Seven League Beats: sfeervolle bangers

Zwolse muzikale gevarieerdheid: van soul naar drum 'n bass naar funk

Tekst: Gerard Aalbers / Beeld: Seven League Beats ,

De Zwolse beatmakers van Seven League Beats: Dries Bijlsma en Rob Peters, bekend van de snoeiharde breakbeats en beukende liveshows, verrassen met hun nieuwe subtiele plaat Découpage. Dit keer geen schurende bangers, maar soulvolle beats gemixt met gesamplede jazz en instrumentale hiphop. Een album dat doet denken aan J. Dilla en Flying Lotus.

Ondanks de zondagavond stond de zaal voor aanvang van het optreden al behoorlijk vol en verkoopt de release in de loop van de avond zelfs uit. De kleine zaal is een grote vooruitgang op zijn voorganger Popfront. Perfect geluid, een groot podium, mooie lichtshow en vanwege de gelaagdheid van de zaal ook achterin goed zicht op het podium. Leuk detail: door de grote ramen is zelfs de peperbus te zien vanuit de zaal.

De avond staat in het teken van de muzikale gevarieerdheid. Het optreden begint met een pianosolo die vervolgens naadloos overgaat in de beat van de inmiddels op het podium gearriveerde duo. Na een instrumentaal nummer van het nieuwe album betreedt Typhoon onder applaus het podium voor Bluess and Blessing. Een rauw nummer dat doet denken aan de hoogtijdagen van de Zwolse hiphop. Ook Rico wordt warm onthaald wanneer hij zijn verse ten gehore brengt.

Rico en Typhoon zijn niet de enige rappers die Seven League Beats supporten bij hun release, ook Freez is aanwezig om mee te rappen op het dreigende OBBBB van het album ONDERBUIKBASBOXBANGERS. DJ DNS, onder andere vaste dj van Diggy Dex, geeft de nummers met zijn scratches een nog rauwer randje. Om de energie van het publiek op een hoger niveau te brengen hebben de mannen rapper Pivo meegenomen. Hij moedigt de zaal aan, rapt stukken mee en maakt van de show een geheel.

Eén van de hoogtepunten van de avond is een nog onuitgebrachte track die de Zwolse beatmakers met Tom Maas (Boef en de Aap) hebben geproduceerd. Een snoeiharde drumnbass-track met een switch naar dubstep. Mooi om te zien hoe Dries Bijlsma zich op dit nummer uitleeft op zijn gitaar terwijl drummer Bauke Bakker zo ongeveer zijn bekkens door de midden slaat.

Een verrassend gevarieerde show met voor ieder wat wils. Een grote kans dat we de mannen op de festivals terug gaan zien, want de muziek leent zich perfect voor een uiteenlopend publiek. Ze vliegen van dubstep naar soul en van drum 'n bass naar funk. Een ware traktatie voor de muziekliefhebber. Decoupage is een heerlijke plaat die perfect is om op je koptelefoon te luisteren, maar die live nog beter tot zijn recht komt.