#GV14: Ten Hut

Tekst: Ruben Eijsink / Foto: Frans de Kerf ,

...

Het concert:
Ten Hut 18:15 uur  – South Stage

De act:
De kitscherige Amsterdamse versie van De Kift in luipaard nepbontjassen en veel blazers. Genres als ska, swing, jazz, pop en reggae worden moeiteloos gemixt om een zo dansbaar en gezellig mogelijk geheel te kneden. Het geheel doet nogal carnavalesk aan, een echte feestband dus.

Het nummer:
De songs van Ten Hut gaan allemaal over een bepaald land of continent. De setlist is daarmee als het ware een wereldreis. Eenmaal bij Amerika aanbeland is de band goed op dreef. Trombonesolo’s worden moeiteloos afgewisseld met gitaarsolo’s. Complimenten voor het geluid ook.

Het moment:
De inzet is vooral feeststemming erin houden met blazers, swingende muziek en veel nepbontjassen met exotische print. Het is elk moment feest, althans dat is de bedoeling. Een groot deel van de aanwezigen wil daar graag in meegaan. Dat de mooie plastic bekers zich graag gevuld zien met gerstenat helpt ook mee.

Het publiek:
Het is al jaren Green Vibrations eigen, ook toen het nog Greenfest heette op de vorige locatie, dat er vooraan bij een ska-achtige band mensen staan te bewegen. Dat is bij de deze show niet anders. Naarmate het festival vordert, wordt er steeds meer gedanst, maar natuurlijk niet zoveel als aan de andere kant van de heuvel. Dit festival kan zich misschien gaan afvragen wat voor voeten het bandpodium nog in de aarde heeft vandaag de dag. Er zijn veel mensen rondom het podium verspreid die de bands vandaag gadeslaan, maar op ‘veilige’ afstand. Dicht bij de bar en de plekken waar het wel gebeurt. Bij de overige podia met elektronische muziek is het druk. Wat moet er gebeuren om het publiek weer enthousiast te maken voor de bands?

Het oordeel:
Een band heeft het niet makkelijk met een weinig enthousiast publiek, als dat er al is. Het is rond etenstijd, aanhangers van ‘the tribe’ zoals Green Vibrations bezoekers liefkozend worden genoemd, hangen vooral elders rond. Ten Hut geeft alles en maakt er een intiem feestje van met die liefhebbers van stampende feestmuziek met een kitscherig randje. Wellicht te vroeg op de avond, maar het zal de beschonken skankende mensen voor de dranghekken een zorg zijn.