Weekagenda: week 8

Vandenberg’s Moonkings + The Road Home, Stefany June, Automatic Sam, Battles of 1977, Candybar Planet en meer

door: redactie Enschede / foto: archieffoto Willem Stolk ,

Week 8, een nieuwe week met concerten en shows in heel Overijssel. Met lokaal talent, zoals Stefany June en The Road Home, maar ook met nationaal talent, zoals Automatic Sam en Eefje de Visser. Lees hier meer over wat je zoal nog meer kunt bezoeken.

Automatic Sam + Battles of 1977 + Candybar Planet
Wat: stomende bluesrockwals 
Waar: Kleine zaal, poppodium, Hedon, Zwolle
Wanneer: 19:30 uur, donderdag 20 februari
Wat kost dat?: €15,00
Waarom: Vanavond is de aftrap van de Bleach Deodorant & Handgrenades Tour 2014! Automatic Sam geeft samen met Battles of 1977 en Candybar Planet een show weg. Het Nijmegense rockkwartet Automatic Sam werd in 2009 opgericht en bracht in datzelfde jaar het debuutalbum Hot Foot Oil uit. Voor het tweede album doken ze de achterhoekse Magic Barn in, waar dampende opvolger Texino werd geboren. Zware rock 'n' roll doordrenkt met vette grooves en bluesy accenten leverde de band zowel nationale als internationale aandacht op. Voor het derde en nieuwe album Sonic Whip nam Tim van Delft van de Staat de drums voor zijn rekening. Live is Automatic Sam een stomende bluesrockwals die er niet vies van is om de nummers wat langer op te rekken. 

Battles of 1977
We schrijven 1977, het jaar dat de punk definitief in Engeland losbrak en als een vloedgolf Nederland overstroomde, en passant ook Utrecht in zijn maalstroom meesleurend waar op dat moment Patrick Tilon (alias Rudeboy) het debuutalbum van The Clash ontdekte. Hier begint het muzikale verhaal van Rudeboy. Samen met producer/gitarist Frans van Essen (ex-Silkstone) keert hij nu terug naar zijn punkrockroots met het nieuwe Battles of 1977. Op 16 november verscheen het debuutalbum To All our Cohorts via Lighttown Fidelity Records. Op deze plaat schreeuwt, rapt en zingt Rudeboy met eenzelfde furie als ten tijde van de Urban Dance Squad.

Candybar Planet
Candybar Planet werd in 1994 opgericht in Eindhoven en was een van de grondleggers van de Eindhoven Rockcity scene, samen met met 35007 en niet veel later ook 7Zuma7, Peter Pan Speedrock en The Spades. Met hun nietsontziende grooves en catchy zanglijnen had de band jarenlang groot succes op de Nederlandse podia. In 2002 legde de band, tot verdriet van vele fans, het bijltje erbij neer. Gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kwam want oprichters Murphy van Oijen op gitaar en zanger-gitarist Richard 'Luke' Plukker maken in 2011 een doorstart, samen met Koen Rijnbeek op de drums. Begin 2013 komt Roel 'Dr.No' Aben de band versterken op bas en in september verscheen het eerste nieuwe album sinds 2000: Timelapse.

Stefany June - albumrelease
Wat: indiepop
Waar: Jupiler Zaal, Poppodium Metropool, Hengelo
Wanneer: 19:30 uur, donderdag 20 februari
Wat kost dat?: vvK: 10,00 euro, deurverkoop: 13 euro
Waarom: The Ting Tings, Lykke Li, Ladyhawk, Britta Persson, Clöe Howl, Feist, La Roux, Santigold, The Asteroids Galaxy Tour, The Stars, Florrie, Regina Spektor, Julia Stone, Soko, Björk, Tori Amos, Kate Bush, Camille. Allemaal invloeden van Stefany June. Er is maar één echt groot verschil: Stefany June heeft nog geen cd uit. Maar ook dat verschil is er binnenkort niet meer, want op 20 februari brengt Stefany haar debuut uit. Die plaat presenteert ze in Metropool. Pop is het toverwoord bij Stefany. Laat je dus betoveren door deze dame die eerder al te zien was op podia in Nederland, Engeland en Duitsland en ook fungeerde als support act voor Asteroids Galaxy Tour en Heather Nova.

Eefje de Visser
Wat: nuchtere shows met een onvoorspelbaar melancholisch tintje
Waar: Concerzaal, Poppodium Burgerweeshuis, Deventer
Wanneer: 20:30 uur, vrijdag 21 februari
Wat kost dat?: 16 euro
Waarom: Eefje de Visser staat bekend om haar onvoorspelbare liedjes met een nuchtere, melancholische sfeer, en intense live-optredens. Met haar debuutalbum De Koek liet ze een nieuw, authentiek geluid horen in de Nederlandstalige popmuziek. Eind augustus verscheen haar tweede studio album ‘Het is’ en deze keer luistert de plaat als een muzikale roadtrip. Een meeslepend maar rustgevend geheel dat je het gevoel geeft onderweg te zijn. Een soundtrack voor een hectisch leven.

Vandenberg’s Moonkings + The Road Home
Wat: gloednieuwe band van Enschedese gitarist Vandenberg
Waar: Grolsch Zaal, Poppodium Atak, Enschede
Wanneer: 20:30 uur, vrijdag 21 februari
Wat kost dat?: vvk: 16 euro, deurverkoop: 19 euro
Waarom: Ad Vandenberg is terug! Vandenberg’s Moonkings is het gloednieuwe muzikale kindje van de Enschedese gitarist bekend van Vandenberg en natuurlijk Whitesnake. Samen met zanger Jan Hoving en de jonge honden Sem Christoffel (bas) en Mart Nijen Es (drums) ,die beiden afstudeerden aan de Artez popacademie in Enschede, nam Vandenberg het debuutalbum op. De plaat komt 21 februari uit en de cd-presentatie is uiteraard in Poppodium Atak op diezelfde datum!

Démira
Wat: poëtische folkpop
Waar: Kleine Zaal, Poppodium Hedon, Zwolle
Wanneer: 20:00 uur, zaterdag 22 februari
Wat kost dat?: gratis!
Waarom: Démira Jansen, de 16-jarige finaliste van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland, is een geboren muzikaal genie dat gezegend is met een prachtige stem en een oor voor poëtische folkpop. Met haar bijna Iers klinkende stemgeluid weet ze haar eigen geschreven nummers een buitengewoon authentiek geluid te geven. November vorig jaar is haar eerste ep Pay Attention uitgebracht. De clip van de hiervan afkomstige single 'The Man in Black' is inmiddels meer dan 30.000 keer bekeken.