Aller-allerlaatste optreden voor Devious

Twentse metalband neemt volgende week zaterdag afscheid in Metropool

Tekst: Tineke Klamer / Beeld: Tineke Klamer ,

Afgelopen december kondigde metalband Devious aan er na 13 jaar mee op te houden. Op zaterdag 24 mei is het allerlaatste concert in Metropool. Naar aanleiding van het afscheidsconcert sprak 3voor12/Overijssel met de Devious bandleden, gitaristen Guido de Jongh en Wouter Huitema en drummer Frank Schilperoort over het naderende afscheid en het muzikale leven na Devious.

De koek was op na 13 jaar? Waarom stoppen jullie ermee?

Frank: “De voornaamste reden is dat de bandleden qua muziek en qua bandrichting allemaal een iets andere kant op wilden. We zouden wel door kunnen gaan, maar de muziek die we dan zouden maken zou volgens ons niet zijn waar Devious voor staat. Dus om te voorkomen dat we een of ander crap album af gaan leveren die de fans na de eerste keer luisteren uitkotsen, hebben we besloten om niet verder te gaan als Devious.” Guido de Jongh: “Wat bij ons ook wel een beetje heeft meegespeeld is dat we een aantal bezettingswisselingen hebben gehad. Wij zijn de vaste kern, ik heb ooit met Frank de band opgericht iets voor de eeuwwisseling. We heten toen ook anders. Op een gegeven moment is Wouter erbij gekomen, dat was in 2000 en toen is Devious ontstaan. Na het eerste concert , in het oude Metropool, waarbij we de vocalen zelf voor eigen rekening namen, kregen we een vaste zanger (Arnold Oude Middendorp red.) erbij en een bassist (Sven van Toorn red.), en die twee functies hebben nog wel eens gerouleerd door de jaren heen. Het is toch wel lastig als een zanger op een gegeven moment de band verlaat. Dat is toch het gezicht van de band. Daar hebben we wel naar gekeken op een gegeven moment, als een vaste member vertrekt wat doe je daar dan mee? Wil je dan nog een nieuw lid zoeken? En daar kwam dus bij wat Frank zegt, we wilden een nieuwe koers gaan varen. We hebben het er wel eens over gehad om in de oefenruimte of andere locatie op de hei, op een traditionele manier weer muziek te gaan maken. Ik leverde in het verleden namelijk de meeste muziek aan, en dat klonk dan als Devious. En ik had inmiddels de behoefte om echt een gezamenlijk product te maken. Maar iedereen ontwikkelt zich en krijgt andere interesses. We kwamen erachter dat als we samen een nieuwe plaat zouden schrijven het niet meer zou klinken als Devious.”

Als je terugkijkt naar de afgelopen 13 jaar, waar kijken jullie met het allermeeste plezier op terug?

Wouter: “Toch de goedbezochte shows, dat geeft altijd een kick. In de tourbus, naar Praag ofzo, dat je daar dan komt en dat mensen helemaal gek gaan op jouw muziek. Dat is gewoon het leukst voor mij.” 

Frank: “Het is mij altijd om de shows gegaan. In de oefenruimte spelen en albums opnemen vind ik ook supergaaf, maar de shows daar doe ik het echt voor. Dan denk ik toch ook vooral aan de buitenlandse shows, de tourtjes die we hebben gedaan. Wat Wouter zegt, dat je ergens in Tsjechië of Polen staat en fans brullen je nummers mee vooraan en gaan helemaal uit hun dak..” Guido: “Terwijl je daar nooit een CD hebt verkocht haha.” Frank: “Dan kennen ze dat van Youtube of MySpace. Het is ook wel gaaf dat we een hele mooie muzikale erfenis hebben achtergelaten. Welke CD ik ook op zet, ook al is het de rammelig klinkende eerste EP, dan luister ik het toch wel met trots terug.”

