Ha Ha Tonka bewijst dat Americana nog leeft

Band uit de ‘outback’ van de VS zorgt voor opwekkend optreden in het Burgerweeshuis café.

Tekst & Foto: Susan Stiletti ,

Het publiek wist niet helemaal wat ze kon verwachten. Ha Ha Tonka, een band bestaande uit vier ‘doodgewone’ gozers, gewapend met hun gitaren (en mandoline), een drummer en een leadzanger met een jongensachtig, lief kopje. Maar het stevige, rauwe geluid wat ze produceerden gaf eer aan het roots/americana muziekgenre en zorgde ervoor dat het publiek gelijk om was.

De bandnaam Ha Ha Tonka komt van een nationaal park in Missouri. Voorheen heetten ze Amsterband (serieus). Dit was niet hun eerste maar derde keer hier in Nederland. Ze zijn momenteel aan het toeren om het laatste album Lessons uit 2013 te promoten. Daarvan speelden ze een aantal nummers. Mijn favoriet is het opgewekte Rewrite Our Lives. Wat hierbij zeer in hun voordeel werkte was dat zij het publiek erbij betrokken (zelfs de toeschouwers boven hen op het balkon) en het werd een waar ‘meezing nummer’, altijd goed voor extra sfeer.

Maar los van dit, hun spel en zang zijn beide kwalitatief zeer goed. De skills van bassist Luke zijn goed te horen en te bewonderen op de album titeltrack. Zelfs de acapella track Hangman van hun eerste plaat uit 2007 werd in puur zuivere tonen uitgevoerd. (Deed me denken aan de Soggy Water Bottom Boys van de Coen Bros. film O Brother Where Art Thou?).

Als toegift hebben ze iets geflikt dat het publiek zeer kon waarderen: een coverversie van Tom Petty’s Learning to Fly. Ik durf te wedden dat Tom zo op het podium was gegaan om mee te doen.

Dit optreden zorgde ervoor dat ik het gevoel had dat ik even weer in mijn thuisland was beland, dus een dikke “yee-haw” van mij (hoewel hun muziek niet echt countryachtig is gelukkig).

Ook een stukje Amerikaanse roots beleven? Hierbij een clip van de album teaser: