BFO14: De Pioniers

Het danstheater wordt afgebroken

Tekst: Peter Prangsma / beeld: André Scholten ,

De Pioniers brachten onlangs hun nieuwe videoclip uit voor het nummer ‘Stufi’. Daarin werden we nog eventjes fijntjes herinnerd aan wat de Hellendoorns/Nijverdalse formatie brengt: dansbare muziek die altijd uitloopt op een feestje. Vanavond hebben de fans van de dansbare hiphop hun stufi al duidelijk grotendeels opgemaakt.

Het concert:

De Pioniers, Bevrijdingsfestival, Overijssel Danstheater, 5 mei 2014.

De act:

Ginny LinQ (Elmar Kelder), Accent (Niek Bults) en DJ CC (Carlos de Ruiter) hebben een enerverend 2013 achter de rug. Een succesvol optreden op Noorderslag, de winst van de Popprijs van Overijssel en als klap op de vuurpijl de eer om hun ding te mogen doen voor het nieuwe Koningspaar. In 2014 gaat de rapgroep gewoon door, met onder andere een optreden op thuisbasis Dauwpop in de planning.

Het nummer:

Stufi, het nieuwe lied van De Pioniers werd redelijk ontvangen als videoclip. Live echter, ging de tent compleet op zijn kop. De dansbaarheid van het nummer was tot in de tenen te voelen van een ieder die zin had om te bewegen. Is de bas op de studioversie nog aardig tam en kaal te noemen, live konden dansliefhebbers het tot in het achterste van hun maag voelen. Vuisten in de lucht, en voetjes van de vloer.

Het moment:

Enigszins clichématig wordt iedereen vriendelijk gesommeerd om te zakken en pas op te staan zodra de beat er weer inkomt. Verrassend genoeg zijn er weinig mensen, van de ruim 2000, die daar geen zin in hebben. Toen de remix van Rihanna en The Bloody Beetroots er met vol ornaat inkwam werd er links en rechts in het publiek wel even afstand bewaard van al het geweld vooraan het podium. Het was zelfs zo’n succes dat het aan het einde van het nummer nog even fijntjes werd overgedaan.

Het publiek:

Er wordt door het relatief jonge publiek aardig gedanst en gehost, en meegezongen met hits als Lazerleven en Katz Hard. In eerste instantie krijg je de impressie dat het voornamelijk vrienden van de groep zijn die vooraan staan en alle teksten kennen, maar dan heeft de groep toch wel verschrikkelijk veel vrienden. Toen daar om werd gevraagd gingen zelfs de shirts uit om er vervolgens wild mee rond te zwaaien in de lucht.

Het oordeel:

Verrassend sterk optreden van De Pioniers. Het danstheater leek aanvankelijk een rare plek voor een rapgroep, maar de unieke dance-, hardstyle- en dubstepinvloeden maakten het de ultieme locatie voor een perfect feestje. Normaal is het de 24e, maar de dag dat iemand ‘één dag in de maand een baas is’ was deze maand voor De Pioniers 5 mei.