ROYAL REPUBLIC ROCKS

Het dak gaat eraf in het anders zo rustige Hengelo

Tekst: Anne-Marie Kok / Foto's: Willem Stolk & Anne-Marie Kok. ,

Op de laatste dag van januari begint de nieuwe Europese tour van het Zweedse Royal Republic.. in Hengelo wel te verstaan. De tour is ter promotie van hun laatste plaat, Save the Nation en Metropool heeft de primeur! In een redelijk gevulde zaal weten ze vanaf de eerste noot het veelal jonge publiek mee te nemen. Met hun tomeloze energie houden ze dat tot het einde vast!

In het voorprogramma staat het eveneens Zweedse Her Bright Skies. Deze old-school rockband laat weten dat ze zijn gekomen om het publiek op te warmen, en dat doen ze! De vijfkoppige band brengt, evenals de hoofdact, veel energie op het podium. Ze zoeken contact met het publiek en weten met hun toegankelijke rock een goede sfeer te creeren. Zanger Johan ‘Jaybee’ Brolin staat erom bekend dat hij soms een heel liedje oogcontact houdt met een persoon in het publiek, wat hij vanavond bevestigde bij een aandachtig luisterend meisje.

Als Royal Republic begint zit de sfeer er zoals gezegd al goed in. Vier muzikanten komen het podium op en zetten meteen stevig in. Hoewel het grootste deel van hun repertoire bestaat uit stevige songs, lukt het ze toch om een goede balans te vinden tussen hard en wat rustiger. Doe daarbij een flinke dosis humor en zelfspot en je hebt de Royal Republic. Muzikaal staat het als een huis: de muzikanten zijn duidelijk al ervaren podiumbeesten, ondanks dat ze net pas hun tweede plaat hebben uitgebracht. Ze starten met de titelsong van hun nieuwste album Save the Nation, en spelen vervolgens alle heerlijk in het gehoor liggende songs van deze en de vorige plaat. De muziek is gemaakt voor live-optredens. Oke, de plaat is ook best leuk, maar de muziek komt het best tot z’n recht live on stage. Het is duidelijk dat de Royals intussen een aardige fanbase hebben opgebouwd. Het publiek komt uit Nederland en Duitsland, en iedereen zingt luidkeels en letterlijk mee.

Zanger Adam Grahn voelt zich helemaal thuis op het podium. Hij kletst met het publiek, vertelt nog even over hun vijf weken durende kerstvakantie, heeft lol met zijn bandgenoten en charmeert de meisjes op de eerste rij. Ook geeft hij ons nog wat wijsheid mee in tijden van crisis: ‘Je kunt leven van een uitkering, je kunt ook een band beginnen en gaan touren. Het levert niet meer op maar je hebt wel een hele hoop lol.’

De andere drie doen overigens niets voor hem onder, allemaal lijken ze gemaakt om op het podium te staan. Daarnaast zijn ze ook allemaal vrij goed bij stem. Hoewel Adam de leadsinger is, zingen de andere drie ook. Een mooi voorbeeld daarvan was de akoestische uitvoering van het nummer Addictive, dat door de zang en de muzikale ondersteuning veel weg had van een Russisch volkslied. Tijdens deze uitvoering stonden Hannes Irengård en Per Andreasson gebroederlijk cheek-to-cheek in een microfoon te zingen, het publiek genoot ervan! Verder speelden ze hun bekende nummers, als Sailing Man, Tommy Gun en I don’t wanna go out, maar ook het verrassende Wind of Change van, jawel, die Duitse band die we allemaal nog wel kennen…

Al met al zet Royal Republic een prima optreden neer: energiek, sprankelend, hard, stoer, muzikaal, leuk om naar te kijken, of zoals Metropool het aankondigde: rock met een koninklijk randje! En aan het eind? Dan bedank je het publiek… de Royals gaven iedereen persoonlijk een handje!