Invasie van explosieve gitaarbands in Metropool

Automatic Sam toert met andere bands door het land

door: redactie Enschede. ,

De Achterhoekse psycho-punkrockers van Automatic Sam treden vrijdag 14 maart op in poppodium Metropool. Samen met bevriende bands The Battles of 1977 en Candybar Planet zal het viertal zorgen voor een avond vol ‘melodisch militant spervuur’, dat zij over het Hengelose publiek zal uitstorten.

Onder de naam Bleach, Deodorant & Handgrenades touren deze drie bands de komende maanden door het vaderlandse clubcircuit. Deze combinatie biedt een avondvullend en zeer gevarieerd programma; van high energy soulvolle punkrock met de voormalige frontman van de wereldvermaarde Urban Dance Squad, tot woeste stonerrock van de pioniers uit Eindhoven Rockcity en garage punkblues met psychedelische uitwaaiers. Niet voor tere zieltjes dus.

Automatic Sam
Het Achterhoekse rockkwartet Automatic Sam lanceerde in augustus vorig jaar zijn tweede langspeler Sonic Whip. Het album werd door alle Nederlandse muziekmedia bejubeld om zijn originaliteit, diversiteit, energie, rauwheid en spanning en werd door meerdere critici zelfs tot ‘Beste plaat van het jaar’ uitgeroepen. Ook lusten de oosterburen er wel pap van: “bitte anstellen hinten Mike Watt”, “hypnotisierende groove”, “Sonic Whip auf Deutsch Klangpeitsche: das trifft es ziemlich genau.” De band, opgericht in 2009, speelde vooral na zijn debuut Texino (2011) een fiks aantal binnen- en buitenlandse shows in clubs en op festivals. Voordat Sonic Whip werd opgenomen, wisselde de band van ritmesectie en brak met zijn platenmaatschappij om van nu af aan alles zelf doen. Live is Automatic Sam een stomende bluesrockwals die er niet vies van is om de nummers wat langer op te rekken. Wat je noemt muziek als een sonische zweepslag.

The Battles of 1977
We schrijven 1977, het jaar dat de punk definitief in Engeland losbrak en als een vloedgolf Nederland overstroomde, en passant ook Utrecht in zijn maalstroom meesleurend waar op dat moment Patrick Tilon (alias Rudeboy) het debuutalbum van The Clash ontdekte. Hier begint het muzikale verhaal van Rudeboy. Samen met producer en gitarist Frans van Essen (ex-Silkstone) keert hij nu terug naar zijn punkrockroots met het nieuwe Battles of 1977. Op 16 november verscheen het debuutalbum To All our Cohorts via Lighttown Fidelity Records. Op deze plaat schreeuwt, rapt en zingt Rudeboy met eenzelfde furie als ten tijde van de Urban Dance Squad.

Candybar Planet
Candybar Planet werd in 1994 opgericht in Eindhoven en was één van de grondleggers van de Eindhoven Rockcity scene, samen met met 35007 en niet veel later ook 7Zuma7, Peter Pan Speedrock en The Spades. Met hun nietsontziende grooves en catchy zanglijnen had de band jarenlang groot succes op de Nederlandse podia. In 2002 legde de band, tot verdriet van vele fans, het bijltje erbij neer. Gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kwam want oprichters Murphy van Oijen op gitaar en zanger-gitarist Richard 'Luke' Plukker maken in 2011 een doorstart, samen met Koen Rijnbeek op de drums. Begin 2013 komt Roel 'Dr.No' Aben de band versterken op bas en in september verscheen het eerste nieuwe album sinds 2000: Timelapse.

Te zien: Bleach, Deodorant & Handgrenades, 14 maart 2014 @ Poppodium Metropool, Hengelo. VVK: 13,50 euro.