Interview: Kristian en Sander van Salisbury over de East Unleashed Tour

Salisbury en Villa Zeno samen op tour door Nederland en Duitsland

door: Tineke Klamer ,

Twee veelbelovende Overijsselse bands samen op tour: Salisbury en Villa Zeno bundelen hun krachten en maken samen Nederland (en een stukje Duitsland) onveilig. 3voor12/Overijssel sprak met zanger Kristian Salisbury en gitarist Sander Huting van Salisbury over de East Unleashed Tour en de nieuwe nummers. Sander: “The East Unleashed is echt een tour van Salisbury en Villa Zeno. Die samenwerking zorgt ervoor dat wij denken dat de tour wel echt tof is.”

Kunnen jullie iets meer vertellen over de East Unleashed Tour?
Sander: “De tour is samen met Villa Zeno en we spelen elf keer samen, zo uit mijn hoofd. Er zitten nog een aantal losse optredens bij, zonder Villa Zeno." Kristian: “We hebben er nu twee shows met Villa Zeno opzitten. Afgelopen vrijdag speelden we bij hun albumrelease in Ulft. Afgelopen zaterdag hebben we in Eindhoven gespeeld. Heel tof.”

Hoe is het idee van de tour ontstaan?
Sander: “We hebben een jaar geleden samen gespeeld met Villa Zeno in Emmeloord. Dat klikte zo goed dat we zoiets hadden van, we moeten samen iets gaan doen. Villa Zeno wilde een album uitbrengen en was op zoek naar hoe ze konden gaan spelen en ik wilde heel graag voor Salisbury een tour gaan boeken. Toen kwamen we bij elkaar en zijn we in gesprek gekomen met Rob Kramer van Productiehuis Oost-Nederland en hij zei "waarom kom je niet bij mij op kantoor zitten om die tour gewoon te boeken en dan kun je van ons de hulp krijgen en het netwerk". En dan gaat het rollen."

Welke shows hebben jullie op het programma staan?
Sander: “We spelen onder andere in Winston in Amsterdam, in Klein Berlijn in Apeldoorn en in Duitsland in Ahaus. In Overijssel staan we 24 april in Metropool, op 30 april in het Burgerweeshuis Cafe, op 3 mei in het Ukien in Kampen. op 9 mei in Livingroom in Zwolle en op 17 mei tijdens het Boost Festival in Enschede."

Wat kunnen bezoekers van de tour verwachten?
Kristian: “Sowieso nieuwe nummers, een nieuwe set van ons. Ook nog wel een paar oude nummers, omdat mensen die van ons verwachten. Maar 90 procent van de nummers is gewoon nieuw.”
Sander: “We hebben met Salisbury aan de nieuwe set ook best wel lang geschreven, ook weinig gespeeld. En Villa Zeno heeft net een nieuw album gereleased en zij spelen dus ook een hele nieuwe set. Wij gaan iets meer de alternatieve kant op en Villa Zeno gaat iets meer de rock & roll kant op. Dus je hebt aan de ene kant iets meer luistermuziek van ons en aan de andere kant dansbare muziek van Villa Zeno. We zijn best wel verschillende bands, maar samen werkt het heel erg goed." Kristian: “In Metropool spelen we ook met Midnight Motel.” Sander: “We hebben inderdaad Midnight Motel gevraagd als extra support, om in Hengelo nog wat extra mensen te trekken. Het is ook het oude bandje van
onze bassist.”

Hoe verschillen de nieuwe nummers ten opzichte van de oudere nummers?
Kristian: “De oudere nummers waren soms wat minder toegankelijk. De nieuwe nummers hebben nog steeds wel dezelfde sound, maar zijn meer open." Sander: “Kris is echt de songwriter, hij komt met een redelijk af nummer aan en dan gaan we met de band arrangeren. Als we met de muziek bezig zijn, maken we wat we zelf te gek vinden en zijn we minder bezig met wat goed werkt op het podium. Onze set bestond uit teveel nummers die te alternatief waren.” Kristian: “Te album-tracky.” Sander: “Arrangementen die wij op dat moment slim bedacht vonden, maar op het podium niet helemaal tot zijn recht kwamen. Dan moet je soms iets terug naar de basis, iets simpeler. Onze nieuwe nummers zijn gewoon toegankelijker.” Kristian: “Zeker.” Sander: “Met nog steeds wel wat rare dingen ertussen.” Kristian lachend: “Ik kan er gewoon niks aan doen.” Als ik antwoord dat dan misschien wel Salisbury’s stijl is, antwoordt Kris: “Zoals ik het zie, is het gewoon verknipte popmuziek. Het zijn wat meer popnummers, maar ik kan het gewoon niet laten om er wat rare dingen tussen te gooien. Gewoon omdat wij dat lekker vinden.”

Wat gaan jullie na de tour doen?
Kristian: “De tour is een ideaal moment om die nieuwe nummers erin te krijgen. Dan zijn we klaar met de tour en dan gaan we verder, net als Villa Zeno, en maken wij ook een plaat. Dat is de volgende logische stap.” Sander: “We zouden heel erg graag een plaat op willen nemen. Het liefst zouden we direct de studio in gaan, nieuwe nummers opnemen, maar de hele band is bezig met afstuderen. Daardoor kunnen we nu niet de tijd erin stoppen die we er graag in willen stoppen.” Kristian: “Maar de nummers zijn er, we kunnen ze spelen. Na de tour hebben we een soort van rustmomentje waarin we hard aan de slag kunnen om een album te maken.” Sander: “Het is de bedoeling dat er in mei of misschien juni een single uitgebracht wordt.”

Op de vraag of Salisbury komende zomer op festivals staat, antwoordt Sander: “We zijn druk met een aantal festivals aan het onderhandelen. Er is nog niet zo heel veel bevestigd. We kunnen wel alvast verklappen dat we komende zomer op Geuzenpop staan.”