Veel afwisseling tijdens het Lenteoffensief

Wederom volle bak in Atak

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Karin Nijhuis. ,

Lenteoffensief, de plek voor lokale bands om zichzelf te laten zien. De formule is simpel: zet een vijftal zeer verschillende lokale acts op het podium en laat ze zelf zoveel mogelijk publiek meenemen, De artiesten die op 22 maart in Atak op het podium staan zijn: Amerium, Enter Attic, Tenfold, Daniël Cane & The Rebellion en Pariah.

De avond wordt afgetrapt door Enter Attic. Dit Almelose vijftal is niet zo makkelijk in een hokje te vangen. Wereldmuziek met onregelmatige maatsoorten en bijna ska-achtig aandoende pop à la Vampire Weekend. Maar ook britpop invloeden zijn hoorbaar en voor een ballad draaien ze hun hand ook niet om. Met geestige teksten over Harry Potter, Ron Wezel, een gewoonte van een vriend ("als hij er nu geweest was, hadden we dit nummer echt niet gespeeld") en vaak over dieren, van octopussen tot wasberen. Lekkere, originele muziek om op een zomerse middag liggend op een festivalweide naar te luisteren.

De tweede artiest van vanavond is Tenfold en het lijkt erop dat ze een heleboel fans meegenomen heeft. De zaal is ineens behoorlijk vol. Singer-songwriter Tenfold, echte naam Tineke Hussaarts, neemt je met haar folky liedjes mee naar haar gedachtenwereld. Inspiratiebronnen die genoemd worden zijn Tallest Man on Earth en Fleet Foxes. De eerste nummers zijn solo, maar met haar gastartiesten in duet lijkt Tenfold het meest in haar element. Zo zingt ze met Anne-Fleur, met wie ze ook in Tree Like Fun zingt, en met Rick met wie ze misschien wel twee uur verkering had. We klappen met zijn allen nog even mee met het laatste nummer en dan zit het optreden er alweer op. Sterke, bijzondere stem en fijne sferische nummers.

Daarna is het de beurt aan Daniël Cane & The Rebellion. Lieve pop met een rauw randje, denk aan Kodaline en Ed Sheeran maar dan een tikje ruiger. Duizendpoot Ricardo Neeter, also known as Daniël Cane, start het optreden vanavond alleen met zijn akoestische gitaar: "Als ik vorige week had geweten dat ik in mijn eentje voor 275 man stond te spelen, was ik thuis gebleven." Druk is het zeker, want inmiddels is ook het hele balkon van de kleine zaal gevuld. De zenuwen zijn nergens voor nodig, wat een dijk van een stem heeft deze man. Prachtig! Na twee nummers komt ook The Rebellion erbij op het podium, en dat maakt het feest compleet.

Laatste band die wij vanavond zien is Pariah. Melodische deathcore en trashmetal van de bovenste plank, gewoon uit Enschede. Vanaf het eerste nummer gaat deze vijfkoppige band direct uit hun dak. Er vormt zich direct een pit vooraan het podium en het publiek vermaakt zich opperbest. Snoeihard!

Bij de laatste band Amerium, een Enschedese band met een stevige grunge en blues sound, konden we helaas niet meer bij zijn. Het was wederom een geslaagde, smoordrukke editie. Volgende editie in de Grolsch zaal?