Bertolf laat nieuwe liedjes horen

Huiskamerconcert in Paco Plumtrek

Tekst: Tom Weel en Willem Stolk / Foto’s: Willem Stolk ,

Bertolf is een singer-songwriter die bekend staat om zijn geweldige gitaarspel, prachtige stem en met veel gevoel in het Engels geschreven liedjes. Hij speelde en toerde met onder andere Ilse De Lange, Miss Montreal en Kasper van Kooten. Hij stond op Lowlands, Zwarte Cross en in de Heineken Music Hall en deze avond staat hij dus in de mooiste huiskamer van Almelo: Paco Plumtrek.

Bertolf legde uit dat hij het najaar van 2014 op solotour is; voornamelijk huiskamerconcerten. Eerst leek hem spelen in huiskamers doodeng, maar nu hij er inmiddels een behoorlijk aantal gedaan heeft, vindt hij het juist leuk om te doen! Hij vindt het een mooie gelegenheid om nieuwe songs uit te proberen die hij net geschreven heeft. Op zijn website schreef hij zelf al: “De intimiteit van een huiskamer, een aandachtig luisterend publiek en een volledige akoestische setting met alleen een gitaar en zang leveren altijd mooie avonden op.”

Deze avond werd elk liedje door Bertolf ingeleid met een onderhoudend verhaal over het ontstaan of de achtergrond ervan, zoals over 'Patty Lane', een wanhopige poging om niet verliefd te worden. Dat lukte dus niet en het resultaat werd een zoontje, waarvoor hij 'Apple Of My Eye' schreef.

Het repertoire wat hij deze avond ten gehore bracht bestond uit zowel nieuw als ouder werk. Zoals 'So Much Stronger' (op de cd met achtergrondzang van Ilse Delange) en het door Ron Sexsmith geïnspireerde 'I Know It Will Pass'. Enkele nieuwgeschreven liedjes, waaronder 'First & Then' en 'Help Me Stand' vormden de afsluiting van de eerste set. Na de pauze kwamen dan enkele Beatlesliedjes, beginnend met 'Here Comes The Sun' tot 'Blackbird' en 'Back In The USSR' als toegift. Ook speelde hij een nummer in het Nederlands, het samen met Kasper van Kooten gecomponeerde 'Zusje': voor het eerst een liedje over één van de belangrijkste vrouwen in je leven. Uiteraard was er zijn doorbraak hit 'Another Day' en covers van 'Man Of Constant Sorrow' en 'Beggin’.

Het publiek was erg enthousiast en kocht bijna al zijn meegenomen cd's, die uiteraard door Bertolf gesigneerd werden. Ook kon men nu reeds een exemplaar van zijn nieuwe plaat kopen. Deze cd komt pas in april 2015 uit.