Jeangu Macrooy blaast het dak eraf in Atak

Singer-songwriter gaat als een speer

Tekst: Myrthe Veenstra / Foto's: Willem Stolk. ,

Het afgelopen jaar ging Jeangu Macrooy als een speer: in maart 2016 presenteerde hij zijn eerste EP in een stampvol Metropool en vanaf dat moment is het alleen maar bergopwaarts gegaan. Er was afgelopen seizoen bijna geen festival waar hij niet stond en al die podiumervaring heeft hem tot een nóg sterkere performer gemaakt dan dat hij al was: het dak in Atak gaat eraf deze avond.

De avond wordt geopend door de jonge singer-songwriter Marle Thompson, een sympathieke dame met een prachtig heldere stem. Ze maakt mooie en dromerige liedjes. Haar bijzondere sound is met niets te vergelijken en daarmee is ze een uitstekende opwarmer van de avond. Helaas wordt ons geduld na het voorprogramma lichtelijk op de proef gesteld, de show van Jeangu heeft vertraging omdat de toetsenist vast staat in het verkeer. Maar vinden we dat erg als we in de tussentijd getrakteerd worden op een extra twee nummers van Xilian Macrooy? Nee hoor: met je ogen dicht hoor je amper verschil. Ook deze Macrooy heeft een heerlijk stemgeluid.

Na ruim 20 minuten vertraging kan de show van start gaan. En hoe! Jeangu Macrooy opent zijn show staand tussen het publiek, hij brengt fluisterend het mysterieuze intro van ‘Gold’ ten gehore. In heel Atak kun je een speld horen vallen. Na deze bijzondere opening beklimt Jeangu het podium en vervolgens gaat het letterlijk en figuurlijk los in de Saxion zaal. Want dat er uitgepakt is voor deze show is een understatement. Ondersteund door zijn volledige band, aangevuld met goede backings en met zelfs een paar blazers gaat het dak er volledig af.

Bekende nummers van zijn EP worden afgewisseld met nieuw werk en dat maakt nieuwsgierig naar het album dat in de niet al te verre toekomst zal verschijnen. Groots en swingende uptempo nummers nummers als ‘Step Into The Corner’ en het geweldige ‘Crazy Kids’, een duet met eerder genoemde tweelingbroer Xillian, krijgen alle voeten van de vloer. Maar ook het op-en-top jazzy ‘High On You’ is genieten, het is muisstil en het publiek hangt aan zijn lippen. Heel klein puntje van kritiek is dat het hier en daar misschien allemaal een klein beetje té geproduceerd klinkt maar dat neemt niet weg dat Jeangu met deze show laat zien dat hij een sterke performer en een veelzijdig artiest is. Kom maar op met dat album!