Fotoverslag: Delain in Hedon

Een avond vol Zwolse symfonische metal

Beeld: Dani'el van den Berg ,

Afgelopen vrijdag 21 maart stond de Zwolse metalformatie met de charismatische frontvrouw Charlotte Wessels in poppodium Hedon. Het voorprogramma bestond uit de bands Kingfisher Sky en Stream of Passion. Een avond vol metal met krachtige frontvrouwen en snoeiharde gitaren. 3voor12 Overijssel was erbij om het allemaal vast te leggen.

Het eerste voorprogramma van de avond was de band Kingfisher Sky: een band uit 2005 die beïnvloed wordt door onder andere Kate Bush, Porcupine Tree, klassieke zangeressen zoals Cecilia Bartoli en traditionele folk. Ze zijn niet in één hokje te plaatsen. De muziek is meedogeloos, soms hartverscheurend en progressieve mythrock.

De tweede band met een belangrijke frontvrouw was Stream of Passion. In 2011 brachten ze hun derde album: Darker Days. Een plaat waarop te horen viel dat de band door het vele touren zich sterk ontwikkeld heeft. Stream of Passion maakt muziek met passie, snoeiharde gitaren, bombastische drums en prachtige zang.

Delain begon ooit als een zij-project van Martijn Westerholt, de ex-toetsenist van Within Temptaion, maar groeide uit tot een act van internationale allure. In 2009 brak de band door met het album April Rain. Daarna volgde een eindeloze tour door Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Met drie succesvolle albums op zak bracht Delain vorig jaar het album Interlude uit, speciaal om haar loyale fans te bedanken. Op het album staan twee gloednieuwe nummers, twee remixes, drie covers en zes live-opnames. Op de live-opnames is vooral te horen hoe sterk de band is geworden tijdens het touren.