kan het woord voor woord mee zingen. Ook de nieuwe single ‘Zelf Doen’ (“Ze maakt een selfie met haar iPhone”), wordt goed ontvangen. Helaas zijn de bedenkers van het refrein,Rocco en Torre van De Staat. van ‘Breek Je Nek’ er niet bij. Toch voel je de potentie van dit nummer. Nu al gaat half Rotown los. Als het nieuwe album meer is beluisterd, zien we hele festivalweides mee springen op dit nummer. De Likt is helemaal klaar voor een nieuw hoofdstuk.

De (uitverkochte) releaseparty in Rotown, Rotterdam, wordt gevolgd door een clubtour die op 2 maart onder andere Bibelot in Dordrecht aandoet.

Doordat het concert zo snel is uitverkocht heeft de band aangekondigd op vrijdag 19 oktober in de Maassilo te spelen. Zodat iedereen die nu naast kaartjes greep, ze toch kan zien. Meer informatie: De Likt in de Maassilo

De Likt tourposter

Adu

John van Beek