'Voor de Kids' is grote broer van De Alliantie

Debuut-EP als afsluiting periode voor Zwolse rappers

Tekst: Linda Geerlings / beeld: De Alliantie ,

Op woensdag 30 april was het eindelijk zover. De langverwachte eerste EP van de Zwolse rapformatie De Alliantie is gedropt. Na talloze uitgebrachte singles door de jaren heen is er nu een negen tracks tellende EP 'Voor de Kids' verschenen. Als afsluiter van de wilde tienerjaren, ziet De Alliantie deze EP als de grote broer van het voorgaande werk. Het is een soulvolle plaat door de beats van Sjowert en de teksten van rappers Léon en Athomus zorgen voor een komisch spektakel met een serieuze ondertoon. Het artwork van Lize Korpershoek (Topnotch) maakt de uitstraling compleet.

De Alliantie is al jaren een bekende naam in de Zwolse rapscene. Vanaf hun tienerjaren maakt de formatie muziek en treedt De Alliantie op in heel Nederland. Daarnaast hebben ze in het voorprogramma gestaan van vele grote namen, zoals Jack Parrow, Hef, Typhoon, Zwart Licht, Van Kwaad tot Erger, Fakkelteitgroep en Lange Frans. Hoog tijd voor een interview met de jongens Léon, Athomus en Sjowert over hun langverwachte EP Voor de Kids.

Rappers Léon en Athomus maken al vanaf de vierde klas van het vwo muziek samen. Pas sinds een jaar heeft producer Sjowert zich bij de formatie gevoegd, maar dat heeft direct tot resultaat geleid. De keuze voor Sjowert was bewust: "Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan de EP Voor de Kids. Door de beats van Sjowert is het een soulvolle plaat geworden, iets wat we graag wilden. We wilden niet voor elektronische beats gaan, want dat kan een plaat veel te zwaar maken, ook qua teksten. Omdat wij toch met veel humor in onze teksten werken, pasten deze beats meer in dat straatje. Verder hebben we er ook bewust voor gekozen om niet met andere rappers samen te werken, omdat wij echt wilden dat deze plaat ónze plaat werd. Alle onderwerpen waarover wij rappen staan dicht bij onszelf."

De nummers op de EP hebben opvallende namen, zo opent de EP met de track Je Favoriete Boyband en komen de nummers Voedsel, Pillen, Wingman, Witte en Superhelden voorbij. Op de vraag waar De Alliantie hun inspiratie vandaan haalt, antwoordt Athomus het volgende: "We rappen over van alles, maar we houden het altijd grappig en losjes met een dubbelde bodem. We zijn in onze teksten kritisch, maar niet té kritisch, zodat je de nummers nog wel kunt luisteren om lekker te relaxen en te lachen. Als je dan echt goed luistert ontdek je de diepere betekenis en vind je toch nog iets achter de teksten."

Léon vult deze informatie mooi aan met het voorbeeld van het nummer Witte: "We rappen altijd over allerlei onderwerpen, soms over de meest stomme dingen, en dat heeft deze EP opgeleverd. Het nummer Witte is een mooi voorbeeld waarbij we iets op een grappige manier heel erg overdrijven om zo tegenstellingen aan te tonen. Het nummer gaat over dat rap in Nederland toch meer door allochtonen wordt gedaan en dat ze in Nederland slecht een baan kunnen krijgen en dat blanken het allemaal heel makkelijk hebben. Wij rappen in dat nummer dan over dat wij hebben het echt óntzettend goed hier, zo van: wij hoeven helemaal niets te doen hier. Zonder af te studeren krijgen wij onze diploma’s, wat natuurlijk helemaal niet waar is. Wij vergroten dat vooroordeel met heel veel humor. Op die manier besteden wij daar aandacht aan."

Voor de Kids is voor de Alliantie een afsluiting van de wilde tienerjaren van de jongens. Alles waarover gerapt wordt op de plaat vat dan ook mooi samen wat ze al die jaren hebben meegemaakt. Athomus: "Ik sta er heel erg achter wat we op de plaat hebben gezegd. Dit staat echt voor wat we allemaal hebben meegemaakt en dit is de plaat die we eigenlijk wilden maken al die jaren lang. Nu die uit is hebben we die periode afgesloten voor mijn gevoel."

Léon legt uit hoe ze bij de titel Voor de Kids zijn gekomen: "We hadden de track Voor de Kidsal gemaakt, toen later bleek dat alle andere nummers ook onder dat thema bleek te vallen. We konden er veel kanten mee op. Sinds we bij elkaar in de klas zijn gekomen hebben we allemaal kinderachtige dingen gedaan. Wat we hebben meegemaakt als tieners zijn dingen die nu terugkomen op de EP. Wingman gaat bijvoorbeeld over vrouwen regelen en Pillen, over de verslaving van social media. Athomus vult aan: "Op Facebook postten we ook allemaal grappig dingen op onze pagina. We sluiten die berichtjes vaak af met: groetjes van je favoriete boyband. Een track hierover waren we onze fans dan ook wel verschuldigd. Door dit soort dingen te doen proberen we De Alliantie groter te maken dan muziek zelf. Deze EP hebben we daarom ook helemaal zelf gemaakt, zonder label, zodat we alles zelf kon bepalen en promoten op onze eigen manier. We hebben nu onze neus allemaal dezelfde kant op. We gaan de plaat zoveel mogelijk promoten, mensen de plaat in hun neus drukken, hij moet gewoon bij iedereen op de computer staan. Daar zouden we heel trots op zijn."

De EP-release van Voor de Kids is op vrijdag 16 mei om 21:30 in the Livingroom te Zwolle. 

De EP is te beluisteren op Soundcloud en binnenkort op Spotify en iTunes. Voor meer muziek, tourdata en informatie check je de site van De Alliantie.