Diverse sprekers
Vanmiddag zijn er verschillende sprekers op het evenement. Zij vertellen de ins en outs van de muziekbusiness. Één van die sprekers is Koos van Dijk, bekend als ontdekker en manager van Herman Brood. Hij opent de avond en vertelt met veel flair het verhaal van het einde van de toer van Herman Brood in Amerika. Ook geeft hij adviezen: volgens hem moeten bands en muzikanten aanvallen, toeren, opvallen en ver vooruit kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan optredens in het buitenland: Duitsland ligt zo dichtbij Nederland en daar is de muziekcultuur, en dus de kans op succes, enorm groot. Roelie van Lingen, muziekondernemer, vertelt hoe hij nieuwe wegen is ingeslagen door zich telkens de vraag te stellen “Wat heeft het publiek nodig?”.. Dat is volgens hem één van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het boeken van shows. Ook zijn de heren van The Road Home aanwezig. Kenneth en Luke vertellen hoe The Road Home is gekomen tot waar ze nu zijn: spelen, spelen en nog eens spelen.
Ronnie Degen, organisator van festival Zwarte Cross en mede-eigenaar van De Feestfabriek, vertelt uitgebreid en met veel grappige quotes hoe de Zwarte Cross ontstaan is en uitgegroeid is tot één van de grootste festivals in Nederland en het grootste motorcrossfestijn in Europa. Het motto: “Groot worden door klein te blijven” is volgens hem de sleutel naar succes. Maurice Endeman leidt het panelgesprek over talentontwikkeling, samen met Rob Kramer (directeur productiehuis ON), Arris Roordink (Alles los en ArtEZ) en Yvonne Hermus (provincie Overijssel). Aan de hand van stellingen wordt door het panel gereageerd over hoe en wat en wie er verantwoordelijk is voor talentontwikkeling. Het begint bij de artiest, die steun van buitenaf nodig heeft. Hierbij kan en wil de provincie ondersteunen, bijvoorbeeld met geld via het Podiumplan, cultuurparticipatie etcetera. Ook de productiehuizen hebben een taak bij talentontwikkeling: zij weten de weg en hebben de kennis en kunnen hiermee de talenten op weg helpen.
Texas Radio neemt de Popprijs Overijssel 2014 mee naar huis
Atak in teken van vierde editie van de Netwerkmeeting Popmuziek Overijssel
Op donderdag 17 april werd voor de vierde keer de Netwerkmeeting Popmuziek Overijssel georganiseerd, deze keer in Poppodium Atak te Enschede. De bijeenkomst werd georganiseerd door Poppunt Overijssel, een organisatie dat zich inzet voor een sterk en innovatief popcircuit. Het programma bestond uit een opening door Koos van Dijk, verschillende korte seminars, een diner en optredens van de singer-songwriters van TOP TSG.
De uitreiking van de Popprijs Overijssel
De Popprijs Overijssel is een stimulans voor een act uit Overijssel die zichzelf afgelopen jaar heeft bewezen in de Overijsselse muziekscene. De prijs is in het leven geroepen om de popmuziek in Overijssel te stimuleren. Alle podia in Overijssel hebben een favoriet genomineerd: Texas Radio (Metropool, Hengelo) is de winnaar. Ze hebben een succesvol jaar achter de rug. Ze waren winnaar van de Grote Prijs van Twente, ze hebben optredens gehad op diverse festivals, zoals de Zwarte Cross en op Oerol, en ze hebbenn in eigen beheer een cd uitgebracht. Deze kwam prompt op de luisterpaal van Radio 6 terecht.
Op een Netwerkmeeting Popmuziek mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Na het eten treden de zes leden van het Talent Ontwikkelings Plan TSG op. TOP TSG is het coachingstraject voor singer-songwriters uit Twente. Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen het Twents Songschrijvers Gilde en Poppodium Atak in Enschede. De zes singer-songwriters zijn Mart Hakkert (21 jaar) uit Goor, Anouk den Besten (19 jaar), Koen Termaat (33 jaar), Isabel Nolte (25 jaar), Pepijn van der Vaart (17 jaar) en Merle Kuipers (18 jaar), allen uit Enschede. De vierde editie van de Netwerkmeeting was wederom een geslaagde: een middag en avond vol muziek.