Afgelopen donderdag ben ik afgereisd naar Het Vestzaktheater in Enschede. Met 65 stoelen intiem en laagdrempelig. De sfeer van het Vestzaktheater is prettig en eigenwijs. Het theater voelt als een huiskamer, een plek waar je gemakkelijk even binnen loopt. Van het volk, door het volk, voor het volk.

Het Vestzak is een onderdeel van Concordia en biedt aankomend podiumtalent de ruimte, zoals het publiek al jaren van het theater gewend is. Professionals en semi-professionals met kleine zaal-programma’s vinden hier de mogelijkheid om op te treden. Deze avond stond “Mooiste Liedjes” op het programma, de meest sfeervolle singer-songwriters avond van Enschede met Julie-Ann, Mel en Vivian Majoor op het podium.

Julie-Anne

Julie-Anne is een 19-jarige singer-songwriter. Ze is een eerstejaars student aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. In haar schrijfproces laat ze zich beïnvloeden door artiesten zoals onder andere Joni Mitchell en Dodie. Julie-Anne’s nummers hebben een melancholische stemming, waarin ze zingt over gevoelens van verlies, verlangen, frustratie en nostalgie. Dit terwijl ze zichzelf begeleidt op gitaar of piano.

Als ik binnenloop, zijn de meiden zich nog aan het voorbereiden op het podium en staat Julie-Ann met haar gitaar en dan gebeurt er wat, wat ik niet direct heb gezien, maar de gitaar beland op de grond waarbij de halve achterblad los scheurt. Dan moet ze nog optreden.

Julie-Ann mag als eerste op, een beetje schuchter meisje met blozende wangen en in een T-shirt met daarop een poes. Enigszins nerveus begint ze achter de piano aan haar optreden. Haar liedjes zijn ietwat melodramatisch, waarbij ze zich afwisselend begeleid op piano en een geleende gitaar. Ze zijn geïnspireerd op relaties, die ze niet heeft. De enige relatie die ze heeft is die met muziek.

MEL

MEL (die eigenlijk Marieke heet) is een 18 jarige singer-songwriter die haar emoties vrijgeeft aan muziek. Ook zij is een eerstejaars student aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Met haar warme nummers gebaseerd op eigen ervaringen en gedachten, geïnspireerd door o.a. John Mayer en Dodie legt ze zichzelf volledig bloot aan haar publiek. Zij hoopt hiermee een inspiratie en houvast te zijn voor haar luisteraars. Ook zij komt een beetje schuchter op, zullen wel zenuwen zijn. Ze speelt allerhande liedje, uiteraard zelf geschreven, van melodramatisch tot vlotte popsongs. Al met al een geslaagd optreden.

Vivian Majoor

Na de pauze, tevens afsluiter, is Vivian aan de beurt. Vivian is een indiefolk/pop singer-songwriter, zit ook op ArtEZ maar al in het 3e jaar. Ze is dan ook al 28. Haar nummers zijn als onweer; spannend en duister, maar tegelijkertijd prachtig. Met haar sferische tokkels zingt ze over turbulente onderwerpen achter een poëtisch raam van veiligheid. Geïnspireerd door artiesten zoals Sufjan Stevens en The Japanese house is ze op jacht naar de gevoelige snaar. Ze begeleid zich daarbij op gitaar en maakt gebruik van vriendinnen als backing vocals, Anne Dannink en Nina de Leeuw. Dit geeft wel een extra dimensie aan haar songs. Eén song zingt ze echter solo zonder begeleiding van haar gitaar.

Al met al een zéér geslaagde avond. 28 april is er weer voorstelling. Deze is gratis toegankelijk, wel even een kaartje reserveren. Ook is de voorstelling via livestream te volgen. Kijk daarvoor op de website van Het Vestzaktheater.

Foto's