Guido: “Voor mij is het wel een mix, maar ik ben vooral heel erg blij dat we altijd de platen hebben gemaakt die wij wilden maken. En dat 3 albums wereldwijd best goed zijn verkocht en zelf die juweeltjes in je kast hebt staan (van de zeer schaars wordende laatste persingen) is mooi meegenomen. Die CD’s vervelen me niet, het blijft tof om een CDtje te pakken en op te zetten. Maar aan de andere kant, die shows, die adrenaline die iedere muzikant die wel eens op het podium heeft gestaan kent als het publiek helemaal mee gaat. Dat geeft gewoon een hele grote kick. Daar kijk ik dus ook met heel veel plezier op terug.”

Volgende week het allerlaatste optreden. Jammer? Of kijk je er naar uit?

Frank: “Voor mij is het een gemengd gevoel. Het voornaamste wat we met die eindshow doen is vieren dat we heel veel gave dingen hebben gedaan in de afgelopen 13 jaar. Dus wat dat betreft wordt het geen tranendal, het moet juist een groot feest worden. Aan alles komt een eind zegt het cliché, maar het is wel jammer dat het voorbij is.”

Guido: “We hebben eind vorig jaar de Metal Experience Tour gedaan, die gesponsord werd door Jack Daniels en Large, en dat hebben we toen af moeten kappen omdat ik last kreeg van de ziekte van Lyme. Toen besloten we om te stoppen. We vonden dat de fans, maar ook de band en oud-leden, het niet verdienden dat we met een paar afgezegde shows ermee op hielden. Het is natuurlijk wel tof om nog even te laten horen waar we met zijn allen al die jaren aan gewerkt hebben. Het is voor de fans natuurlijk ook super-interessant om die reis door de tijd door te maken.” Frank: “Je hebt de primeur, want dat hebben we nog niet verteld. We hebben drie full length albums uitgebracht plus twee EP’s. We gaan van al die cd’s in tijdsvolgorde een aantal nummers spelen. De fans zullen van elke cd de nummers die wel altijd live speelden wel herkennen, maar er komen ook nummers voorbij die ze nog nooit..” Guido: “Of die wel al tien jaar niet meer gespeeld hebben.” Frank: “Dat wordt dus een mooie reis door de tijd voor iedereen. Voor onszelf ook, we zijn nog niet zo lang geleden weer begonnen met repeteren. Ik kwam er bijvoorbeeld wel achter dat ik vroeger best wel veel conditie had”, lacht Frank. Wouter, lachend: “We zijn ouder geworden, dat krijg je .” Frank: “Dat nog niet eens zo zeer, maar het was toch wel even slikken.” Wouter: “Dan merk je ook wel het verschil tussen de nummers van vroeger en nu.” 

Als ik vraag of de muziek dan rustiger is geworden door de jaren heen, antwoordt Wouter ontkennend. “Het is anders geworden.” Guido: “Ik was gisteren bezig met onze laatste EP Wolfhagen, voor mijn gevoel was het luisterbaarder geworden, alleen technisch zit dat nieuwe werk toch nog heftig in elkaar. Ik heb meer moeite om het laatste werk fatsoenlijk te spelen dan de oudere songs.” Frank: “Toen we begonnen als band wilden we heel graag technische metal maken, omdat we dat zelf gaaf vonden en luisterden. Maar goed, toen besteedden we wat minder aandacht aan de songstructuur. Het kwam er eigenlijk op neer dat we de riffs die we gaaf vonden klinken achter elkaar plakten, een beetje a la oude At The Gates. Dat had nog wel eens een hak op de tak effect. Maar in heel veel gevallen werkte dat supergaaf, vinden we zelf en hopelijk ook veel anderen. Maar we zijn in de loop van de jaren steeds meer gaan kijken waar het publiek live ook op reageert en dat zijn toch wel de nummers die een wat logischere opbouw hebben. Zelfs wel iets wat je refreintjes kunt noemen, brute stukken die terugkomen. Dat hebben we steeds meer in het achterhoofd gehouden met nummers schrijven. Dat kun je als je de cd’s achter elkaar luistert wel horen.” Dit wordt door Guido en Wouter beaamt. Frank:”Maar dat wil niet zeggen dat we qua techniek hebben ingebonden. Het technische spelen blijft gewoon, de riffs zijn nooit simpel geworden. Alleen de techniek die we in huis hebben zetten we wat efficiënter in. Het is dus niet meer de techniek waar het om gaat, maar we benutten deze beter in onze riffs.”

