#GV14: Nairobi Golf Kid

Tekst: Ruben Eijsink / Foto: Frans de Kerf ,

...

Het concert:
Nairobi Golf Kid 17:15 uur  – South Stage

De act:
Enschedese indie hoop en trots in bange dagen. De afgelopen jaren werd er weleens een huisvlijtige track op het internet gegooid, sinds kort hebben ze een fijne debuut ep  uit getiteld Ssese Snow. Deze plaat staat vol met spannende en bij vlagen exotische indierock. Met invloeden van Radiohead, ouder werk van Coldplay (de zang) en dansbare bands als Caribou staan deze twintigers garant voor een interessante en dansbare set. Improviseren kunnen ze ook, zo blijkt.

Het nummer:
Zanger en gitarist Thije denkt in het tweede nummer Lost Shark een fijn tapijt van delay oscillation neer te leggen. Dat betekent dat een noot zo vaak herhaald wordt door middel van een effect, dat het z’n eigen leven gaat leiden. Dit levert een mooie bolvormige mist van geluid op. Altijd een fijn sfeertje dat schijnbaar achteloos uit de versterker wordt getoverd. 

Het moment:
Dat geluid komt helaas niet uit z’n versterker, dat is ook niet zo heel gek aangezien deze praktisch in de fik lijkt te staan. Het nummer gaat door, zonder de atmosferische omlijsting. In het volgende nummer kan het ontbreken van een versterker worden opgevangen door een nummer waar een synthesizer wordt gebruikt. Backstage wordt er een klein brandje geblust. Er is geen vervangende versterker gevonden (die er later ook niet blijkt te zijn). 

Jammen dan maar? Drummer Michiel, ook bekend als dj Brant, zet een jam in die de paden tussen funk en techno probeert te verkennen. Een gewaagde keuze die niet mega goed uitpakt. Een enigszins geforceerde funky jam krijgt de fans desalniettemin aan het dansen.

Het publiek:
De golf kids raken weinig mensen kwijt tijdens na het technisch ongemak. De band heeft inmiddels al een respectabele achterban opgebouwd die nog meer hun best doet om danspasjes van de grond te krijgen. Verderop kijken een aantal meisjes met een patatje in de hand tevreden toe.  

Het oordeel:
Met zo’n toffe verse release op zak wil je natuurlijk vlammen op het podium van Green Vibrations, jammer dat de fik in de versterker sloeg en het heilig vuur niet door middel van de nummers tot ontbranding kwam. De intentie mocht duidelijk zijn, die twee nummers smaken absoluut naar meer. Op 21 juni in The Loch te Enschede houdt de backline van deze veelbelovende band hopelijk wel stand. Dan spelen ze ongetwijfeld een vlammende set, die ze uit kunnen spelen. Het jammen kunnen ze beter bewaren voor de oefenruimte, als het even kan.