#GV14: No Gods No Masters

Tekst: Ruben Eijsink / Foto: Frans de Kerf ,

...

Het concert:
No Gods No Masters 15:30 uur  – South Stage

De act:
Sludgy stonermetal (of gewoon ‘sludge’ ) uit Twente. Weer een band met zware gekraakte noten uit het oosten op de south stage. No Gods No Masters maakt tot dusver de meeste indruk. Hoe klinkt sludge? Alsof er modder uit een schoftijsmachine komt. De heren houden de lading riffs en dirt op imponerende wijze vast. Hierdoor kun je lekker op de stroom logge smerigheid dobberen, maar verdrinkingsgevaar ligt op de loer. De set krijgt snel een monotoom karakter, vooral dankzij de eentonige zang. Als dit je ding is sta je goed, anders kun je ook wel vermaken met de strakke bak herrie die uit de prima PA set duikelt.

Het nummer:
Ja zeg het maar. Geen idee hoe deze nummers heten. De zang is nagenoeg onverstaanbaar, maar past prima bij de muziek. De vocalen hadden misschien nog iets meer in de mix mogen liggen. Er is moeilijk één nummer uit te pikken dat eruit springt. Er zit niet heel veel variatie in de nummers. Dat is eigenlijk wel prima, het is hard en goed.

Het moment:
De laatste fuzzy feedback van een nummer (titel moet ik dus verstek laten gaan) middenin de set sterft uit. De mensen voor het zuidelijke podium staren beduusd voor zich uit. De vuist van de gitarist gaat langzaam de lucht in. Met vragende ogen staart hij naar het publiek. De plotselinge stilte komt bijna onverwachts. Er wordt niet geklapt, de band zet maar een volgend nummer in. De laaggestemde riffs werken hypnotiserend, laten we het daar maar op houden. Geen reactie is in dit geval misschien wel beter dan applaus.

Het publiek:
De meeste mensen zijn blijven staan na Hufterbuks. Toch blijft het een ietwat troosteloos gezicht om een mannetje of 30 en een modderpoel voor zo’n podium te zien staan. De ruimte tussen de front of house tent en het podium is genoeg, dat geldt voor de rest van de dag. De ruime weide erachter blijft grotendeels onbenut.

Hoofden knikken langzaam om en neer, schoenen staan stevig in het zompige gras. Dit is de perfecte band voor dit moment van het festival. De leegte laat zich makkelijk vullen met de decibellen van deze tukkers. Waarom komen al die mensen met een ticket niet eerder? Zou zomaar een vergaderpuntje voor de volgende editie kunnen zijn om daar misschien iets aan te kunnen doen? 

Het oordeel:
Om Frank Underwood van de serie ‘House Of Cards’ te quoten: ‘It’s my job to keep te sludge flowing’ Dat is ook precies wat No Gods No Masters doet. Jammer dat niet meer mensen in de modderstromen mee kunnen voeren, de sludgy jongens geven hier namelijk een meer dan degelijke show weg.