Stick Bukowski komt ook in Hedon volledig tot zijn recht

Juiste mix van swingende nieuwe tracks en oude bangers

Tekst: Gerard Aalbers / Foto's: Gerard Rouw ,

Eén man, één microfoon. Meer is er niet nodig om een vol Hedon los te laten gaan. Dit bewees Sticks bij de kick-off van zijn clubtour: Stick Bukowski. Naast de soulvolle beats van het nieuwe album, werden de fans ook getrakteerd op Opgezwolle-klassiekers. Zelfverzekerd en genietend liet Sticks in zijn thuishaven zien dat hij zich nog steeds de onbetwiste hiphopkoning van Zwolle mag noemen.

De avond wordt geopend door mede-Fakkelteitgroep-leden: Boef en De Gelogeerde Aap. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om gloednieuwe nummers van hun nog te verschijnen album ‘Niet hier’ ten gehore te brengen. Waar voorgaande albums bol stonden van dubstepbeats lijkt producer Boef op het nieuwe album minder dubstepinvloeden te gebruiken. Terwijl de zaal steeds meer volstroomt gaan de eerste handen voorzichtig de lucht in.

Dan is het de beurt aan Sticks en Moon. Aan niets is te merken dat dit de eerste officiële clubshow is. Bijna geroutineerd worden de eerste nummers van de plaat gespeeld. Moon bewijst zijn muzikaliteit door in de outro van ‘El dorado’ een solo weg te geven op zijn keybord. Uit de overgave waarmee het publiek meezingt met de aanstekelijke refreinen van ‘Versplinterd (komt goud)’ en ‘Trip’ blijkt dat veel mensen het gratis te downloaden album al in bezit hebben. Sticks bedankt het publiek en laat weten positief verrast te zijn door het warme ontvangst.

Dat Sticks er zin in heeft blijkt wel uit de freestyle op de beat van ‘Trip’. Er is goed nagedacht over de show. Zo is de kabbelende beat van ‘Ontmoeting met KF ‘- een knipoog naar ‘Viervoeters’ van hiphopveteraan Extince- vervangen door een bouncende boombap-beat. Dit komt live goed tot zijn recht.

Op het momet dat het publiek wat ingedut lijkt te raken grijpt Sticks in. Moon start de opzwepende beat van ‘Tijgers en Draken’ in, waarop Sticks het publiek met twee woorden bij de les brengt: “Hedon, bounce!” Handen vliegen de lucht in en de pit ontbrandt. Vanaf dit moment is de zaal los. Helemaal wanneer Sticks de klassieker ‘3 bieries en een jonko’ uit de kast haalt. Het rookverbod wordt genegeerd en de eerste ‘jonko’s’ worden opgestoken. Het publiek wordt vervolgens getrakteerd op meerdere Opgezwolle klassiekers. Natuurlijk wordt de hulp van Rico ingeroepen bij het altijd goed ontvangen ‘Hoedenplank’.

Om de cirkel rond te maken sluit Sticks de meer dan geslaagde kick-off af met het laatste nummer van het nieuwe album ‘Uitbetaald’. Misschien om de relaxte sfeer van het album extra te benadrukken, rapt Sticks nonchalant, hangend op een loungestoel, zijn fans toe.

Rob Peters en Dries Bijlsma, het beatmakersduo Seven League Beats, krijgen de eer de avond af te sluiten. De heren blazen het Hedon omver met hun donkere en schurende beats. Het productieve duo neemt de gelegenheid om nieuwe nummers van hun nog te verschijnen album ‘OnderbuikBasBoxBangers’ te draaien.

Niet alleen op muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak lijkt Sticks zichzelf meer vrijheid te gunnen. Gecombineerd met de beatmakers- en producerkwaliteit van Moon hebben de heren een hoogstaand album weten te creëren. Des te knapper als je je realiseert dat ‘Stick Bukowski’ binnen een week is gemaakt in het huis van labelbaas Kees de Koning. Tijdens de release spatte het plezier er van af. Dat het album goed ontvangen is, blijkt uit de unaniem positieve recensies. Met deze kick-off bewijzen Sticks en Moon dat het album ook op het podium volledig tot zijn recht komt.