MSNTRHRPX produceert werk van internationaal niveau

In de hitte van de internationale jungle die muziekland heet is de vondst van een lokaal, Hardenbergs talent soms een fijne verfrissing

Martijn Holtslag ,

De beats van jong talent MSNTHRPX a.k.a. Rick Hakkers zijn zeker 'fresh'. Onlangs zette hij zijn album 'Greatest Hits' gratis online. Iets waar in eerste instantie gauw overheen gekeken wordt. Maar toch vond de redactie van 3voor12 het de moeite waard om deze nog even uit de oude doos te halen.

Met de combinatie van zachte ambient sounds, gemengd met hedendaagse trap sounds weet MSNTRHRPX een verse, vernieuwende, maar vooral waanzinnig groovende vibe neer te zetten. Diepe subs, toffe samples, en mooie klanken. Het intronummer 'Makin' Music' met het gelijkklinkende vocalsample bevat een originele hihatpartij die doet verlangen naar meer.

En meer krijgen we: 'Get Off' klinkt onvoorstelbaar smooth, aangevuld met vocals zou je zeggen dat de herkomst ergens in Amerika ligt. Maar de variëteit en creativiteit zijn onderscheidend en sterk. Een topplaat van hoorbaar Hardenbergse bodem. Mooie warme pianosamples in track 'Grown up' geven een tof contrast met de rauwere vocals die eroverheen liggen. Instrumentaal zou de track al sterk genoeg zijn, de klanken doen denken aan de nostalgie waar de vocalendrager het over heeft.

Het is tof om een van Neerlands tofste Mc's te horen op een beat van een dergelijk toch onontdekt talent. Ill Material, brein achter lable Guttermouf, en onderdeel van underground formatie Nul7Negen legt een rauwe verse op een dreigende, stuwende beat. "Gasten lopen er bij, dit wordt 'n prachtige R'nB scene als dit zo blijft". Ware woorden van een undergroundkoning over de hedendaagse staat van ontbinding.

Hele mooie sample's in de track die de titel '2008' draagt. Gefilterde violen, die op een prachtige wijze zijn neergezet, met onherkenbare opgeknipte, gepitchde vocals. De drums hangen er wat droog contrasterend tegenaan, maar geven een fijne groove mee. 'Screwed up' heeft weer een hele toffe roes op de achtergrond, met een rauwe groove, en een mooie vrouwenvocal sample. Verassend zijn de "cash, monney" rapvocals, die toch een beetje scheef voelen met de esotherische sfeer die de muziek schetst.

Een eigen interpretatie van een van Jay-z's Dead Presidents komt "bass-ig" uit de verf, met rollende triolen toms die het sub uit je speakers stuwen. Afsluitende track 'Must Be', waarbij ook een video is verschenen, bevat weer een betoverende sfeer die je meesleept naar vreemde plaatsen. Een zacht subtiel vocal sample, gecombineerd met zwaar gesyncopiseerde footwork/trap klinkende drums en flink bewerkte pianosamples.

Muziek waar je tegelijkertijd op kan wegdromen en in een club op zou kunnen bouncen. Een meesterwerkje. Een eigen sound, mooie artistieke keuzes: vanaf Hardenbergse bodem weet MSNTHRPX een supergave plaat neer te zetten die internationaal nog veel kan bereiken. De toekomst ligt open voor een talent dat het in de gaten houden zeker waard is.