Hartverwarmend The Harmed Brothers in winters Deventer

Jonge honden met gevoel voor traditie laten goede indruk achter in het Burgerweescafé

Tekst: Mathijs Nicolai ,

Met enige regelmaat presenteert het Burgerweeshuis in haar café gratis toegankelijke concertavonden met in februari onder meer Herrek, Strand of Oaks en vanavond het Amerikaanse The Harmed Brothers. Dat gratis niet per definitie goedkoop hoeft te zijn bewijst de act van vanavond met een overtuigend optreden in een iets te gezellig café.

The Harmed Brothers is een collectief uit Eugene, Oregon op een spreekwoordelijke steenworp afstand van Portland, het muzikale mekka aan de Amerikaanse westkust waar onder meer bands als Blitzen Trapper en The Shins zich hebben weten te vestigen. Voornamelijk eerstgenoemde  zou prima als referentie kunnen dienen voor de muziek die het viertal ten gehore brengt: pure americana met het hart op de tong en een passend gevoel voor traditie. Met inmiddels een tweede album (Come Morning) op zak is het hoog tijd om voet aan de grond te krijgen in Europa en een tournee langs podia en cafés in de Benelux lijkt daartoe een eerste poging.

Alvorens de hoofdact mag aftikken is het de beurt aan Drew Landry om het publiek onverwachts op te warmen. Deze couchsurfende troubadour uit Louisiana sluit bij een x-aantal shows van The Harmed Brothers aan om zo, naar eigen zeggen, zijn retourticket bij elkaar te spelen. Landry brengt enkele tekstueel georiënteerde country- en bluesnummer ten gehore die niet per se slecht zijn maar waaraan de finesse ontbreekt om de aandacht van het nieuwsgierige publiek te behouden.

Wanneer Landry zijn gitaar heeft opgeborgen betreedt het kwartet vrijwel meteen de bühne. Wat linea recta opvalt is het stemgeluid van de kern van de groep: zanger/gitarist Ray Vietti en zanger/banjospeler Alex Salcido; ondanks de ogenschijnlijke jeugdigheid van het duo klinken de stemmen warm, vol en alsof ze al decennia mee gaan. Tel daar een puik oeuvre vol mooie melodieën en rake teksten over heimwee, gebroken harten en nieuwe liefdes bij op en een geslaagd optreden lijkt een logisch gevolg.

De band lijkt perfect aan te voelen dat dit niet de setting is voor ellenlange introducties en verhalen, alsof de duivel hen op de hielen zit worden de nummers er doorheen gejaagd. Op zich lijkt dit een verstandig besluit aangezien de helft van het café relevantere zaken lijkt te moeten bespreken maar het doet her en der wel af aan de kwaliteit van de live uitvoeringen. Richting het einde van de set schakelt men gelukkig een tandje terug en wacht ons het hoogtepunt met achtereenvolgens A Letter To Lisa, Beast of the North West en Elvis The Lion – de betere nummers van het prachtige tweede album van de groep.

Met een verrassend ingetogen nummer als duo sluiten The Harmed Brothers een memorabel samenkomen vervolgens passend af. Het is te hopen dat deze sympathieke Amerikanen in de toekomst nog eens te bewonderen zijn in Overijssel!