Wat kunnen de fans van de afscheidsshow verwachten?

Frank: “Alle oud-bandleden die in Devious hebben gezeten zijn van de partij. Plus wat gasten. Maar de show draait vooral rondom de leden en de oud-leden. Dat is het belangrijkst.“  Guido: “Toen wij die afscheidsshow planden hebben we Deifecation en Extreem Eczeem beiden gevraagd hoe ze het zouden vinden om eenmalig de gitaren van zolder te halen en mee te doen. We hebben vanaf het begin heel veel met die bands gedaan. Dat was toch een beetje de Oost-Nederland scene. Er hoorden natuurlijk nog een paar bands meer bij, maar we hebben veel met deze toffe bands samengewerkt. Dat is voor deze avond natuurlijk bijzonder, want Deifecation en Extreem Eczeem zijn bands die ook een eigen following hebben. Dan heb je toch wel een uniek avondje herrie. En Devious speelt natuurlijk gewoon ‘Metallica lang’ die avond. Normaal gesproken duurt een metal setje een half uur a drie kwartier. Maar onze setlist heet nu “the ninety minute setlist of death”. Dat wordt afzien voor ons haha.” Frank: “Anderhalf uur rammen.” Guido: “Daarnaast wordt de hele avond opgenomen.” Frank: “Het wordt een professionele live-registratie met meerdere camera’s. Hier moet je natuurlijk bij zijn als echte metal liefhebber en lekker uit je plaat gaan.”

Is er leven na Devious? Wat gaan de leden afzonderlijk op muzikaal gebied doen?

Guido: “Iedereen had en heeft wel een band of bands naast Devious, dus de leden blijven zeker muziek maken. En ik sluit niet uit dat we in de toekomst weer wat samen gaan doen, we hebben immers al jarenlang een goede klik, mag ik dat zeggen?” Frank: “Zolang je maar niets belooft. Lachend: Je weet maar nooit.” Guido: “Ik ben de enige die geen andere band heeft op dit moment, Escutcheon is tegenwoordig ook niet meer. Ik ben wel in gesprek met twee mensen om nieuwe muziek te gaan schrijven, dan kijken we of dit tof wordt en pas daarna zoeken we hier leuke mensen bij. Qua genre moet je denken aan een kruising tussen cross-over, metal en sludge-achtige rock ’n roll praktijken. 

Frank: “Ik heb nog een andere band, The Scarlet Claw. Wij zijn in 2011 begonnen, een EP uitgebracht en de eerste full length is in de maak. Ik blijf dus sowieso lekker metal spelen. En daarnaast heb ik samen met Wouter al een aantal jaren de rockcoverband Rockzooi. Daarmee hebben we een live karaokeshow waarmee we de boer op gaan. En verder doe ik af en toe invalwerk en kijk ik wat er op mijn pad komt. Guido: “Daarmee doet Frank zichzelf eigenlijk te kort, want wat niet iedereen weet is dat Frank al jaren drumlessen geeft in diverse stijlen en die ik persoonlijk als één van de beste (metal)drummers van ons land zie. Gelukkig valt dit op, want hij doet aardig wat sessiewerk.

Wouter: “Ik zit dus ook in Rockzooi. Persoonlijk ben ik nog niet op zoek naar een andere band. Ik wil dat wel gaan doen, maar ik wil eerst Devious afsluiten. Of ik nou zelf een band begin of me ergens bij aan sluit dat weet ik nog niet. Dat zal, zoals ik er nu naar kijk, zeker geen metal zijn, maar niet al te commerciële, rauwe gitaar rock. Maar daar ga ik dus pas naar kijken als we klaar zijn.” Guido: “Daar sluit ik mij bij aan. Eerst dit tijdperk passend afsluiten en daarna pas richting horizon.”

Tot slot, Devious zet in de loop naar het optreden toe nog wat materiaal online. Je kunt het best Devious’ Facebookpagina in de gaten houden. Frank: “Je weet niet wat er nog voor opgegraven materiaal de komende week naar boven komt wat nog niemand heeft gezien of gehoord.” Zo staat sinds donderdag de videoclip van Her Divine online:

http://www.youtube.com/watch?v=yyxE1O957Kc