StuKaFest Enschede editie 2013

Artiesten treden op in studentenkamers in Enschede

door: Tineke Klamer. ,

3voor12/Overijssel bezocht het StuKaFest in Enschede, waar onder andere The Sidekicks, Anke Millenaar, Tree Like Fun, COPPERSKY en Hamertje Tik optraden.

Zoals in het boekje van StuKaFest staat: “Trek je beste sokken aan, spring op de fiets en laat je verrassen! Knusse, rommelige studentenkamers worden omgebouwd tot minipodia met muziek, dans, cabaret, theater, literatuur, poezie en nog veel meer.” Het programma werkt als volgt: Je zoekt drie acts uit, zoekt uit op de kaart waar het optreden plaatsvindt, ploft op de bank bij de deelnemende studentenhuizen en dan laat je je verrassen. We gaan op pad!

Meryl and a bit of Yellow
We beginnen de avond in een vol La Cucina. Winnaar van de SingerSongwriterContest Meryl and a bit of Yellow trapt de avond af. Terwijl de Stukahap geserveerd wordt, biedt singer-songwriter Merel uit Enschede de perfecte achtergrondmuziek. Voor een afgeladen La Cucina zingt ze haar liedjes in zowel Nederlands en Engels. Mooi!

Rimon Oz
Als toetje na de Stukahap speelt Rimon Oz, een vijfkoppige akoestische band die mix van wereldmuziek ten gehore brengt. De band komt gaandeweg het optreden steeds meer los en krijgt er steeds meer plezier in. Het plezier van de band springt al snel over op het publiek, wat uiteindelijk mee begint te zingen met 'Light My Fire' van The Doors. Aan het eind van het optreden roept het publiek dan ook om meer. Hier is helaas geen tijd meer voor, want de rondes gaan van start.

Het bestuur van StuKaFest heeft een afwisselend programma voor ons samengesteld. Spannend, want we weten niet precies waar we naar toe gaan. Op het menu staan rockband “The Sidekicks”, stand-up comedian “Anke Millenaar” en het duo “Tree Like Fun”.

The Sidekicks
Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we “Huize Iets Anders” door de StuKaFest posters op de deur. Naar eigen zeggen lelijkst geklede band The Sidekicks zijn nog niet gearriveerd, omdat ze vertraging op hebben gelopen vanwege de sneeuwval, maar onze hosts verzekeren ons dat de band er zo aan komt. Ze vertellen ons in de tussentijd dat twee jaar geleden Chef Special nog bij hen in huis stond. Dat belooft veel goeds! De band begint uiteindelijk direct vanuit de auto een minuut of tien later. Daardoor gaat wel het een en ander mis met de techniek: onder andere met de wissel tussen keyboard en gitaar van de zanger en de drummer zit nog twee nummers lang op het toilet, maar dat heeft ook wel zijn charme. Het publiek kan het niet schelen. Rond het stapelbed in de kamer reageert men enthousiast op de nummers die The Sidekicks ten gehore brengen. Goede band! Gaan we vast meer van horen. En heren, met jullie kledingsmaak valt het ook wel mee hoor!
 

Anke Millenaar
Omdat The Sidekicks uitliepen, haasten we ons naar Huize Chop voor het optreden van stand-up comedian Anke Millenaar. Sinds begin 2012 is Anke lid van de Comedytrain. Naar eigen zeggen is dit “voor het eerst dat ze ergens bij hoort.” Anke maakt grappen over dik zijn, verantwoord opgroeien met zonnebloempitjes, zelfmoord en bezoekjes aan de parenclub. Ze doet zelfs nog een dansje, omdat ze aangekondigd stond als cabaret. De grappen zijn raak, soms genant of pijnlijk voor haarzelf. Het publiek vindt het allemaal mooi. Aanstormend talent.

Tree Like Fun
Op naar Huize Ho’okipa. voor de laatste act van de rondes: Tree Like Fun. Duo Tree Like Fun bestaat uit twee goed op elkaar ingespeelde dames die liedjes zingen met als onderwerpen jongens, (uit)huilen en vooral over hoop. Hun loepzuivere stemmen passen erg goed bij elkaar. Instrumenten als gitaar en piano worden afgewisseld met diverse blaasinstrumenten. Het publiek vindt het helemaal niet erg dat ze 20 minuten langer doorspelen. Tree Like Fun krijgt in ieder geval een oorverdovend applaus en dan zijn de rondes voorbij. Op naar het eindfeest in Atak!

COPPERSKY
We hadden ons best wel gehaast, maar dat was niet nodig geweest want COPPERSKY begint dik 20 minuten te laat. De band bestaat uit drie broers en een goede vriend. Ze spelen behoorlijk solide. Echt verrassend en spetterend wordt het helaas niet, ook al moet de gitarist van het drumstel afgeplukt worden door de technici van Atak. Het publiek kan de band wel waarderen, aangezien ze aan het eind van het optreden om meer blijven roepen. Helaas voor het publiek krijgen ze dat niet, ook al heeft de band het volledige uur nog niet vol gemaakt.

Hamertje Tik
Hamertje Tik is het best te omschrijven als een DJ achter een drumstel, die de betere dance nummers ten gehore brengt. Man achter Hamertje Tik is drummer Joris Feiertag. Hij drumt onder andere bij Kraak & Smaak. Het publiek geniet en staat al na het eerste nummer vrolijk mee te swingen op het podium. Tot slot mijn complimenten voor VJ VeeMee. Wat een prachtige visuals!

Helaas moeten we de ochtend erna vroeg weer op, waardoor we afsluiter Dem Slackers niet meer mee konden maken. Al met al is StuKaFest een echte aanrader! De charme van de optredens in de studentenhuizen, gecombineerd met erg goede acts, zorgt ervoor dat we een erg leuke avond hebben. Nog een tip: kom op de fiets, dan kun je ook de optredens die net iets buiten het centrum liggen bezoeken. Het was top!