Albumrelease Stefany June in druk Metropool

Stefany is van alle muzikale markten thuis

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Willem Stolk. ,

Vorige week sprak 3voor12 Overijssel zangeres Stefany June over haar debuutalbum. Afgelopen donderdag vond in vol Metropool haar releaseshow plaats. Een bijzonder visueel spektakel waarin de zangeres zichzelf van twee kanten liet zien.

Bij binnenkomst is het al best druk en Bells of Youth speelt al, een vijfkoppige female only band. Ze maken lekkere pop-rock. De ene keer zijn het best rustige liedjes, de andere keer energiek en stevig en soms maatschappij-kritisch. De zaal deint lekker mee, maar de grote zaal van Metropool voelt nog wel een maatje te groot aan voor de band. Gewoon binnenkort terugkomen in de kleine zaal, gaat het dak er gewoon lekker af.

De dame om wie het allemaal draait vanavond: Stefany June. Vanavond wordt haar self-titled debuutalbum gereleased. Achterin de zaal kun je het album dan ook kopen, zelfs in een door Stefany zelf gemaakte special edition in leer. Ook kun je vette t-shirts kopen, en ze zelfs laten customizen door fashion designer Bas Timmer. Tussen de bands door draaien twee dj's dansbare plaatjes.

Na lang wachten start het optreden. In het donker klinken geluiden vanaf twee kleine podia waarop de gitarist en de toetsenist/percussionist van de band plaats hebben genomen en een soort van oerwoudgeluiden maken. Stefany zelf staat in bontjas op het podium dat als een soort van catwalk is ingericht, met al het publiek vlak voor het podium. Ze start met het lekkere uptempo 'Made of Steel'. Daarna speelt ze 'Dipsy Diver', het meest ontoegankelijke nummer van het album. Of dat de beste keus is als tweede nummer valt over te twisten. Sowieso doen de uptempo nummers van het album het live het best, zoals 'Anything We Wanna', 'Burning Like a Firefly', 'To The Limit' en 'Is it the Whiskey'. Stefany haalt visueel alles uit de kast, met glimmende doeken achter het podium, rook uit trommels, een megafoon, en met zelfs een danseres op het podium in ballad 'Youngblood', terwijl Stefany liggend op het podium zingt.

Het optreden kent duidelijk twee gezichten, want in het tweede deel van het optreden bewijst Stefany dat ze ook een prima singer-songwriter is. Ze verbaast met een prachtig nummer waarbij ze zichzelf begeleidt op piano, een nummer dat ze ooit voor school schreef. Daarna volgt een mooi duet, 'Love You Treat Me Like a Fool, met mede-kandidaat van De Best Singer-Songwriter van Nederland Ruud Fieten, waarbij ze ieder op een apart podiumpje aan een andere kant van de zaal staan. Ook afsluiter van het album 'Hush Now' staat live als een huis.

Eindoordeel: Stefanie laat zien dat ze van vele markten thuis is. De uptempo nummers van haar album staan live als een huis. Ze verschillen live qua uitvoering niet van de albumnummers, maar of dat erg is valt te betwijfelen. Het gaat toch vooral om de show, en die is een lust voor het oog om te zien. Toch, de rustigere nummers raken pas echt, waarmee Stefany laat zien dat ze eigenlijk al die show en visuele elementen niet nodig heeft om een prima performance neer te zetten.