Gallowstreet blaast Het Burgerweeshuis vol energie

Amsterdamse brassband bewijst dat ze niet alleen in formatie groot zijn

Tekst: Nienke Hoogenberg Foto's: Click Rick Photgraphy ,

"Dit is mijn derde keer in een half jaar." "Ik heb ze nu al vier keer gezien in vijf maanden", klinkt het als je een rondje door de concertzaal loopt.
Het is pas een half jaar geleden dat hun debuutalbum uitkwam, ze zijn slechts twee weken terug van een hele week blazen op Eurosonic Noorderslag en ze kunnen zich alweer opmaken voor de volgende festivals, maar afgelopen donderdag kwam de twaalfkoppige brassband uit Amsterdam naar Deventer. Gallowstreet laat Het Burgerweeshuis zien, nee, vóélen, hoeveel energie er in deze band zit, en hun vaste fanbase is erbij.

Voor aanvang van het voorprogramma staat het publiek druk met elkaar te praten, terwijl er opvallend veel "ooo's" klinken in hun gesprekken. Dit blijkt de afkomst van de eerste band te verraden: Ooostblok (3 o's!) mag de avond openen en heeft hun vrienden en familie vanuit Hengelo naar Deventer gebracht.
De balkanband uit Twente doet er alles aan om het publiek op te warmen en dat lukt aardig. Met acht man sterk, voorzien van Russische bontmutsen, lange leren jassen en pilotenbrillen krijgen ze met hun uptempo songs en een fles wodka het publiek aan het springen.
Toch lijkt de echte aansluiting met Gallowstreet te missen. Terwijl de Amsterdamse band zich richt op het maken van serieuze muziek lijkt Ooostblok beter thuis te zijn in een grote tent op een dorpsfeest in Twente.

Een halfuur na het optreden van Ooostblok verschijnen de eerste leden van Gallowstreet op het podium. Het publiek praat nog, de zaal staat nog niet voor de helft vol en de band lijkt wat onhandig met hun instrumenten te wachten op het moment dat er gespeeld mag worden. Als de show vervolgens wordt geopend door de trompetsolo van Battleplan weten de heren echter direct alle aandacht op zich te vestigen. Na een kleine minuut valt de percussie bij en begint het publiek te bewegen.

Het enthousiasme van de dansende band werkt aanstekelijk, maar het is goed te merken dat het enthousiasme van het publiek even belangrijk is voor hoe de jongens spelen.
Waar afgelopen jaar op Lowlands de tent niet te houden was, lijkt het in Het Burgerweeshuis meer ingetogen. Of dit komt doordat de zaal slechts voor een derde is gevuld of door de gemiddelde leeftijd van de bezoekers (voornamelijk 40+), is niet helemaal duidelijk.

Wel is duidelijk dat Gallowstreet een strakke show op niveau kan neerzetten en hier in Deventer meer publiek had verdiend.
Het samenspel tussen de tien (!) blazers, drummer en percussionist is meer dan goed op elkaar afgestemd en het plezier tussen de bandleden en de liefde voor hun instrumenten is ook voor het publiek voelbaar.
Nadat de band hun vele uptempo nummers vol heftige blazers heeft afgewisseld met rustigere nummers en een aantal solo's,  wordt aan het eind van de show alles op alles gezet, inclusief sitdown, en weet deze brasband met hun funky hiphopsound iedereen te laten springen.
Gallowstreet is klaar voor een zomer vol festivals én een uitverkocht Burgerweeshuis de volgende keer!