BFO14: Afterpartees

Buzz rond band klopt als een bus, dit móét je zien

Tekst: Klaas Bakker / beeld: Dani'el van den Berg ,

Al maanden gonst het in het clubcircuit rond. Afterpartees, die móét je een keer live zien. Vanmiddag is het op Podium Abbott een uitgelezen kans voor een groot publiek om de jonge garagerockers uit Horst aan het werk te zien.

Het concert:

Afterpartees, Bevrijdingsfestival Overijssel, Podium Abbott, 5 mei 2014

De act:

De jonge garagerockers van Afterpartees gaan al een ruim half jaar op de golf van de buzz mee. En dat is knap voor een band die pas één echte single (First/Last) uit heeft. Hoogtepunten op Noorderslag en eerder vorig jaar op Incubate en Le Mini Who hebben er voor gezorgd dat de band deze zomer genoeg te zien is op de festivalweides met hun rammelende garagerock en puntige popliedjes. Het geheim van de act zit in die strak uitgevoerde liedjes, maar vooral in de poses van zanger Niek Nellen. 

Het nummer:

Vanaf First/Last komt de stemming er bij het publiek langzaam op gang, maar echt voerslaan wil de energie vanaf het podium nog niet. Het frisse popliedje zorgt voor beweging, maar hoogtepunt in de set is de prima opvolger van eerdergenoemd liedje, de aankomende nieuwe single Lilly.

Het moment:

Niet zozeer op één moment vast te pinnen, maar alle rockposes die zanger Niek Nellen vanmiddag ten toneel spreidt zijn al de moeite waard om naar Afterpartees te gaan kijken. De band om hem heen klinkt als een klok en voert de puntige popliedjes retestrak uit, maar de blikvanger is de energie waarmee Niek op het podium staat.

Het publiek:

Wellicht was het wat timide door de heerlijk schijnende zon, maar het publiek was vandaag niet direct in de stemming om Afterpartees op te wachten voor een feestje. Enkel voor aan het podium werd een bescheiden feestje gevierd, nadat single First/Last werd ingezet. Was dit een kat-uit-de-boom-kijk-concert? Na afloop knikte het overgrote deel van het publiek in ieder geval instemmend over het optreden van de jongens uit Horst.

Het oordeel:

Voor een bandje met maar één single als wapenfeit heeft Afterpartees voldoende materiaal om de drie kwartier vol te maken, zonder een moment te verslappen. De set wordt soms nog wel onderbroken door de zanger om het volgende liedje op te dragen aan iemand in het publiek of aan de sky dancers achterin het veld, maar de band dendert vrolijk verder van liedje naar liedje. Nonchalance is het sleutelwoord bij zanger Niek Nellen, maar met een muzikaal strak geregisseerde set levert Afterpartees een optreden dat de buzz volledig rechtvaardigt.