BFO14: Great Minds

Rapgroep pakt gretig publiek in

Tekst: Klaas Bakker ,

Na eerder een keer in de Ijsselhallen gestaan te hebben, spelen de Great Minds vanmiddag in Zwolle weer een thuiswedstrijd. Hoewel dat misschien ook voor Rotterdam en Amersfoort geldt, gebeurt het vandaag in de stad waar Sticks groot is geworden.

Het concert:

Great Minds, Bevrijdingsfestival Overijssel, Podium Wärtsilä. 5 mei 2014.

De act:

Great Minds. Drie rappers, volgens sommigen de beste van ons land, verenigden zich tot een collectief gelijkgestemden. Jiggy Djé, Winne en Sticks maakten onder leiding van Dr. Moon misschien wel de beste Nederlandstalige hiphopplaat ooit. Zoals de rappers zelf zeggen in Dak Van De Wereld: "En dit, dit neemt niemand ons af". Moeten we nog meer zeggen? 

Het nummer:

Sticks staat met een van PEC-speler Giovanni Hiwat gekregen shirtje op het podium. Zwolle is nog altijd in een overwinningsroes en na DOAG blijft de Zwollenaar als enige op het podium om nog even aandacht te vragen voor de prachtige overwinning van de lokale voetbaltrots. Als eerbetoon voor die prestatie mag Sticks zijn geschreven ode M’n Outfit is Blauw-Wit doen. Echt veel toevoegen aan de set doet het niet, maar de cirkel is zo wel rond.

Het moment:

Thuisspelen doe je niet zonder wat van je beste kwaliteiten te laten zien, door naast het Great Minds-repertoire wat klassiekers te doen. De mannen van Great Minds laten met Jiggy’s Check 1-2 al Spacekees het podium op komen, maar het hoogtepunt is als Zwolse bekende Rico (luister die nieuwe plaat Irie!) op komt en het bekende zinnetje "Waar komt dat geluid toch vandaan…" uit de speakers klinkt. Opgezwolle’s Hoedenplank is wat volgt en het veld doet springen van gekte. Dat het het hoogtepunt van de set was, is deels ook te wijten aan de wat vlakke versies van de Great Minds tracks.

Het publiek:

Zwolle en Hiphop gaan al jaren samen en vanmiddag is daar geen uitzondering op. Het publiek kwam massaal toegestroomd voor de kwaliteitshiphop van Winne, Sticks en Jiggy en sprong alle kanten op wanneer de heren er om vroegen. Hoewel dat laatste niet eens nodig was bij dit gretige publiek.

Het oordeel:

Misschien kwam het door zware reisschema van vandaag (optredens in Utrecht, Zwolle en Groningen), maar de heren hebben in het verleden betere (festival)optredens gegeven.  Het publiek deerde het weinig, dat sprong of het een lieve lust was en riep wanneer het maar kon in zes letters waar het vandaan kwam. En uiteindelijk tellen de gewonnen thuiswedstrijden mee.