Jim Morrison opgestaan uit de dood in Zwolle

The Doors Alive doet een perfecte replica

Schrijver: Marike Boonstra / fotograaf: Dani'el van den Berg ,

Maar Jim Morrison heeft toch het loodje gelegd? Dat klopt. Hij ligt toch echt onder de grond op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Deze woensdagavond stonden The Doors gewoon te rocken in de IJsselhallen. De internationaal geroemde en volgens velen de allerbeste Doors tribute band, The Doors Alive, trad namelijk op in Zwolle.

The Doors Alive is in leven geroepen om de muzikale erfenis en poëzie van Jim Morrison te vieren. Het is deze maand ook veertig jaar geleden dat de beroemde zanger overleed, wat roept om een speciale tour. Tijdens deze reis doet de band verschillende plaatsen in Nederland aan. Zo ook Zwolle. 

Je waande je woensdagavond bijna in de jaren zestig. Zanger Willie Scott leek in zijn leren broek en witte blouse net Jim. Desalniettemin was dat niet het belangrijkste: als je je ogen dichtdeed, was het net of je bij een concert van de 'echte' Doors stond. The Doors Alive bespelen ieder identieke instrumenten als de originele groep waardoor de authentieke sixties-sound word gewaarborgd. Alle hits komen voorbij: bij Break on Through en Light My Fire gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Maar ook wat onbekendere nummers van B-sides komen aan bod en Willie draagt ook gedichten van Jim voor.

Na de show spraken we zanger Willie snel. Hij zag er doodmoe uit en had meteen een hele andere uitstraling dan op het podium. "Man, ik ben doodmoe. Ik heb moeten leren om zo te zingen als Jim. Als ik dat vier dagen achter elkaar doe, zoals op deze tour, merk ik dat mijn stem achteruit gaat. Ik heb het er voor over: ik vind het een eer om mee te werken aan deze band. Als muzikant word ik beïnvloed door The Doors, vooral de latere albums als LA Woman. Ik had vroeger zelfs een poster van Jim boven mijn bed!"