BFO14: Interview met Orange Glow

Orange Glow gaat verder in nieuwe bezetting

Tekst: Almara Riley / Beeld: Anke Olthof ,

Vandaag hebben we korte interviews met enkele lokale bands die op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2014 staan. Orange Glow bestaat al een tijd, maar ze gaan nu verder met de nieuwe bezetting: Eric Hoogeweg (vocals, gitaar, toetsen en tekst), Marc Fien (drums & slagwerk) en Titus Rudolphy (basgitaar).

Hebben jullie nog tijd om het festival zelf te zien vandaag? Wat lijkt jullie het leukst?
Eric (vocals en gitaar): “We willen wel gaan rondlopen inderdaad, kijken wat er speelt en wat er leuk is. We hebben ons er verder niet in verdiept.” Basgitarist Titus lacht: “Er is vast wel iets leuks.”

Er zit veel verschil in spelen op een festival of in een concertzaal. Wat hebben jullie het liefst?
“Dat is voor mij erg dubbel. Ik speel zelf het liefst in zalen, want dan heb je vaak goed geluid, je hebt ruim tijd voor een soundcheck en je speelt voor je eigen publiek”, vertelt Eric. “Als je speelt voor een breed publiek en die blijkt ook open te staan voor underground, dan is dat een bemoedigende gedachte” legt hij uit. De band schiet in de lach: “Daar heb je je oneliner.”
Drummer Marc en Titus vullen hem aan: “Het is een veel breder publiek wat er rondloopt op een festival. Dat is het leuke. Daar kun je nieuwe bandjes shoppen.”

Wat betekent vrijheid voor jullie persoonlijk?
Eric vertelt dat hij in een interview van de Stentor laatst dezelfde vraag kreeg, dus nu mogen Titus en Marc hier antwoord op geven. Titus neemt het voortouw: “Dat je in een land leeft waar je mag doen, zeggen en maken wat je wilt. Dat je kritiek mag hebben op alles. En dat je vrijheid van geest hebt. Dat is voor mij vrijheid.”
Eric vult hem aan: “Het is fijn dat je mag doen en zeggen wat je wilt, maar er hoort wel iets bij. Een verantwoordelijkheid, je moet wel rekening houden met anderen. Dat is de keerzijde van vrijheid. Je mag alles zeggen, maar het hoeft ook niet altijd. Het moet wel gezegd kunnen worden, maar de manier waarop je het zegt is ook erg belangrijk.”

Wat mogen we in de toekomst van jullie verwachten?
Eric: “Ons tweede album, ‘Down to earth’ is net uit. De eerste was zes jaar terug. De samenstelling van de band is na de eerste plaat veranderd. Nu met het tweede album is het zo goed bevallen dat we in deze bezetting verder gaan.” Marc vult hem aan: “We gaan nu meer samen componeren, dat er meer een bandgevoel komt.”
Titus legt uit dat er ook verschil zit tussen live optredens en hoe hun album klinkt. “Op de plaat is er veel invulling van samples en synthesizers, live vangen we dat op door puur te spelen met elkaar”, vertelt Eric. Marc vult aan: “Maar zonder dat het saai word, omdat we maar met z’n drieën zijn. Het zijn twee losse ervaringen.”

De derde single, Turbulence, van Orange Glow is nu nog gratis te downloaden en hun nieuwste clip bekijk je hier.