GreatMinds in de IJsselhallen

Een uitgebalanceerde thuiswedstrijd

Schrijver: Gerard Aalbers / fotograaf: Wilco Steeneveld ,

Afgelopen zomer dropten de drie hiphopveteranen Sticks, Winne, Jiggy Djé en producer Dr. Moon na een opnamesessie in de Ardennen hun album GreatMinds. Een album dat zowel binnen de hiphop-scene als daarbuiten veel lof ontving. Natuurlijk konden de GreatMinds Zwolle niet links laten liggen in hun tour en bouwden een feestje in de uitverkochte Zuyderzeezaal in de IJsselhallen, de uitvalsbasis van het verbouwende Hedon. Bangende klassiekers, scherpe een-tweetjes en sterke gastoptredens.

De mannen hoeven geen moeite te doen om het Zwolse publiek los te krijgen. Al bij het eerste nummer van de show: Hooggeleid gaan de handjes collectief de lucht in. Ook het euforische Dak van de wereld kan op goedkeuring rekenen van het publiek. Maar het zijn vanavond toch de hiphop-klassiekers van eigen bodem die het zweet doen laten uitbreken. Winne zorgt voor de eerste pit met het harde W.I.N.N.E.. Het dreigende Bommen in Boston, een kritische track over de invloed van social media komt ook goed over. Door de pikdonkere zaal en zaklampen bevestigd aan de microfoons komt de grimmigheid van de track goed naar voren. Wanneer Sticks het publiek verzoekt het dak te raken en vervolgens de eerste tonen van Hamvraag van Kubus uit de speakers knallen zou ik zweren dat ik toch enkele handjes het plafond van de IJsselhallen zie aanraken.

Sterke bezetting
Het is goed te merken dat de mannen er al een aantal shows op hebben zitten. Zo zijn de een-tweetjes tussen Jiggy en Sticks waarbij ze humoristisch hun vroegere vete op de hak nemen goed uitgedacht. De podiumbezetting is ook erg sterk. Zo komt PHATTMUSIC meedoen op het nummer Het Licht. En hoe! Zijn fenomenale hoge uithalen zorgen voor kippenvel bij menig bezoeker.

Natuurlijk is Rico ook aanwezig. Met veel enthousiasme wordt de Zwollenaar ontvangen wanneer hij voor Kan er maar 1 zijn de bühne betreed. Ook de versie van De Volle, waarbij Rico Sticks assisteert met een beatbox doet menig Zwollenaar terugverlangen naar de gouden Opgezwolle tijden. Jiggy Djé heeft Spacekees meegenomen die hem meesterlijk bijstaat bij Check 1-2.

De afsluiter van de show is, hoe kan het ook anders, DOAG! Van het hele album komt dit nummer live het beste tot zijn recht. Ook Kleine Viezerik is niet te beroerd om voor zijn verse in dit nummer naar Zwolle af te reizen. Geen verkeerde keuze, want zijn verse tilt het nummer toch wel naar een hoger niveau.