Dope D.O.D. overweldigt Enschede

De gruwelijke beats, bass en breaks van raptrio Dope D.O.D. zet Atak op stelten

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Jelmer Visser ,

Zweten, dansen en helemaal uit je dak gaan. Dat kon afgelopen week in Atak bij raptrio Dope D.O.D.

Een mysterieus intro met een vocal sample leidt het optreden van de Groningse horrorrappers Dope D.O.D. in. Opbouwend naar de eerste beat, met een moddervette vieze baslijn waarover de eerste rapper van het trio z'n verse legt springt de zaal onder luid gejuich op en neer. Al snel wordt er overgeschakeld naar een tweede beat, waarbij een man, onherkenbaar door een moordmuts het podium op komt lopen. Nadat hij de muts afneemt legt hij z'n eerste rijms neer over weer zo'n vieze baslijn.

En zo vergaat het ook de derde mc, die onder luid gejuich van het publiek zijn woorden rapt. Het publiek begint al bij de eerste refreintjes mee te schreeuwen. "Red rum, Murder, Red rum Murder"!, zegt Dope D.O.D. Het publiek gaat helemaal mee. De rappers nemen het enthousiaste Enschedese publiek mee naar moordscenario's, vergane werelden en gedrogeerde gedachenspinsels. "Zijn er nog dames in de huis?!" En ja hoor, die zijn er. Niet alleen in het publiek, maar ook tijdens de visuals van het hitsige nummer 'Butterfly'. Achter de rappers zien we een verzameling van retroporno beelden (zonder overigens geslachtsdelen bloot te geven). De viezige filmkwaliteit is net zo smerig als de beats waar ze overheen rappen. Viezer misschien zijn nog wel de lyrics die de zaal rondgalmen. "The butterflies in her stomach make her vomit". Horrorrap, je moet er van houden. Of juist niet, het gevoel dat ze meegeven is een soort universeel onderbuikgevoel. Dat het universeel is bewijst hun reeks optredens en volgers. Dope D.O.D. is een internationaal fenomeen waar je niet meer om heen kunt.

Het is niet vaak gebeurd in dit kleine zaaltje van Atak, dat volstaat met metal, hiphop, en rockfans, maar er vindt een heuse Wall of Death plaats tijdens het vijfde nummer. Het publiek geeft met de moshpit, die vanaf dan bijna onophoudelijk bestaat, een flinke bak energie terug aan de rappers die het podium rondspringen. Als je broekspijpen had voor de show begint, bevatten die nu flinke kleerscheuren en stinken ze als het goed is vanaf nu eeuwig naar het zweet van een flinke springsessie. De dikke beats klappen zo hard dat het bijna onvoorstelbaar is dat je nog neusvleugels hebt aan het einde van de show.

Toch is het nog niet het einde van de show. Onder de intro van het koningsnummer 'What Happened' (waar de Groningers twee jaar geleden een internethit mee scoorden) hoor je het publiek meerappen. "What happened", dat is inderdaad de vraag... Het eEschedese zaaltje, bestaande uit altojongens, hipstermeiden, metalfans, geluidsfreaks en hiphopheads, gaat helemaal over de kop. Als de host van de avond begint met afkondigen weet de dj Docter Diggles echter nog met een verrassing op de proppen te komen. Een exclusieve 'What happened' electro/drum'nbass/dubstep remix.

Dan is het feest toch echt afgelopen. Het voelt nog een beetje te vroeg, alsof dit niet het einde was maar slechts een pauze, maar wat was dit hard. Neusvleugels, check; broekspijpen, check; zweetdruppels, check; gezond verstand.... What happened?