Het excentrieke rock-duo Money & The Man bouwt al geruime jaren aan een behoorlijk legendarische status. Hun nieuwe album “Money No Time, Time No Money” wordt in een volgepakt Burgerweeshuis met overgave gepresenteerd: snoeihard, oprecht en met een compleet eigen sound.

Een gezellige reünie

De avond begint als een gezellige reünie met de behoorlijke fanbase uit Zwolle en omstreken, die de band in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. We zien ook veel bevriende muzikanten, met bandleden van Tricklebolt, Jimmy Diamond, Boogie Monster, The Grand East en Black Monsoon is de scene ruim vertegenwoordigd. Na anderhalf jaar is het hoog tijd voor ouderwets raggen en moshen in Burger, want iedereen weet dat er met Money & The Man in huis altijd iets bijzonders gaat gebeuren.

De avond begint wanneer frontman van Money & The Man Henk met luid galmende stem het voorprogramma aankondigd. De eer is aan Zwolse punk-rockers De Heroes, een excentriek trio mannen die met cynische teksten de tragiek van het leven bezingen. Op het t-shirt van de leadzanger staat groot: ‘volkomen kut’. Na een knallende warm-maker spreekt de beste man nog duidelijk zijn wens uit naar het publiek: 'Ik hoop niet dat jullie het goed vonden, want dan was het natuurlijk geen echte punk.' 

“Money No Time, Time No Money”

Na een korte pauze begint het hoofdprogramma. Drie oudere nummers zonder gepraat ertussendoor zetten de toon. Dan is het tijd voor een praatje en introductie van de nieuwe plaat, titeltrack: 'Money No Time, Time No Money'. Het giert door het Burgerweeshuis. De plaat werd onlangs al in zijn geheel gereleaset. Een album vol harde riffs en stuwend gitaargeweld zoals we gewend zijn van de heren, maar er is ook ruimte voor een meer gevoelige kant met o.a. de ijzersterke single 'Alone'.

Dynamische show

Voor mensen die de band nog niet kennen, Henk Wesselink zingt en verzorgd de bas en de melodische en harmonische informatie met één gitaar. Mensen die zich afvragen hoe hij dat doet, kunnen in het filmpje GearTalk op het 3voor12 YouTube kanaal zien hoe dat werkt.

Als de vlam eenmaal in de pan is, is er geen weg meer terug.

Drummer Ymte Koekkoek lijmt het geheel met een unieke en energieke vuigheid aan elkaar. De mannen spelen een fantastische en dynamische show. Toch duurt het tot 'La Balada Del Hombre' voor het publiek echt een beetje los begint te komen. Maar als de vlam eenmaal in de pan is, is er geen weg meer terug. 

Verwachtingen waargemaakt

'Fiery Storm' en 'Alone' doen het erg goed en vanaf 'I Wanna Know' beginnen de moshpits elkaar in rap tempo op te volgen. Ruimte voor uitrusten is er weinig, de heren lijken er na een behoorlijk corona stop ook enigszins van op te kijken.

'Dit is sowieso onze vetste show ooit!'

‘Dit is sowieso onze vetste show ooit!’, Money & The Man maken de verwachtingen meer dan waar, het laatste half uur is een extatisch viering van gitaargeweld. Geheel in stijl wordt alvast aangekondigd dat de heren niet van plan zijn om een encore te spelen: “Als we klaar zijn is het klaar, we gaan niet aflopen en dan weer opkomen, degene die dat bedacht heeft is toch niet goed in z’n hoofd?”. De band sluit de avond knallend af met 'This Season', Henk valt bij het slotakkoord over Ymte’s drumkit en terwijl het distorted gitaargeruis nog door de zaal galmt worden beide heren al crowdsurfend letterlijk en figuurlijk door de zaal gedragen.

Ijzersterk album

Money & The Man zijn levende culthelden die hun reputatie keer op keer waarmaken. Met een ijzersterk album op zak lijkt een landelijke doorbraak slechts een kwestie van tijd, het is ze in ieder geval meer dan gegund.