Moss in het klein

Intieme minitour eindigt in Twente

door: Karin Spanjersberg. ,

Eind vorig jaar kwam er een plek vrij bij Moss. Bassist Jasper Verhulst verliet de band om zich meer te gaan richten op andere projecten (Jacco Gardner, Lola Kite) en de zoektocht naar een opvolger begon. In de tussenliggende maanden speelde Moss een aantal optredens met zijn drieën. Niet helemaal akoestisch, maar ook niet op volle kracht. In het Twentse Haaksbergen werd deze korte tour afgesloten.

Tik ‘Moss’ in bij Google en je vindt niet alleen de Amsterdamse band, maar ook de gelijknamige plaats in Noorwegen. Bij Wikipedia is het Noorse Moss zelfs de eerste treffer. Deze week maakte Moss bekend dat de nieuwe bassist uit Noorwegen komt. Een bijzonder toeval. Koen van de Wardt heet hij (jawel, Nederlandse roots) en hij is er vanavond als toeschouwer bij. Meespelen kwam nog iets te vroeg en dat was ook niet de insteek van deze serie optredens. “We hebben in deze bezetting gespeeld op plekken waar we normaal gesproken niet zo snel spelen”, vertelt drummer Finn Kruyning na afloop. Locaties als Roepaen in Ottersum, Huis Verloren in Hoorn, en vandaag in Theater De Kappen in Haaksbergen. Jelle Smit en Aïsha Klei van het Enschedese Kalterflug verzorgen het voorprogramma.

Rustig
Moss speelt songs van alle drie de albums die de band in de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. Openingsnummer is ‘Light Of My Life’ van het eerste album (“volgens mij speelden we die in 2008 voor het laatst”) en ook ‘Lemon’ komt voorbij (“ons allereerste nummer ooit”). Liedjes als ‘Everything Died In Your Heart’ en ‘Previously Unreleased’ – door Bettie Serveert uitgebracht onder de liefkozende naam ‘Mossie’ – klinken in deze setting heel klein en intiem. Het publiek staat zichtbaar te genieten. “Wat zijn jullie rustig”, merkt frontman/gitarist Marien Dorleijn bijna verbaasd op. “In Leeuwarden was het zo rumoerig dat ik het laatste nummer maar op de bar heb gespeeld. Dat hoeft hier niet. Eigenlijk wel jammer.”

Als een ware multi-instrumentalist bespeelt Finn vanavond slagwerk, toetsen, snaren en zelfs het tapedeck, waar voor een aantal nummers de drumpartijen vandaan komen. Een vaste bassist mag dan ontbreken, de basgitaar vindt regelmatig zijn weg van Finn naar gitarist Michiel Stam en terug. Naarmate de avond vordert, wordt het allemaal wat steviger. De band werkt naar een climax toe waarbij ook nieuw werk wordt gespeeld.
 

Op de bar
Marien komt in zijn eentje terug voor een toegift. Twijfelt even op het podium en besluit dan ‘Butterfly’ op de bar te spelen. Een waardige afsluiter van een vijf kwartier durende set. Weer is het doodstil, met als enige storende factor het indringende gebrom van de koeling. Misschien had er wat meer publiek mogen zijn, maar voor de setting was de opkomst ergens ook wel goed genoeg. Vanaf nu is Moss weer met zijn vieren. De band vertrekt komende week naar een huisje in Frankrijk, waar in alle rust verder gewerkt gaat worden aan het nieuwe album.