BFO14: Interview met Color Reporters

Wij hebben geluk om te schrijven en te zeggen wat we willen!

Tekst: Ruben Eijsink / Beeld: Tineke Klamer ,

Vandaag hebben we korte interviews met enkele lokale bands die op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2014 staan. Begin dit jaar bracht Color Reporters hun debuut album uit, die ze onder andere langs grote uitverkocht zalen voerde in het voorprogramma van Racoon. Color Reporters bestaat uit Bas Wilberink (leadvocals/guitar), Bertolf Lentink (leadvocals/guitar), Caesar Roseboom (keys/guitar/vocals), Rutger Renden (bass/vocals) en Nicky Hustinx (drums)

 

John Coffey is net begonnen en maakt er zoals altijd weer een wild feest van. Een eindje verderop zit ik met Bas en Bertolf in het gras. Ze bruisen nog na van het optreden een half uur geleden. 

Jullie hebben net opgetreden op het Abbott podium. Hoe voelde het? 

Bertolf neemt het woord: “Het was lekker druk, dit is fantastisch voor ons om te doen. Niet in de laatste plaatst omdat het een thuiswedstrijd voor ons is. Dat maakt het extra leuk. Na de grote shows met Racoon is het niet meer onwennig om voor veel mensen te spelen. Dit voelde echt als thuiskomen, dat was erg prettig.” 

Even verderop staat John Coffey de boel op stelten te zetten, mensen klimmen over elkaar heen en wat niet al. Wat is het gekste wat jullie ooit hebben meegemaakt tijdens een concert? 

Bertolf: “Wij zijn een hele normale band, wij maken geen gekke dingen mee.” Bas denkt diept na en zegt de droog: “Laatst knapte een snaar...” (beide heren lachen). Bas vervolgt: “Wij zijn niet heel erg rock&roll, we zijn allebei vader en dat heeft ook z’n impact op je leven. Wel een hele positieve, het geeft bijvoorbeeld meer structuur aan je leven.” Bertolf voegt daaraan toe: “Het is prima te combineren met het artiesten bestaan. Het is absoluut geen belemmering van de vrijheid”.

In een recentelijk interview met de Stentor hebben jullie het er ook over gehad. Vrijheid, wat betekent dat voor jullie in een paar woorden? 

Bas neemt het woord: “Je kunt natuurlijk vrijheid op verschillende manieren uitleggen. Persvrijheid bijvoorbeeld is heel belangrijk, dat hebben we op het podium ook al aangehaald. Het is een groot goed dat je kan schrijven en zeggen wat je wil. Binnen de grenzen van de wet kun je daar een heleboel mee doen. Als je kijkt naar landen als Rusland en China: het is daar veel slechter gesteld. Zelfs in de Verenigde Staten is het behoorlijk beroerd gesteld soms. Je kunt natuurlijk wel beter Obama dan Putin als leider van de vrije wereld hebben, hoe vrij je die dan ook kan noemen. Wat hebben eigenlijk gewoon heel veel geluk om te schrijven en zeggen wat we willen.”

Jullie hebben net een debuut album uitgebracht, wat kunnen we in de toekomst nog meer van jullie verwachten?

Bertolf: “We gaan deze zomer nog een aantal shows doen, daar kijken we erg naar uit. We sluiten deze af in Metropool Hengelo”. Was het voor Bertolf een thuiswedstrijd in Zwolle,  Bas’ roots liggen in Hengelo. “Heb er zin in om op geboortegrond te spelen. Er komen mensen die ik ken van vroeger, dat is extra leuk” Aldus de minder bekende zanger en gitarist in deze band.